Pretraži

Patike koje su se proslavile kroz kultna filmska ostvarenja i 13 najboljih filmova na IMDb-u koje ćeš obožavati ako si “sneakerhead“

Popcorn
0
Foto:Printscreen/Youtube:1981 EST

Nije ništa novo da se brendovi udružuju sa filmskim stvaraocima na projektima, a sportska odeća nije izuzetak. Kao rezultat velike potražnje fanova, neke filmske patike postale su dostupne za kupovinu van filmova u kojima su prvobitno korišćene. Bez sumnje, mnoge od njih su nezaboravne, često zapaljujući doživotnu ljubav prema patikama.

Neretko IMDb objavljuje svoje top liste najgledanijih filmova svih vremena koje raspodeljuju po žanrovima, a to je i sada bio slučaj.

Prema njihovoj top listi, ovo je 12 filmova koji ljubitelji patika moraju da pogledaju ukoliko nisu.

1. Game of Death (1978)

U poslednjem filmu Brus Lija, „Igra smrti“, Li nosi par žuto/crnih Onitsuka Tiger Mexico 66 patika koje su postale sinonim za njegov stil. Njegov doprinos nasleđu Onitsuka Tigera bio je veliki. Pored toga, ove patike su imale drugačiji dizajn bočne crte koji je bio korišćen na različitim modelima u to vreme. Međutim, lik Bili Lo, kojeg igra Li, takođe može biti viđen u belo/crnim patikama pored ovog para. Zbog Liovog odlaska kako bi se koncentrisao na film „Uđi u zmaja“ 1972. godine, snimanje „Igre smrti“ je prekinuto. Kao rezultat njegove smrti 1973. godine, ostavio je iza sebe dva dvojnika, od kojih je jedan nosio belu boju pokušavajući da imitira Liov karakteristični stil.

2. Fast Times at Ridgemont High (1982)

Da bi iskoristio Šona Pena u ulozi surfera Džefa Spikolija u filmu „Brzi dani u Ridžmont Haju“ smeštenom u južnoj Kaliforniji, Vans je koristio svoje OG crno/belo Checkerboard Slip-On patike kao sredstvo. Njihovo uključivanje u film objašnjava rediteljka Amy Heckerling:
„U tim danima, mnogi glumci su mogli da izaberu šta god su želeli kao svoju odeću. Pre nego što je postavljanje proizvoda i zahtev za odobrenje proizvoda za filmsku upotrebu postao norma. Budući da sam rođena i odrasla u Bronksu u Njujorku, moje znanje o južnokalifornijskoj kulturi je bilo ograničeno. Džef Spikoli nosio je Vans kockaste slip-on patike koje je Sin Pen doneo sam, i jako su mi se svidele. “

3. The Terminator (1984)

Na putu da zaštiti Saru Konor od Terminatiora, Kajl Ris je poslat kroz vreme da kupi nešto odeće iz prodavnice dok beži od policije. Par Nike Vandals u odgovarajućoj crno/srebrno/beloj kombinaciji boja je nabavljen iz prodavnice.

Najki je želeo da Risovom liku da moderniji izgled kada je ponovo uveden u filmu „Terminator Genisys“, pa su koristili Air Force One kao polaznu tačku. Važno je napomenuti da je kostimografkinja originalnog filma, Suzan Mateson, insistirala na tome da se jedan deo Vandala sačuva. Mateson je na kraju podržala Najki, pa su napravili kopije Vandal patika za film.

4. The Goonies (1985)

Nike Air Sky Force Hi patike koje Data nosi su još jedna cipela koja je ubačena u scenario, ali zapravo služi za napredovanje priče. Sjajan manevr, „klizave patike“ oslobađaju ulje iz pete i privremeno ometaju planove Fratellija. Najki definitivno ima ugovor za film „The Goonies“, što se da videti po čestim pojavljivanjima tog brenda u filmu. Chunk je obučen u Terra TCs, dok Brendon nosi Nike Vandal Supreme.

5. The Breakfast Club (1985)

Kada lik Entoni Majkla Hola, Brajan, dođe na subotnje kažnjavanje noseći originalne Nike Internationalist patike u kraljevsko plavo/žutoj boji, to čini nezaboravan trenutak u klasičnom filmu Džona Hjuzija. U filmskom okruženju srednje škole, postoje još neke cipele, uključujući i Converse All Star patike koje su crne i izlizane, ali su upravo Internationalist patike te koje ostavljaju utisak.

6. Aliens (1986)

Par Reebok patika poznatih kao Alien Stomper, Ripley-jeve svemirske čizme, su sve samo ne obične. Važna scena u filmu prikazana je na ekranu, ali tek naredne godine su patike debitovale.

7. Big (1988)

Tokom 1980-ih, Najkijeva uloga je bila da svoje proizvode postave u prave filmove, a „Big“ nije izuzetak. Scena u prodavnici FAO Schwarz gde lik Toma Henksa, Džoš, svira na ogromnom svetlećem klaviru – simbolizujući Džoševu sopstvenu transformaciju veću od života – verovatno je najprepoznatljivija iz filma Toma Hanksa. U ovoj sceni, nosi belo/plave Air Force II patike, iako u drugim trenucima nosi Nike Air Support.

8. Do the Right Thing (1989)

Film „Do the Right Thing“ imao je veći uticaj na kulturu patika nego bilo koji drugi film na našoj listi. To je sjajan film sam po sebi, ali takođe ima odličnu kolekciju silueta patika i nekoliko važnih tačaka zapleta povezanih sa patikama. Teško je osporiti da je scena sa Buggin’ Outom i njegovim izlizanim Air Jordan IV patikama najzapamćenija.

Jedno je sigurno, a to je da Spajk ima neopisivu opsesiju patikama što se može primetiti u skoro svakom njegovom filmu.

9. Back to the Future Part II (1989)

Tinker Hatfild je kreirao Air Mag patike koje je trebalo da nose Dok Braun i Marti Mekflaj u 2015. godini, koja je tada bila futuristička godina. Air Mag je postao svetinja zbog svojih samovezujućih pertli i panela koji svetle. Prvi put, 2011. godine, patika je napravljena za stvarno, prihodi su išli Fondaciji Majkla Dž. Foksa za istraživanje Parkinsonove bolesti i ograničen broj parova je bio dostupan na aukciji.

10. Batman (1989)

Iako bi Tim Burtonov Betmen mogao delovati kičasto po modernim standardima, njegova noir slika originalnih stripova značajno je doprinela mračnom i ozbiljnom tonu koji superheroj ima danas. Burton je želeo potpuno crni Batsuit, međutim producent Jon Peters je insistirao na uvođenju Nike proizvoda u film. Ishod? Kreirana je lateks odeća za kostim i specijalno izrađene Nike Bo Jackson Air Trainer III patike za Betmena. Zbog ekspresionističkog osvetljenja i umetničke režije, one su uglavnom neprimećene, ali predstavljaju važan trenutak za Nike i zaljubljenike u superheroje širom sveta.

11. White Men Can’t Jump (1992)

Kao film o košarci iz ranih 1990-ih, ceo film „White Men Can’t Jump“ služi kao prikaz najmodernije obuće i odeće iz tog perioda. Još više se pamte scene takmičenja u zakucavanju između Bilija Hojla i Sidneja Dina, gde Sidni odlazi da napumpa Bilijeve Air Command Force patike sa vazduhom. Pored Sidnijevih Air Flight Lite patika, ostatak glumačke ekipe nosio je sve od Air Jordan V i VI do adidas Artillery i L.A. Gear Catapults tokom procesa snimanja. Džordanke svih veličina su dostupne, čak i bebi Džordanke!

12. The Sandlot (1993)

Beni otvara kutiju sa novim parom PF Flyers patika pre svog obračuna sa Zveri u „The Sandlot“. Narator daje instrukcije kao da je u pitanju prava televizijska reklama – „Patike koje garantuju da će dete trčati brže i skakati više: PF Flyers“ – dok Beni menja svoje, ne baš iznošene, PF Flyers patike za potpuno nov par istog modela.

13. Forrest Gump (1994)

Zahvaljujući ovom filmu Cortez patike su postale popularne, a nedavno je upravo par iz ovog filma prodat na aukciji za neverovatnu cifru od skoro 60 hiljada dolara. Ovo je jedan od modela patika koje je film proslavio. Iako je proslo 30 godina od nastanka ovog filma i danas važi za jedan od najomiljenijih među gledaocima (mislimo i na film, ali i na patike).

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Popcorn