Pretraži

OVO SU NAJBOLJE NETFLIKSOVE SERIJE U 2023. GODINI: Ukoliko ih već niste pogledali – sada je pravo vreme!

Popcorn
0
netflix netfliks mini-serije
Foto: Mehmet Yaman / Alamy / Alamy / Profimedia

Pojedine Netfliksove serije obeležile su 2023. godinu, a ukoliko ih već niste pogledali, period praznika pravo je vreme da se smestite udobno ispred malih ekrana i počnete sa gledanjem!

Ako se osvrnemo unazad, 2023. će verovatno biti upamćena kao godina kada je Holivud stao. Scenaristi i glumci su se pridružili štrajku zahtevajući veće plate u doba striminga, pravičnije tretiranje i garancije da veštačka inteligencija neće ugroziti njihov rad. Njihovi napori su bili uspešni i nakon štrajkova produkcije su bile obustavljene, serije otkazane, a studiji su se trudili da sprovedu neočekivane troškove, ali to nije sprečilo ljude da strimuju odnosno gledaju serije i filmove na Netfliksovoj platformi.

Čak i u vansezonskom periodu, Netfliks je imao odlične i kvalitetne sadržaje, pa je ova industrija nastavila da radi punom parom.

Predstavljamo vam listu nekih od najpopularnijih Netfliksovih serija koje su obeležile 2023. godinu – ako ih već niste pogledali, sada je pravo vreme da počnete sa „bindžovanjem“!

Heartstopper

Prva sezona Heartstoppera prikazala je polako razvijajuću romansu između autsajdera iz srednje škole, Čarlija Springa (kojeg tumači Džo Lok), i ragbi zvezde Nika Nelsona (Kit Konor). Druga sezona ove simpatične tinejdžerske drame udvostručava čaroliju, odvodeći Čarlija i Nika i njihovu slatku ljubavnu priču na sledeći nivo, istovremeno ističući uloge neodoljivih sporednih likova poput Čarlijevog najboljeg prijatelja Taóa (Vilijam Gao), njegove simpatije El (Jasmin Fini) i njene drugarice Darsi (Kizi Edžel).

Sada kao par, Čarli i Nik prolaze kroz svoj odnos — Nik polako otkriva svoju biseksualnost, izlazeći pred svoju majku (nežnu Oliviju Kolman) i bliske prijatelje, dok se suočava s deljenjem svog identiteta sa svojim neodobravajućim starijim bratom i udaljenim ocem.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story

Stvar sa pretzhodnim delovima serije je ta što već znate kako se priča završava. I u slučaju kraljice Šarlot i kralja Džordža III, vladara u uspešnoj Bridgerton franšizi na Netflixu, znamo da je njihova ljubavna priča tragična. Kada ih upoznamo u prvoj sezoni Bridgertona, Kralj Džordž nije sposoban mentalno da vlada, ostavljajući Kraljicu Šarlot da deluje kao lukava društvena figura. Veći deo vremena provodi u spletkarenju, mešanju, i odmaranju sa svojim kraljevskim pomerancima.

Za razliku od vatrene, strastvene romantike prikazane u prethodnim sezonama, ljubav između mlade Šarlot (tumačene od strane Indije Amarteifio) i Džordža (Kori Mičrist) izgrađena je na žrtvi i posvećenosti. Rođena iz obaveze, procvetala je u nešto stvarno. Nije ništa manje vatrena — ima mnogo vrućih avantura po palati, ali je zrela vrsta ljubavi, najbolje izražena kroz prihvatanje, razumevanje i tihe razgovore ispod kreveta.

Beef

U suštini, Beef je serija o besu. Od mržnje na početku i igre mačke i miša koja okviruje seriju, Beef uzima svoja duboka egzistencijalna pitanja i stavlja ih pod ispitivanje: Kakav je naš cilj u životu? Da li nosimo traume svojih roditelja? Šta je privilegija i ko je ima?

Ova Netfliksova crna komedija ima u glavnim ulogama Ali Wong i Stivena Yeauna — čija se hemija na ekranu dodatno podgrejava— kao Ejmi Lau i Deni Čo, dvoje ljudi koji žive potiskujući svoj bes i tugu. Ejmi i Deni su osvetoljubivi, haotični i duboko nesavršeni. Razbijaju mit o modelnom manjinskom statusu azijskoameričkih ljudi, predstavljajući kompleksne likove koji mogu biti i odvratni i saosećajni. Više od obične svađe, opasno guranje i povlačenje između Ejmi i Denija zadovoljava želju za preuzimanjem kontrole što se kroz celu seriju može i videti.

Netfliksov hit „The Fall Of The House Of Usher“

Majkl Flanigan zaista voli porodične traume. Neposredno nakon otkazivanja tinejdžerskog trilera The Midnight Club, Netflixov vodeći tvorac horora se vraća svojim zlokobnim korenima sa slobodnom adaptacijom gotičke priče Edgara Alana Poa iz 1839. godine, The Fall of the House of Usher. Flanigan ima dar za pružanje jezivih strahova kroz svoje serije i filmove (Po bi bio ponosan), i The Fall Of The House Of Usher nije izuzetak.

Počinje tamo gde se većina horor priča završava: smrću — tačnije, šest smrtnih slučajeva. To su deca Roderika Ašera (Brusa Gudvuda), izvršnog direktora korumpirane farmaceutske kompanije koji se suočava s odlukama koje su ga ostavile bez dece, bez ikakvog nasleđa koje bi ostavio za sobom. Priča usresređena na likove opisuje smrt svakog deteta na jeziv, grub način — svaka smrt se referiše na poznato delo Poa. Ova serija ima mnogo toga da kaže o izborima koje pravimo i kako oni grade temelje naših života. Dok se Ašerova kuća raspada i njeni mračni hodnici propadaju, ostaje samo trulež.

The Glory

The Glory nije laka serija za gledanje. Ova zavijena korejska drama je prepuna teških tema i zastrašujućih spletki, prateći Dong-eun (Song Hye-kyo) kako sprovodi osvetnički plan koji se gradi 20 godina. Kao tinejdžerka, Dong-eun je osetila fizičke napade od grupe bogatih učenika, predvođenih nemilosrdnom kraljicom razreda, Yeon-Jin (koju kao odraslu igra Lim Ji-yeon). Sada u tridesetima, noseći fizičke i psihičke ožiljke iz mladosti, Dong-eun sprovodi pažljivo smišljen plan da ih sve sruši.

Najveće dostignuće ove serije je kako usklađuje mnoštvo priča — osvetničke zaplete, misteriju ubistva, porodično nasilje, klasnu borbu, školsko zlostavljanje, preljube, vanbračnu decu. Svaka epizoda se odvija kao svoja zasebna misterija, dok pravi motivi Dong-eunine osvete postaju jasniji — svaka radnja vodi direktno do zadovoljavajućeg zaključka drame.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Popcorn