Pretraži

Nakon velike tragedije influenseri iskreno progovorili o sajber nasilju (FOTO)

Influence
1
Photo: Instagram/zorannah/barbiafrika/anjatkd

Kolege koje su je poznavale istakle su na svojim profilima da se Kristina suočila sa brojnim negativnim komentarima na mrežama. U medijima se nakon toga spekulisalo da je Kristina izvršila samoubistvo zbog sajber nasilja, čija je žrtva poslednjih nekoliko godina. Međutim, to još uvek nije zvanično potvrđeno.



Nakon tragičnih vesti, među prvima se oglasio jutjuber Cale i naveo da zna da se ona borila sa pritiskom negativnih komentara.

  • Mnogo sam povređen i tužan zbog gubitka jedne predivne devojke koju sam lično poznavao. Ne mogu i dalje da verujem šta se desilo i zašto je jedna tako čista i neiskvarena duša morala ovako da završi. Apelujem na sve ljude da povedu računa kako o sebi tako i o svojim bližnjima, ništa nije vredno života, svi problemi su rešivi. Lično znam da se Kika nosila sa pritiskom negativnih komentara na društvenim mrežama i jako mi je žao zbog toga. Ne budite zlo, ne vređajte ljude na osnovu fizičkog izgleda, jer vidite da nisu svi psihički jaki i da mogu da urade sebi ovo što je ona nažalost uradila. Ne znate ko kakvu muku nosi i zato budite dobri i podrška svakome. Verujem da će ovo biti opomena svima vama koji širite mržnju i ljubomoru jer ništa nije vredno ovoga. I molim sve koji se ne osećate dobro da pričate sa prijateljima, porodicom i da ojačate jer vredi živeti – napisao je on.
Photo: Instagram/cale_official

Photo: Instagram/cale_official

Pojedini influenseri priznali su da su i sami bili žrtve nasilja na društvenim mrežama, a neki od njih podelili su svoje priče.

Jedna od blogerki koja se našla u neprijatnoj situaciji je Zorana Jovanović. Zorannah je otkrila da je ranije nepoznati muškarac preskočio kapiju njenog doma, a policija nije reagovala adekvatno, pošto su joj rekli da joj on nije naudio. Kasnije je pomenuti muškarac napao policajca i tek onda su ga priveli. Narednog jutra, jutjuberka je otišla u policijsku stanicu da prijavi muškarca, ali su joj se službenici smejali u lice. Zorana je zbog toga istakla da nije problem samo u njenom slučaju, nego i u mnogo većim gde žene imaju ozbiljne traume. Na osnovu toga je apelovala na institucije da zaštite žene od nasilnika.

Screenshot: Instagram/ zorannah

Screenshot: Instagram/ zorannah

Da je takvih primera mnogo, dokazuje i slučaj influenserke Antonina Lukić, koja je priznala da prošla kroz sajber nasilje, ali da to nije želela da deli sa svima. Ona je poslala poruku svima koji se psihički ne osećaju dobro da mogu slobodno da joj se obrate.

  • Jeste da ja izgledam kao da mi je ful život, kao da sve imam, puna samopouzdanja, ali i ja sam nažalost prošla kroz to sve, naudila sebi. Nikada nisam pričala o tome jer sam želela da svi misle da je sve savršeno, iako nije. Ali, hajde da budemo tu jedni za druge. Za sve postoji rešenje, zapamtite to – napisala je influenserka i dodala:

  • Ako se neko muči sa psihičkim problemima, ako ste nesigurni, nezadovoljni, molim vas ne radite nikakve gluposti. Hajde da pričamo, neka mi se javi svako, pišite i šaljite mi glasovne poruke. Ako treba sešćemo na kafu koliko god godina da imate.

Photo: Instagram/antoninalukic

Photo: Instagram/antoninalukic

Tiktokerka Anja Damnjanović se veoma potresla kada je čula za tragediju koja se dogodila i dotakla se vređanja na društvenim mrežama.

  • Naježila sam se upravo. Sad je svima lepa, divna i anđeo, sram vas bilo! Sada vidite kako je nekome kada ga konstantno vređate, ponižavate i želite najgore toj osobi. Stavite se kako se ona osećala, duša me boli. Pa vi nastavite da pišete grozote – istakla je.
Photo: Instagram/anjatkd

Photo: Instagram/anjatkd

Anja Tkd je potom pokazala kakve joj poruke stižu na Instagramu. Jednom prilikom, kako je rekla, dobila je uznemirujuću pretnju.

  • Evo pogledajte kakve poruke stižu svakodnevno meni. Malo razmislite šta pišete olo*i, vi ste ti koji ne zaslužejete život. Treba da vas bude sramota postojanja – zaključila je ona.
Photo: Instagram/anjatkd

Photo: Instagram/anjatkd

I tiktokerka Barbi Afrika se oglasila na svom profilu, gde je istakla da je i ona bila žrtva internet nasilja. Prema njenim rečima, i osobe koji se bave javnim poslom pogađa mišljenje drugih ljudi. Zbog toga Barbi smatra da treba zajedno da se borimo protiv toga.

  • Utiče na nečiju psihu i može da dovede do onog najgoreg… Znate da sam tu šta god vam treba, uvek mi se javite, pričajte sa roditeljima, prijateljima… I ja sam prošle godine bila žrtva internet nasilja i znam kako je to i ne bih poželela nikome. Dobijala sam na hiljade poruka dnevno da se ubijem i slično. I kao što sam u jednom intervjuu rekla, nije bilo lako ni meni ni mojim roditeljima. Molim vas, budite dobri, pomozite drugima i ako nemate nešto dobro da kažete za nekoga, onda nemojte uopšte da govorite o njemu, ali verujem da u svakoj osobi možete pronaći bar jednu dobru osobinu i pohvalite je – napisala je i apelovala na sve.

  • Hajde da se zajedno borimo i da konačno prestane nasilje kako na društvenim mrežama, tako i u životu. Nekome je to zezanje, a neko zbog toga ne može da spava noćima.

Screenshot: Instagram/barbiafrika

Screenshot: Instagram/barbiafrika

Anastasija Grujić je progovorila o toskičnosti društvenih mreža i internet nasilju.

  • Vaši hejt komentari, uvrede, konstantne neslane šale, mogu na nekog ostaviti trajne posledice. Ako ti se ne sviđa nečiji kontent, preskoči ga. Nije sramota reći da si loše, nije sramota ići kod psihologa, mentalna higijena je nabitnija stvar kod ljudi – istakla je i nastavila:

  • Ušli smo u ovaj svet jako rano, svi influenseri koje gledate svaki dan, ušli smo u ovo sa 13-14 godina. Svakodnevni hejt komentari na nešto što radiš, a nikog ne ugrožavaš time, stvarno su teški! Da ne pričam o toksičnosti TikToka i ostalih mreža! Hajde da počnemo da pazimo jedni na druge, ako smo pristali da se eksponiramo javno ne znači da smo pristali na psihičko maltretiranje bez razloga. Internet nije mesto za iskazivanje frustracija. Ovo što gledate danas na mrežama, nije bezazleno. Molim vas da počnemo da se budimo kolektivno svi!

Photo: Instagram/grujic_anastasija

Photo: Instagram/grujic_anastasija

Influenserka Angel Tatjana poručila je da "svako ko otvori nalog na društvenim mrežama treba da prikaže lični dokument kako bi se znalo ko stoji iza profila".

  • Nadam se da će doći dan da je potrebna lična karta za otvaranje bilo kakvog profila na društvenim mrežama, a i da se ljudi koji koriste svoju publiku za hajke na druge terete za to pre nego što dođe do tragedije – istakla je ona i izjavila saučešće porodici.

Photo: Instagram/angel.tatjana

Photo: Instagram/angel.tatjana

Isto mišljenje deli i Adriana Džehverović.

  • Ne mogu da verujem da živimo u tako toksičnom svetu. Kao neko ko se bavi tim poslom, vrlo dobro znam šta znače negativni komentari i koliko utiče na pojedine osobe. Ne razumem zašto se još nije doneo zakon da, pri otvaranju bilo kog naloga na bilo kojoj društvenoj mreži, treba prikazati ličnu kartu ili bilo koji dokument. Na osnovu toga svako bi morao da napiše svoje pravo ime, prezime i da stoji iza tih reči.

Najveći problem predstavljaju komentari u kojima se iznose gnusne stvari, pogrdna imena i pretnje "naći ću te, ubiću te", "nećeš doživeti sutrašnji dan", smatra ona.

  • Osobe koje pišu takve stvari na mrežama treba da potraže stručnu pomoć.

Screenshot: Instagram/adrianakadar

Screenshot: Instagram/adrianakadar

Šta je sajber nasilje?

Prema Unicefu, u pitanju je posebna vrsta nasilja, koje se dešava na internetu, odnosno na društvenim mrežama, aplikcijama za razmenu poruka, gejming platformama i na mobilnim telefonima. Reč je o ponašanju koje se ponavlja i koje ima cilj da naljuti, uplaši i osramoti osobe koje su žrtve napada.

Postoji mnogo primera digitalnog nasilja, neki od njih su: širenje neistina i objavljivanje nečijih sramotnih fotografija na društvenim mrežama, slanje pretnji preko platforme za razmenu poruka, lažno predstsavljanje i slanje neprikladnih poruka drugima u tuđe ime.

Posledice nasilja na internetu

Posledice koje digitalno nasilje može da ostavi ispoljavaju se na nekoliko nivoa: mentalno (osećaj uznemirenosti, neprijatnosti, ljutnje), emocionalno (osećaj srama ili gubitak interesovanja za stvari u kojima je osoba pre uživala), fizički (umor ili simptommi poput bolova u stomaku i glavobolje) i u ekstremnim slučajevima digitalno nasilje može dovesti do toga da osoba izvršila samoubistvo, navodi Unicef.

SOS linije

SOS telefon koji radi 24 sati, a na koji se javljaju stručnjaci sa sprečavanje samoubistva – lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" je 0800/309-309, opcija 1.

U slučaju da vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati volontere Centra "Srce" od 14 do 23 sati na broj telefona 0800-300-303 ili im pišite na mejl [email protected] ili na četu na sajtu www.centarsrce.org.

 

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Influence