Pretraži

LENA STEFANOVIĆ PREDSTAVLJA JAPAN: Influenserka otkrila 4 korisna saveta za putovanje u ovu zemlju i mesta koja obavezno morate posetiti!

Influence
0
LENA STEFANOVIĆ, JAPAN
Foto: Instagram printscreen/lenaastef

Poznata influenerka Lena Stefanović nedavno bila u Japanu, pa je na Instagramu sa svojim pratiocima podelila savete vezane za putovanje u na ovu prelepu lokaciju.

Poznata influenserka Lena Stefanović  često sa svojim pratiocima deli iskustva sa svojih mnogobrojnih putovanja širom sveta. Ovu influenserku na Instagramu prati više od šezdeset hiljada ljudi koji na Leninom profilu uvek mogu pronaći korisne savete za putovanja – od lokacija koje morate posetiti, do toga koje aktrakcije ne smete propustiti.

Sada je Lena sa nekoliko studenata posetila Japan, pa je sa svojim pratiocima na Instagramu podelila svoja iskustva iz ove prlepe zemlje koja odiše kulturom i tradicijom.

LENA STEFANOVIĆ, JAPAN
Foto: Instagram printscreen/lenaastef

Korisni saveti za putovanje u Japan

Lena je svoje predstavljalnje Japana započela sa korisnim savetima koji čine osnovu ako ste se odlučili za putovanje na ovu lokaciju.

  1. Esencijalne aplikacije za ,,preživljavanje” su Google Maps (informacije su precnizne i sveže) i Google Translate (živele opcije snimanja govora i prevođenja teksta kroz kameru!) – istakla je Lena prvi savet, pa nastavila.

  2. Japanska valuta je jen, kurs na aerodromu Narita je vrlo dobar. Iako je Japan tehnološki vrlo razvijena zemlja neretko se dešava da ne primaju kartice.

  3. Za putovanje u Japan je vrlo popularno kupiti JR pass koja vam lako omogućava da po jedinstvenoj ceni koristite vozove u celoj zemlji, ali može se desiti da vam se ovo uopšte ne isplati! Zato napravite pažljivo okviran program šta ćete obići i unesite sve u kalkulator na sajtu www.japan-guide.com gde ćete dobiti računicu da li vam se isplati da kupite JR pass ili ne.

Svakako, preporuka je da kupite Welcome Suica prepaid karticu na aerodromu. Ona važi za sve gradske prevoze u celoj zemlji, sem određenih vozova između gradova, a služi i kao e-money kojim možete plaćati u nekim prodavnicama, hramovima ili na mašinama.

Za te međugradske vozove ako ne kupite JR pass obavezno kupujte karte bar dan-dva unapred (naučili smo to na teži način). – istakla je, pa je objasnila kada je najbolje vreme za posetu ove zemlje.

  1. Idealno vreme za posetu? Ne, neću reći u vreme cvetanja trešnjinog cveta jer su tada ogromne gužve. Dođite u novembru, ova zemlja je tada obojena najlepšim jesenjim tonovima, a vreme je veoma prijatno za obilaske.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

Prvi utisci o Japanu i Japancima

Nakon korisnih saveta, Lena je pratiocima otkrila kakvi su bili njeni prvi utisci vezani za Japan.

– Budimo realni, tri dana nije dovoljno da se upozna ni najmanja zemlja na svetu, ali ovo su neke od prvih stvari koje sam naučila o Japanu i Japancima tokom prva tri dana putovanja po zemlji izlazećeg sunca – započela je influenerka.

– Japanci drže do reda. Nikada ih nećete videti kako se guraju da uđu u prevoz ili ne daj Bože negde preko reda. Takođe, u prevozu je uvek jako tiho, retko ko od njih govori, a ako rešite da pričate glasno i još vam zvoni telefon , smatraće vas nepristojnim. U nekim prevozima čak postoji napomena da isključite zvuk  – istakla je, pa nastavila sa objašnjavanjem njenih prvih utisaka.

–  Japanci su jako ljubazni, gotovo uvek spremni da pomognu u nevolji, a neretko žele da započnu konverzaciju sa vama ili da vas nauče nešto o svojoj kulturi, čak i kada ne znaju ni reč engleskog.  Ali ne brinite, tu je Google Translate za sporazumevanje! Bakšiš ili sitan kusur u prodavnici i ne pokušavajte da im ostavite. To jednostavno nije deo njihove kulture.

  • Ako nešto Japanci obožavaju to što su mašine za izvlačenje igračaka, kućni ljubimci i generalno sve što je slatko , a ta kultura ima čak i svoj naziv – kawaii. I za kraj u ovoj zemlji se toliko osećam bezbedno, da imam utisak da mogu ostaviti telefon ili novčanik na sred ulice i vratiti se posle par satu i zateći ga na istom mestu.
LENA STEFANOVIĆ, JAPAN
Foto: Instagram printscreen/lenaastef

 

Tokio

Lena je u Japanu posetila glavni grad ove zemlje, Tokio pa napravila spisak stvari koje je obišla. Ove atrakcije su obavezne ako idete u prestonicu Japana.

– Da putujete u Tokio, koja bi bila prva stvar koji biste voleli da vidite ili doživite? Pitam vas, a nisam sigurna da li je lako dati odgovor na ovo pitanje jer ipak govorimo o najmnogoljudnijem gradu na svetu, koji ima toliko da ponudi – urbane neonske ulice, mirne hramove, gasronomski spektakl, raj za kupovinu, i još mnogo mnogo toga – započela je Lena pa je krenula sa nabrajanjem stvari koje treba obići u Tokiju.

1. Asakusa, kraj koji čuva duh starog Tokija i hram Senso-đi.

  1. Ueno park koji naročito zablista u proleće i jesen, a fin izbor su i bašta Carske palate i Central park.

  2. TeamLab Planets izložba me je oduševila! Obavezno kupite karte online par dana unapred, a kada ste već tu prošetajte Odaibom.

  3. Najprometnija raskrsnica na svetu – Šibuja.

  4. Riblja pijaca Tsukiji može biti interesantna, ali savet je da što više poranite.

  5. Delovi grada Harajuku, Shinjuku i Akihabara su mi super za šetnju bez plana i upijanje energije grada.

  6. Shibuya Sky – najviši otvoreni vidikovac na svetu, ulaznice se kupuju par dana unapred, a ako biste da ugrabite svoje mesto za vreme zalaska sunca potrebno je da to učinite i mesec dana ranije. Mi smo došli noću, ali iskrneo žao mi je što ipak nismo odabrali dnevnu verziju jer bismo tako stekli veći utisak o veličini grada.

  7. Naravno, uživajte u šopingu koji je sjajan na svakom koraku, ali meni su posebno bile simpa prodavnice u kraju Harajuku koji sam već pomenula, a raj za suvenire je Don Quijote koji ima prodavnicu sa suvenirima na 7 spratova blizu čuvene raskrsnice. (ne pitajte koliko smo potrošili…)

  8. I za kraj moje omiljeno mesto – hram Gotokuji, hram srećne mačke, mala oaza mira u ovom užurbanom gradu, mada ne grešim dušu verujem da takvih ima još mnogo.

Bonus: Pepper Parlor restoran za ručak sa robotom i Cafe Reissue za kafu sa preslatkim dekoracijama od pene u obliku životinje po izboru jer ništa bez KAWAII (slatkih) mesta u Japanu

To je moja kratka lista jer verujem da je istina ono što kažu: za Tokio je malo i mesec dana. – završila je Lena.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

Obilazak Nika

Pored Tokia Lena je odlučila da poseti i jedan manji grad u blizini, pa je isustva kao i prlepe slike iz tog gradića podelila na Instagramu.

-Tokio je uzbudljiv i zanimljiv, ali duša Japana je u manjim gradovima poput Nika! Kažu da je ovaj grad najbolje doživeti u jesen i apsolutno mi je jasno zašto. Nigde na svetu nisam videla toliko raskošne boje jesenjeg lišća – započela je priču o ovom prelepom gradu, pa nastavila.

I dobro je da smo sada došli u ovaj grad jer sam imala priliku da posmatramo koliko se u Japanuu daje značaja promeni godišnjeg doba. Nije to samo do sezonskih jela ili garderobe, već do toga koliko u Japanu uvažavaju prirodu. Na japanskom imaju čak i izraz za odlazak u posmatranje i divljenje lišću – momijigari.

Sve to je povezano sa njihovim osećajem za razumevanje prolaznosti, nesavršenosti i nestalnosti, uz osećaj melanholije za onim što odlazi. I, zaista, šetnja Nikom nam je probudila baš ove emocije.

U Japan se jeseni toliko pridaje na značaju da na stanicama na televizorima obaveštavaju o jačini inteziteta boje lišća.

Svakako u većini gradova je idealno doći u drugoj polovini decembra.

Nažalost, kako nismo kupili kartu za voz za Niko iz Tokia na vreme (vi ako idete uradite to bar dan ranije!), morali smo presedati dugim linijama i izgubili smo dosta od dana pa nismo imali vremena da stignemo i do prelepih vodopada do kojih prevoz ide ograničeno, ali smo bar stigli da vidimo čudesne hramove Nika, da uživamo u prirodi i da probamo stek i doživimo fenomenalno gastronomsko iskustvo – završila je Lena priču o ovom gradu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

Planina Fudži

Lena je u Japanu posetila i planinu Fudži pa je otkrila kakve su njene impresije u vezi ove atrakcije.

  • Čuvena planina Fudži voli da se krije iza oblaka i kada dođete u Japan šanse između 20 i 30 procenata da ćete je uopšte videti. Mi smo svakako rizikovali i uputili se po najvedrijem danu tokom putovanja ka gradiću Hakone – započela je Lena priču o ovom posebnom mestu.

  • Na našu ruku je išlo to što smo u Japanu u sezoni kada su najveće verovatnoće da ćemo videti Fudži, što je od novembra do februara.

Inače, u ovom malom japanskom gradu nalazi se i ova čuvena crvena tori kapija na jezeru Aši, koju zovu i kapija mira, a takođe ovaj gradić je poznat onsenima, odnosno japanskim vrelima, a mi smo isprobali jedan koji se nalazi u sklopu pekare u kojoj se brčkaju noge u toploj lekovitoj vodi dok se jedu ukusna peciva.

– E sad što se tiče Fudžija videli smo ga i prizor je bio magičan. Nažalost, nismo mogle na žičaru i vožnju jezerom jer je sve bilo zatvoreno zbog jakog vetra, ali verujem da je baš taj jak vetar rasklonio oblake oko Fudžija i napravio ovaj divan prizor – rekla je Lena, snimviši prizor o kom je pričala.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

6 jedinstvenih iskustava u Japanu

1.  Otići na ručak u društvu robota – U Tokiju u nekoliko restorana možete otići na ručak ili večeru sa robotima, sa njima možete proćaskati, zaplesati ili odigrati igricu.

LENA STEFANOVIĆ JAPAN
Foto: Instagram printscreen/lenaastef
  1. Najviši otvoreni vidikovac na svetu – U Tokiju se takođe nalazi najviši otvoreni vidikovac na svetu Shibuya Skykoji se nalazi na 229 metara nadmorske visine, a karte se rezervišu i do nedelju dana unapred.

  2. Provozati se najbržim vozom na svetu – U Japanu se možete provozati najbržim vozom na svetu Šinkasenom, kojeg zbog svoje brzine zovu i voz-metak. Šinkasen može razviti brzinu i do 320 kilometara na sat.

  3. Preći najprometniju raskrsnicu na svetu – Kad smo već kod naj stvari, u Tokiju možeš preći najprometniju raskrsnicu na svetu koju u određenim delovima dana prelazi više od 3000 ljudi istovremeno.

  4. U Japanu se možete diviti bojama jeseni kao nigde na svetu! Ovde se jesen toliko slavi da se ne gubi vreme čak ni noću pa lišće bude osvetljeno, a ljudi dolaze da mu se dive dok ispijaju maču i jedu kolače.

  5. Banja u pekari – I za kraj, u Japanu možeš sedeti u pekari i brčkati noge u toploj termalnoj vodi.

A šta biste vi od ovih iskustava najradije voleli da doživite? – završila je Lena nabrajanje sa pitanjem.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

Najoriginalniji suvenir

Suveniri predstavljaju prelepe uspomene sa putovanja koje nas uvek podsećaju koja mesta smo obišli. Svi smo uvek u potrazi za najoriginalnijim suvenirima, a izgleda da je Lena pronašla jedan od najzanimljivijih.

– Ako mene neko pita koja zemlja ima najbolju ponudu suvenira na svetu kao iz topa ću reći Japan. – započela je Lena – Ali postoji jedan suvenir koji se izdvaja od svih, i nama putnicima će biti najdraži ikada! – objasnila je, pa se upustila u objašnjavanje.

  • Naime, kada dođete u Japan, odmah, prvog dana kupite neku lepu beležnicutvrdog poveza i krenite u „lov na pečate“ koje možete dobiti potpuno besplatnona većini železničkih stanica u Japanu ili uz minimalnu naknadu u hramovima.  Razlika je u tome što su pečati iz hramova urađeni na licu mesta kaligrafski, tako da dajete naknadu za nečiji trud i rad – objasnila je, pa istakla šta njoj to znači.

  • Ovo će biti divna uspomena na putovanje u Japan jer je svaki pečat unikatan i predstavlja to što ste posetili u okruženju te stanice ili sam hram, a ako ne uspete da popunite celu beležnicu – bez brige, eto povoda da ponovo dođete u Japan!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

Obilazak Kjota u kimonu

Kada se kaže Japan, većini nas jedna od prvih asocijacija je kimono, tradicionalna japanksa nošnja. Japance se jako trude da očuvaju tradijicu, a Lena je u ovoj tradicionalnoj nošnji obiđla staru prestonicu craskog Japana, Kjoto.

  • Da sam znala da je ovako lepo biti u kimonu, kupila bih nekoliko prvi dan i samo tako se oblačila tokom putovanja u Japan!  Ali nažalost to sam shvatila tek pretposlednjeg dana, kada sam u staroj japanskoj prestonici Kjotu u radnji do našeg hotela isprobala ovaj japanski tradicionalni odevni komad. – započela je Lena priču o ovom gradu.

  • Moram vam priznati da na početku nije bilo lako nositi ga i hodati u njemu. Svi moji putnici kojima sam bila vodič vam mogu potvrditi koliko brzo hodam, a kimono me je usporio na brzinu putnika sa začelja mojih grupa. – istakla je pa objasnila šta su sve obišli u nekadašnjoj prestonici.

  • Tako odeveni posetili smo neke najznačajnije delove Kjota poput svetilišta Fushimi Inari Taisha, poznatom po stazi koja prolazi kroz stotine tradicionalnih kapija, zatim pagoda Iasaka na pet spratova iz 5. veka i preslatke stare ulice koje je okružuju, a moje najveće oduševljenje bio je hram Tō-ji koji smo obišli noću jer su krošnje drveća u ovom hramu bile osvetljene.

–  Pričala sam vam već više puta o tome koliko Japanci pridaju značaja jesenjem lišću, ali moram vam reći da sam ovde to tek najbolje razumela. Takođe, videli smo i čuvenu bambusovu šumu, za koju je savet da dođete već oko 8 ujutru kako biste izbegli ogromne gužve. – istakla je Lena pa objasnila kako se ona provela.

  • Nažalost, za jedan dan nisam uspela više da vidim, ipak je oblačenje u kimono i pravljenje frizure za 5 devojaka oduzelo dosta, ali ako vam nekada zatreba lista šta još videti u Kjotu, pišite mi u inbox da podelim sa vama moje pinove na Google Maps-u.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

Utisak na kraju putovanja

Leni je očigledno ovo putovanje bilo prelepo iskustvo, sa njega će poneti gomilu uspomena, ali i prelepih fotografija. Za kraj putovanja ona je sumirala svoje utiske, pa donela konačan zaključak o ovoj zemlji.

– Ovo putovanje mi je bilo zaista drugačije od ostalih. Japan čak i da nema konkretne turističke atrakcije bi bio privlačna zemlja za posetu jer je samo posmatranje ljudi i načina na koji žive jedna ,,atrakcija” za sebe – započela je, pa istakla šta se njoj naročito svidelo.

  • Dopalo nam se njihovo poštovanje ličnog prostora, čistoća ulica i prevoza, spremnost da se pomogne strancu u nevolji, ljubav koju gaje prema prirodi i još mnogo toga. Naravno, reći će neko u komentarima – Japan nije idealan. Jasno da nije, ne postoji idealna zemlja za život, ali za putovanje Japan i te kako može biti idealan, izuzev ako ste smotani kao mi pa vam ne ide razumevanje japanskog sistema prevoza kao nama.

– No sada je i to postalo anegdota kada nas 6 trči kroz stanicu dok nam se Japanci stidljvo smeju – zaključila je Lena.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Influence