Pretraži

15 MESTA KOJE TREBA POSETITI U PARIZU: Saveti influenserke Lene Stefanović biće vam od velike koristi ako putujete u „Grad svetlosti“

Life
1
Lena Stefanović
Foto: Instagram printscreen/lenaastef

Influenserka Jelena Stefanović često deli sa svojim pratiocima savete za putovanaja, kako lepo organizovati putovanje, kao koja mesta posetititi i koje atrakcije obići, a nedavno je sa svojim pratiocima podelila kako se provela u Parizu. 

Lena kao sertifikovani turistički vodič svakodnevno deli sa hiljadama svojih pratilaca svoje priče sa putovanja, ovog puta predstavila nam je petnaest najzanimljivijih mesta koje obavezno treba posetiti u Parizu, kao i neke dodatne savete za snalaženje i slikanje u Gradu svetlosti.

Osnovni saveti za snalaženje u Parizu

Svi znamo za poznatu seriju „Emily in Paris“, a sada je Lena napravila svoju verziju „Lena in Paris“. Putovanje u Pariz je jedno od poslednjih na kom je Lena bila, a ona je na svom Instagramu podelila utiske iz ovoga grada, napisavši dve opcije za posetu, jednu ako imate manji budžet, jednu ako imate veći, ali je predložila da ako možete idete sa većim kako biste u potpunosti doživeli čari ovoga grada.

Uočićete 2 opcije predloga nakon prvog dana: jednu ako u Pariz idete sa manjim budžetom, drugu ako vam budžet nije ograničen i tu opciju vidim kao bolju jer ćete zaista moći lepo doživeti ono najosnovnije što možete videti.

Razlika u novcu nije prevelika, tako da je možda bolje uštedeti malo i otići ,,ko gospodin”. Naročito ako odete u Pariz i imate loše vreme treba biti pripremljen na opciju 2 jer je kišan dan u Parizu bolji ako je proveden u muzeju (kažem iz iskustva).

Naravno, sve napisano možete prilagoditi vama, vašim interesovanjima, tempu, opet budžetu. Tako da pregledajte obe opcije – napisla je Lena, pa sa pratiocima podelila još jedan savet.

-Takođe, važan savet kada se bacite na detaljniju razradu plana, pogledajte radno vreme objekata (neki ne rade utorkom recimo) i ispratite sve savete koje sam vam ostavila – napisala je Lena, a potom u reels-u objasnila kako je najlekše organizovati putovanje u Pariz.

Lena Stefanović u Parizu
Foto: Instagram printscreen/lenaastef

Lena ističe da je što se tiče putovanja u Pariz najeftiniji put. Avio karte se mogu pronaći za 30e, ali tu prestaje svaka veza reči „povoljno“ i grada Pariza. Ako sletite na Šarl de Gol povratna karta do grada vozom je oko 20e, a ako sletite na Bove, to će biti 30e.

Smeštaj u Parizu iznosi oko 50- 60 e za noć po osobi, i moj najtopliji savet vam je da u recenziji uvek čitate posebno deo o bezbednosti lokacije hotela jer Pariz noću može biti vrlo nebezbedan – ističe Lena, pa nastavlja sa savetima.

Što se tiče lokacije, gledajte da tražite nešto bliže atrakcijama, a da biste razumeli da li vam je potrebna dneva ili pojedinačna karta preporučujem vam da unapre napravite okviran plan za obilazak kako biste izračunali koliko će vam prevoz zaista biti potreban.

Što se tiče obilazaka konkretnih mesta, za većinu je bolje da ulaznice kupie online, ali postoje izuzeci – ovo su samo neki od saveta koje Lena navodi kada je dolazak u Pariz u pitanju, od atrakcija koje treba videti ona je posetila sledeće:

15 atrakcija koje treba posetiti u Parizu

 1. Muzej Luvr – za koji je influenserka istakla jedan trik. Ona je objasnila  kako ne čekati predugo u redu, a to je da postoji još jedan ulaz u muzej za koji mnogi ne znaju, a to je ulaz ispod piramide na kom je red mnogo manji.

 2. Druga stanica pri poseti Parizu za nju je bio „Cafe de Flore“ – poznati kafić koji je u prvoj polovini 20. veka bio kafić u kom su se okupljale brojne slavne face iz sveta umetnosti, ali danas je turistička zamka sa jakim cenama i lošom toplom čokoladom , pa ga možete preskočiti –  istakla je Lena.

 3. Treća znamenitost koju je posetila je bila glavno obeležje Grada svetlosti, Ajfelov toranj. Lena je istakla da je najpovoljnija karta za ulazak u Ajfelov toranj, do 2. sprata koja košta 11e.

 4. Svi koji su gledali „Gossip girl“ znaju za čuvene makaronse iz „Piere Hermee Paris“, koje Bler Valdorf  obožava, pa ni Lena nije preskočila ovu poslasticu.

 5. Pored Ajfelovog tornja, naravno nezaobilazna stanica je i Notr Dram, u kom je Lena pronašla jedan originalan suvenir.

 6. U blizini palate je Latinska četvrt u kojoj se nalaze Emilina zgrada i Gabrijelov restoran, iz čuvene serije „Emily in Paris“,  pa je tu posetila i pekaru u kojoj je Emili jela Pain au chocholate.

 7. Na ovom putovanju Lena je posetila i Palatu invalida, podignutu u prelazu između 16. i 17. veka. Danas ova palata sadrži muzeje i spomenike vezane za vojnu istoriju Francuske.

 8. Možda najzanimljivije iskustvo sa ovog putovanja je Versajski dvorac, koji Lena nije posetila preko dana, već uveče kada se u poznatom dvorcu održavala elektronska žurka, što je morate se složiti prelepo iskustvo.

 9. Peti dan putovanja influenserka je posetila najpoznatiji šoping centar u Parizu.

– Najimpresivnija je njegova staklena kupola izgrađena 1912. godine koristeći istu tehniku kao i Ajfelova kula i trebalo je 5 meseci da se završi – napisala je Lena za ovaj poznati tržni centar.

 1. Trijumfalna kapija, još jedan od simbola Pariza, čuveni spomenik podignut u slavu Napoleona Bonaparte, a naručilac je upravo bio Napoleon. Lena istče kako ju je oduševila grandioznost ove kapije.

11.  Montmartr , najviši deo Pariza, je bio sledeće stanica na ovom putovanju. To je nekada bila četvrt u kojoj su živeli i stvarali neki od najslavnijih umetnika – Pikaso, Dalija, Van Gog. Danas je zadržao šarm starog Pariza sa krivudavim ulicama, starim kućama, bistroima i slatkim radnjama.

 1. Zaslužena pažnja ide i baziliki Svetog srca, nastaloj krajem 19. veka, koja je posvećena Isusu Hristu u spomen na poginule u francusko-pruskom ratu – piše Lena u opisu videa gde pozira ispred poznate bazilike.

13.  Osim Gradom svetlosti, Pariz se smatra  i Gradom ljubavi, pa je tako „Wall of love“,  nezaobilazna stanica za one zaljubljivog tipa.

–  Volim te na više od 300 jezika! – napisla je Lena, a poruku posvetila svom dečku Petru.

 1. Opera Garnier čijoj se poseti Lena jako radovala je bila najskuplja zgrada svog vremena jer su korišćeni najbolji materijali i stvarali su je najistaknutiji umetnici.

 2. Kao poslednje mesto za obilazak u Parizu Lena je odabrala „L’as Du Fallafel“ – jedno od najpopularnijih mesta za falafel, ali je red prveliki, pa je Lena sela na mesto preko puta i bila je zadovoljna.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

Lenini saveti za najispirativnija mesta za slikanje u Parizu:

Za fotku sa Ajfelovim tornjem:

 • Avenue de Camoens
 • Rue de l’ Universite – ako vam ne smeta gužva
 • Trocadero – klasik ali eto
 • most Bir Hakeim
 • Pont Alexandre III
 • Pont d’Iéna (mada pre oko njega uz Senu)
 • krov Galerie Lafayette

Ostalo:

 • La Maison Rose (poranite)
 • Bazilika Svetog Srca (Monmartr)
 • kod Trijumfalne kapije bilo gde
 • Cafe de Flore (ali ispred, sesti nije vredno)
 • Notr Dam sa obližnjeg mosta
 • kod piramida u Luvru
 • Palais Garnier

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stefanović (@lenaastef)

Po Leninim fotografijama i pričama svakako se može zaključiti da je Lena uživala u poseti ovog prelepog grada, i da je za nju ovo bilo jedno prelpo i nezaboravno iskustvo.

Komentari (1)

 1. Ne treba mi neko da mi prica sta treba da radim,to je njeno subjektivno misljenje i nije vazno kao ni ona

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Life