Dehidrirana koža je ona kojoj nedostaje vlaga i koja ne uspeva da je zadrži, pa zato osećamo zategnutost, suvoću, a u težim slučajevima čak i iritaciju i ljuštenje.
Takva koža gubi sjaj, a lojne žlezde dobijaju znak da treba da pojačaju lučenje. Širi se i mreža kapilara, pa lice zahvata crvenilo, piše Lepaisrećna.
Da bi se stanje popravilo i započela "duboka hidratacija", potrebno je, pre svega, promeniti način ishrane. Uz veću količinu vode koju treba piti, što nije iznenađujuće, treba obratiti pažnju i na to da li uzimamo dovoljno zdravih masnoća.
Zato je za hidrataciju neophodno redovno koristiti namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama – valja jesti masnu ribu kao što je skuša, tunjevina i losos, ali i semenke i orašaste plodove.
Drugi važan korak je smanjena upotreba sredstava koje mogu da izazovu dehidrataciju – voćnih kiselina i retinola. Zamenite ih kremama bogatim ceramidima i nijacinamidom.
Treće, pojačajte negu dodatnim sredstvima za hidrataciju. Pored hijaluronske kiseline, koja ima sad već široko poznate moći zadržavanja vlage i koju, verovatno, već koristite, dodajte i glicerin, pantenol i aloja veru.
Comments (0)
There are no comments. Be the first and leave a comment.