Pretraži

Osvojila je Oskara, bila najveća nada Holivuda, a onda se sve preokrenulo: Glumačka legenda živela je usamljeničkim životom u „zlatnom kavezu“

Showbiz
0

Grejs Keli je rođena 12. novembra 1929. u Filadelfiji, Pensilvanija, SAD, a preminula 14. septembra 1982. u Monte Karlu, Monako i bila je američka glumica sa TV ekrana i filmskog platna, poznata po svom dostojanstvenom izgledu, lepoti i držanju. Igrala je u 11 filmova pre nego što je napustila holivudsku karijeru da bi se udala za Renijea III, princa od Monaka, 1956. godine.

Porodica i početak karijere

Grejs je rođena u bogatoj porodici u Filadelfiji. Njen otac, Džek Keli, bio je šampion u sportu, sa čak tri zlatne medalje koje je osvojio na Olimpijadi 1920. i 1924. godine u veslanju. Takođe je vodio uspešnu građevinsku firmu i jednom se kandidovao za gradonačelnika Filadelfije. Majka Grejs Keli, Margaret Majer Keli, bila je bivši model za naslovnice i takmičarka u plivanju, a takođe je bila prva žena koja je predavala fizičko vaspitanje na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Kada je imala 18 godina, Kelijeva je preselila u Njujork, gde je pohađala Američku akademiju dramskih umetnosti. Boravila je u hotelu Barbizon za žene i radila kao komercijalni model, pojavljujući se u štampanim oglasima. Početkom 1950-ih, glumila je u „playhouse“ televizijskim dramama uživo i imala više od 30 televizijskih nastupa.

Prva filmska uloga, ugovor sa studiom i osvajanje Oskara

Grejs Keli je dobila svoju prvu filmsku ulogu kada je imala 22 godine, igrajući gospođu Luiz En Fuler u filmu „Četrnaest sati“ iz 1951. godine. Njena uloga, koja je trajala nešto više od dva minuta, bila je uloga prolaznice. Sledeće godine, igrala je suprugu Garija Kupera u filmu „Visoko podeljeno“. Ovaj vestern osvojio je četiri Oskara.

Glumica je 1952. godine potpisala sedmogodišnji ugovor sa MGM-om. Ugovor je uključivao platu od 750 dolara nedeljno i predviđao da može da živi u Njujorku svake druge godine kako bi se posvetila svojim pozorišnim ambicijama. Tokom trajanja ugovora, snimila je devet filmova, od kojih je pet bilo sa studijima kojima je MGM pozajmljivao njene usluge.

Grejs je takođe postala miljenica reditelja Alfreda Hičkoka, koji je imao slabost prema „elegantnim plavušama“.

Tada 24-godišnja Keli u filmu „Na obali“ radila sa Alfredom Hičkokom. Duo je sarađivao na dva filma iz 1954. godine, „Rear Window“ i „Dial M for Murder“. Iako su oba filma postati klasici, njena uloga u filmu „Seoska devojka“ donela joj je priznanje. Keli je glumila potištenu ženu muža alkoholičara kog je igrao Bing Krosbi.

Credit: Collection Dupondt / akg-images / Profimedia

Njena uloga je bila sušta suprotnost njenom prethodnom radu, što ju je dovelo do nominacije za Oskara za najbolju glavnu glumicu. Osvojila je ovu nagradu 1955., godinu dana pre nego što joj se život promenio. Dugo je identifikovana kao oličenje hladne, prefinjene plavuše – vrhunac sofisticiranosti starog Holivuda.

Veza sa princom od Monaka, veridba i venčanje

Kelijeva je neko vreme izlazila sa ruskim modnim dizajnerom Olegom Kasinijem, koji ju je osvajao buketima ruža sve dok nije pristala da izađe s njim. Par je bio kratko veren 1954. godine. Kasini je bio zaslužan za oblikovanje prepoznatljivog elegantnog stila Grejs Keli, a kasnije je pomogao u kreiranju karakterističnog stila prve dame Džeklin Kenedi.

Nakon raskida veridbe, Grejs je 1955. godine upoznala svog budućeg supruga, princa od Monaka Renijea III i to na Kansskom festivalu, na kom je promovisala svoj film „To Catch a Thief“. Kako su mediji pisali, upoznali su se preko glumice Olivije de Havilend. Njen suprug Pjer Galante je poznavao princa lično. Ona je pristala na upit svoje koleginice da se upozna sa Renijeem. Grejs se zaljubila u princa dok je snimala film „Labud“, gde je igrala mladu princezu koja se sprema da postane žena evropskog kralja.

Njihova veridba 1956. godine došla je kao iznenađenje za ceo svet, te su vrlo brzo krenule i spekulacije o koristi, kako princa tako i glumice.

Princ Renije je na presto došao 1949. godine, odmah posle Drugog svetskog rata. On jeste dobio prestižnu titulu, ali uz nju se došli i veliki finansijski gubici i problemi. Stoga su mnogi smatrali da je brak sa Keli njemu doneo preko potreban novac i publicitet. Ovo su bile tvrdnje potkrepljene saznanjem da je princ bio zainteresovan i za Merilin Monro. Ona ga je odbila, a potom je naišla Keli – imala je izgled, prestiž i, naravno, novac.

Njena venčanica je kreirana od strane MGM-ove kostimografkinje Helen Rouz. Sastojala se od 25 jardi svile tafet i 100 jardi svilenog mrežastog materijala. Čipka od ružičaste tačke bila je stara 125 godina i kupljena iz muzeja, a na velu je bilo prišiveno hiljade sitnih bisera. Haljina je inspirisala izbor mnogih mlada, uključujući haljinu koju je Sara Burton napravila za Alexandra McQueen-a za venčanje Kejt Midlton 2011. godine.

Credit: TopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia

Život sa titulom princeze

Za Grejs Keli sa titulom princeze nije došao i bajkovit život. Morala je da odustane od glumačke karijere i da se odrekne državljanstva SAD. Princ Renije je insistirao da dobije miraz smatrajući da je to neophodno zbog privilegije koja se dobija udajom za princa. Tražena cena je bila dva miliona dolara. Uprkos tome što je imao novac, njen otac, Džek Keli nije bio oduševljen što je morao dati ovu izdašnu sumu.

Iako su neke stvari opovrgnute od strane kraljevske porodice, bilo je mnogo izveštaja da se Keli osećala izolovano i usamljeno u svom kraljevskom braku. Ona je navodno i upozorila princezu Dajanu na to koliko je biti princeza usamljeno iskustvo, a govorilo se i o aferama.

Neuspeli povratak karijeri

Nakon šest godina braka, 1962., Keli je planirala da se vrati snimanju glumeći u drugom filmu Alfreda Hičkoka, „Marnie“. Palata je najavila njen povratak 19. marta 1962, sa saopštenjem: „Sigurni smo da neće snimiti još jedan film posle ovog“.

Istog dana, Hičkokov tim za štampu objavio je izjavu: „Glasnogovornik princa od Monaka objavio je danas da je princeza Grejs prihvatila da se pojavi u filmu za g. Alfreda Hičkoka koji će biti snimljen u Sjedinjenim Državama ovog leta“.

Izgledalo je kao da je Grejsin povratak u Holivud definitivan, ali nekoliko meseci kasnije palata u Monaku je objavila da ona odustaje od pregovora zbog neusaglašenog rasporeda.

„Mogla sam to da uradim samo da su moj muž i deca pošli sa mnom. Ovo je bilo nemoguće. Nastavljanje plana stvorilo je previše problema, pa sam pozvala gospodina Hičkoka i rekla da to ne mogu da uradim“, rekla je Keli za list Nice Matin.

Međutim, Hičkok je tvrdio da je „konzervativni element u Monaku“ taj koji je sprečio Keli da se vrati.

Dok je Keli tvrdila da je odustala od Marnie zbog sukoba u rasporedu, kasnije je otkriveno da je to zbog poreza. Prema Hičkoku i stvaranju Marni, ugovor između Francuske i Monaka je u to vreme istekao i to je uticalo na poreze i prihode zemlje. Princ Renije je smatrao da bi bio loš politički potez da napusti zemlju i otprati svoju ženu u Holivud, pa je stavio tačku na taj poduhvat.

Strašna nesreća i smrt Grejs Keli

Vest o smrti princeze Grejs od Monaka šokirala je svet. Jednog dana Grejs je vozila svoju 17-godišnju ćerku Stefani u školu u Parizu, kada se dogodila tragedija. Detalji o tome šta se tačno dogodilo su magloviti, ali se misli da je Grejs naglo skrenula na strmom planinskom skretanju, zbog čega je automobil pao niz liticu, a stručnjaci sumnjaju da je doživela moždani udar u toku vožnje.

Stefani je zadobila samo lakše povrede, ali je Grejs doživela krvarenje u mozgu.

Umrla je 14. septembra 1982. u bolnici u Monaku u 52. godini (bolnica je kasnije preimenovana u bolnički centar Princeze Grejs). Grejsina najstarija ćerka, princeza Karolina, istupila je i preuzela Grejsinu ulogu u kraljevskoj porodici.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz