Pretraži

Kome će pripasti deca princa Harija i Megan Markl? Svet bruji o njihovom razvodu, a svi se pitaju da li za njih važi OVO kraljevsko pravilo

Showbiz
0
Foto: Youtube printscreen/BBC News

Ako je verovati brojnim svetskim portalima, brak princa Harija i Megan Markl je pred pucanjem, zbog čega su se mnogi zapitali kakav je u tom slučaju protokol kraljevske porodice, kao i kome pripada starateljstvo nad decom ukoliko dođe do razvoda.

U istoriji britanske kraljevske porodice razvelo se svega nekoliko parova, ali su spekulacije o razvodu Harija i Megan sve glasnije. Poznato je da su se oni pre nekoliko godina odrekli svojih radnih titula, zbog čega se sada postavlja pitanje da li za njih važe ista pravila u slučaju razvoda kao i za druge parove ove porodice.

Početkom godine, dok je Kejt Midlton krila svoju dijagnozu raka i nije se pojavljivala u javnosti, spekulisalo se da se zapravo ona i princ Vilijam razvode. Tom prilikom se na TikToku proširio snimak jednog korisnika koji je tvrdio da u slučaju njihovog razvoda, starateljstvo nad decom ne pripada ni princu ni princezi već vladajućem monarhu, te da će on odlučiti o njihovoj sudbini.

Ovaj snimak se munjevito proširio internetom, pa je australijski News.com kontaktirao s Marlen Koening, ekspertkinjom za kraljevsku porodicu koja je potvrdila da osoba na tronu odlučuje o životima dece njene dece.

„Vladajući monarh ima zakonsko starateljstvo nad maloletnom decom“, rekla je ona.

U pitanju je zakon iz 18. veka, donesen za vreme vladavine kralja Džordža I, koji nije bio u dobrim odnosima sa svojim sinom. Zbog tog poljuljanog odnosa, kralj je želeo da ima više kontrole nad svojim unucima nego njihov rođeni otac, pa je donet pomenuti zakon.

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, sin je aktuelnog kralja i koliko god da su njegovi odnosi sa porodicom loši, titulu princa koju je stekao na rođenju mu niko ne može oduzeti. Isto kraljevsko pravilo o starateljstvu nad decom važi i za njegove naslednike princa Arčija i princezu Lilibet.

Međutim, kako on nije radni član kraljevske porodice i sa suprugom i decom živi u Americi od 2020. godine, nije poznato na koji način bi se pitanje starateljstva regulisalo u slučaju njegovog razvoda.

princ hari i megan markl
Photo: Instagram/sussexroyal

Poznato je da su se roditelji prinčeva Vilijama i Harija, pokojna princeza Dajana i kralj Čarls takođe razveli. U trenutku kraha njihovog braka, vladajući monarh je bila kraljica Elizabeta II, Čarlsova majka.

Prema pisanju portala The Sun, Čarls i Dajana su morali da pitaju kraljicu za dozvolu da prinčevi Vilijam i Hari, njihova deca, putuju s njima. Međutim, Marlen Koening dodaje da je to bila samo formalnost, zbog pozitivnih odnosa unutar porodice.

Kada se kraljevski par razveo, oboje su dobili „jednak pristup“ sinovima, a pisalo se da je to bio jednostavan dogovor jer su dečaci već odvojeno provodili praznike, nekad sa ocem, a nekad s majkom. Princeza Dajana i princ Čarls bili su razdvojeni već dve godine kada su se zvanično razveli, pa je sve već bilo uigrano i stvar rutine.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz