Pretraži

Ovo je NAJSKUPLJI muzički album na svetu: Popularna rep grupa snimala ga je u tajnosti, preslušalo ga je samo NEKOLIKO ljudi, postoji samo jedna kopija i vredi MILIONE!

Showbiz
0
Foto: Foto: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia, AFP PHOTO /United States Marshals Service, Handout / AFP / Profimedia

Album ‘Once Upon a Time in Shaolin’ grupe Wu-Tang, koji je od njegovog izlaska preslušala tek nekolicina ljudi, uskoro će biti izložen u jednoj australijskoj galeriji.

Album je slavna grupa snimala šest godina u tajnosti, a postoji samo jedna njegova kopija, koja se čuva u srebrnoj kutiji.

Album je ujedno i najskuplji album ikad prodat, a sada je pozajmljen Muzeju stare i nove umetnosti (Mona).

‘Once Upon a Time in Shaolin’ će biti dio izložbe ‘Namedropping’ kroz 10 dana u junu, a muzej će organizovati zabavu slušanja gde će posetioci moći da čuju 30 minuta s albuma.

S vremena na vreme neki objekat na ovoj planeti poseduje mistična svojstva te nadilazi svoje materijalne okolnosti. ‘Once Upon a Time in Shaolin’ nije samo album tako da… Znao sam da ga moram dobiti za ovu izložbu – rekao je direktor muzieja Džerod Rolins.

Album je sniman u Njujorku i Marakešu između 2006. i 2013. godine. Članovi benda su za njega snimili i pesme sa Šer i Keris Van Hauten. Grupa je tada smatrala da je muzika pojeftinila zbog online streaminga i ilegalnog skidanja pesama, zbog čega su želeli ‘400 godina star renesansni pristup muzici’.

Foto:
AFP PHOTO /United States Marshals Service, Handout / AFP / Profimedia

Uz album je uključena i ručno izrađena, raskošna kutija u kojoj se nalaze i stihovi uvezani na kožu, kao sertifikat autentičnosti. Takođe, u kutiji se nalazi i ugovor koji vlasnik albuma mora da potpiše, a zbog kojeg ne sme da objavi muziku u narednih 88 godina.

‘Once Upon a Time in Shaolin’ je 2015. godine stavljen na prodaju, a tada ga je reper i producent RZA, ujedno i vođa Wu-Tanga, uporedio s umetničkim delima Pikasa ili antičkim egipatskim artefaktom.

Upravo zato je samo nekoliko ljudi čulo isečke svih pesama kojih na albumu ima 31.

Foto: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

Grupa potencijalnih kupaca je 2015. godine čula samo 13 odabranih minuta albuma, a za vrtoglavih 2 miliona dolara kupio ga je Martin Škreli. Međutim, Martin je samo godinu dana kasnije objavio delove pesama na YouTube.

Nakon toga je album morao da preda američkim tužiocima, nakon što su ga osudili za prevaru investitora.

Album je potom prodat umetničkom kolektivu Pleasr.

 

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz