Pretraži

Objavljena tema Met gale za 2025. godinu: Najiščekivaniji modni događaj će, po mišljenju mnogih, sledećeg proleća ući u istoriju

Showbiz
0

MET gala je najišečkivaniji modni događaj godine, te su pripreme za njega iscrpne i traju mesecima, a najbitnije za slavne ličnosti koje su pozvane je tema, koja je sada i zvanično objavljena.

Izložba Instituta za kostime 2025. godine u Metropoliten muzeju umetnosti inspirisaće se radom autorke Monike L. Miler i istraživaće nasleđe crnačkog dendizma.

U sredu, 9. oktobra, institut je objavio da će tema i naziv sledeće godine na Met Gali biti „Superfino: Krojenje crnačkog stila“. Za koorganizatore su izabrane istaknute poznate ličnosti, među kojima su glumac Kolman Domingo, vozač trkačkih automobila Luis Hamilton, reperi A$AP Rocky i Farel Vilijams, i naravno, kreativna direktorka Condé Nast-a i glavna urednica Vogue-a, Ana Vintur. NBA zvezda Lebron Džejms takođe će biti počasni kooorganizator.

Credit: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Prema Vogue-u, izložba će istraživati stilsku subkulturu zvanu crnački dendi. Ona će „ilustrovati kako su crnci prešli iz stanja porobljenosti i stilizovanja kao luksuznih predmeta, stečenih kao bilo koji drugi simbol bogatstva i statusa, do autonomnih individua koje same kreiraju svoj stil i postaju globalni kreatori trendova“.

Inspirisana knjigom gostujuće kustoskinje Miler iz 2009. godine, „Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity“, izložba će istražiti istoriju i nasleđe crnačkog dendizma kroz odeću, slike, fotografije i razne artefakte, prateći stil crnaca od 18. veka do danas.

Uoči najave, Miler je opisala crnački dendizam kao „strategiju i alat za promišljanje identiteta, za preispitivanje sebe u drugačijem kontekstu. Zaista pomeranje granica – posebno tokom perioda ropstva, zaista pomeranje granica o tome ko i šta se računa kao ljudsko biće.“

Kao druga izložba Instituta za kostime posvećena isključivo muškoj modi od izložbe „Muškarci u suknjama“ iz 2003. godine, i prva od kako je Endru Bolton postao glavni kustos u kojoj učestvuje gostujući kustos, ovaj događaj u maju obećava da će ući u istoriju crvenog tepiha.

„Smatram da sam događaj predstavlja zaista važan korak u našem posvećivanju raznolikosti naših izložbi i kolekcija, kao i u ispravljanju nekih istorijskih pristrasnosti unutar naše kustoske prakse,“ rekao je Bolton za Vogue. „U velikoj meri se radi o tome da moda u Metu postane pristupačnija i inkluzivnija.“

Nakon porasta podrške za pokret Black Lives Matter 2020. godine, institut je pribavio oko 150 komada dizajnera crne boje kože, od kojih će neki biti prikazani na Metu 2025. godine.

Dok čekamo zvanični dres kod za sledeću Met Galu, ljubitelji mode mogu se pripremiti tako što će pročitati Milerovu knjigu.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz