Pretraži

Zavirite na Coachella muzički festival: 8 malo poznatih detalja o najvećoj muzičkoj party senzaciji koji okuplja svetski džet-set

Showbiz
0
coachella
Foto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Iza nas je prvi vikend održavanja omiljene „muzičke party senzacije“, Coachella festivala koji ove godine slavi 25. rođendan, a evo kako je protekao prvi vikend festivala i koje to pojedinosti niste znali o omiljenom muzičkom događaju.

Svakog aprila sva medijska pažnja je usmerena na omiljenu „party“ senzaciju holivudske elite koja se nalazi na svega četrnaest sati letom od epicentra balkanskog noćnog života.

Svakog aprila već 25 godina ljubitelji muzike i zabave koja pruža impresivno iskustvo koje odiše originalnošću pakuju svoje najbolje kombinacije i odlaze u sred kalifornijske pustinje kako bi doživeli nezaboravno iskustvo.

Svega nekoliko sati od Los Anđelesa nalazi se Coachella Valley, pustinja koja je mesto održavanja poznatog festivala. Iako je se veliki broj dešavanja omiljenih poznatih zvezda održava unutar Empire Polo Club-a, većina nastupa se održava na ovorenoj prostranoj pozornici.

Ovaj dogagađaj preplavi celu Palm Spring Regiju muzikom, dobrim vibracijama i euforičnim raspoloženjem. Svi restorani i hoteli budu popunjeni a sve veći broj posetilaca iz godine u godinu predstavljaju jednu od garncija za dobru zabavu.

Proslava 25. rođendana Coachella festivala

U vikednu iza nas održan je prvi deo omiljenog festivala velikih zvezda pop kulture. Ovogodišnja manifestacija privlači naročitu pažnju s obzirom da ikonična „party“ senzacija slavi 25. godina svog postojanja, čime je svakako zagarntovan dobar provod.

U prva dva dana poznata atrakcija okupila je 37 hiljada posetilaca koji su došli da uživaju u nastupima poznatih muzičkih idola.

Ovaj jedinstveni umetničko-muzički spektakl sa jakom reputacijom i ove godine je dobio zavidne kritike. Na prvom vikendu poznate muzičke atrakcije nastupilo je 180 izvođača, kao što su Lana Del Rej, Bili Ajliš i Šakira. Prvi put u istoriji festival je mogao da se prati uživo preko zvaničnog Jutjub kanala jer su organizatori sa tom platformom potpisali ugovor o saradnji.

Najveću pažnju prve večeri odvukao je nastup poznate latinoameričke pevačice Šakire, koja se na oduševljenje svih pojavila na bini tokom nastupa DJ Bizarrapa, a dvojac je izveo svoje hitove „La Fuerte“ i „BZRP Music Sessions, Vol. 53“.

Osim Šakire neočekivano dobrim izvođenjem veliku pažnju su privukle i Lana Del Rej i Bili Ajliš koje su svojim nastupom ostavile sve bez teksta, a ovo izvođenje je definitivno bilo jedno koje je obeležio prvi vikend poznatog festivala.

 

@lifebymichael OH MY GOD!!! #lanadelrey #billieeilish #coachella #coachella2024 #coachellaweekend1 ♬ original sound – lifebymichael

Osim njih, veliku pažnju publike privukao je i nastup sastava No Doubt, tokom kojih se Gven Stefani na bini pridružila Olivia Rodrigo.

Sada svi sa nestrpljenm iščekuju da vide šta će nam doneti naredni vikend i još  dva dana održavanja omiljenog festivala, a za to vreme donosimo vam osam činjenica koje retko ko zna o Coacella festivalu.

1. Kako je sve počelo?

Istorija jednog od omiljenih festivala ljubitelja dobre zabave i izrazitog muzičkog ukusa počinje još 1999. godine.

Tolet i Rik Van Santen iz muzičke kompanije ,,Goldenvoice-a“ osnovali su festival, nadajući se da će privući 70.000 fanova sa širokim spektrom umetnika.

Festival u dolini Koačela počeo je da se održava u oktobru 1999. godine i trajao je dva dana. Prva postava Coachelle obuhvatila je više žanrova i eminentne izvođače kao što su Beck, Rage Against The Machine i Tool. Na festivalu je prisustvovalo više od 25.000 ljudi, ali zarade nije bilo, a što ne čudi s obzorom na činjenicu da je karta tada koštala svega 50 dolara po danu.

2. Stagecoach je rođak Coachelle

Samo dva vikenda dobre muzike nisu dovoljna, pa se zabava nakon Coachelle nastavlja nedelju dana nakon zadnjeg nastupa,  na istom mestu i to u okviru festivala Stagecoach.

Stagecoach nazivaju rođakom Coachelle, a ovaj festival je nastao zbog uslova koje su postavili vlasnici Empire Polo Cluba. Naime, događaj je pokrenuo Goldenvoice 2007. godine nakon što je vlasnik kluba razmatrao da preuredi zemljište osim ako Goldenvoice ne osmisli još jedan događaj koji donosi prihode uz Coachellu.

 

@lakenhammon Stagecoach this weekend ?! An outfit I have in my closet already that I would wear. #stagecoachoutfits #stagecoach2022 ♬ original sound – Tex

3. Godina kada Coachella nije održana

Coachella festival je već 25 godina jedan od omiljenih muzičkih festivala i održavan je svake godine osim jedne, a to je bilo 2000. godine.

Navodno, te godine su organizatori otkazali festival, navodeći kao razlog prezasićenost muzičkim festivalima na teritoriji južne Kalifornije te godine.

Ipak kako neki drugi izvori navode, nakon loših rezultata na prvom festivalu organizatori su odlučili da naprave godinu dana pauze, pa su pomerili vreme održavanja na april, kako bi izbegli velike vrućine, a 2004. godine festival je prvi put rasprodat.

4. Elektronska muzika kao primaran žanr?

Iako je elektronska muzika obično više zastupljena na Coachelli nego na drugim festivalima, na festivalu nastupaju  i velike zvezde sa rok, pop i hip-hop scene.

Kada je Coachella održana prvi put, 41 posto nastupa činila je elektronska muzika. Ipak, to počinje polako da se menja i već 2015. godine rok muzika i dance/house muzika dobijaju primat na festivalu.

Muzički koncept se zasniva na mešavini novih umetnika i etabliranih izvođača. Na festivalu se vrlo mali broj izvođača ponovio.

5. Coachella nije oduvek bila tronedeljni festival

Svima je poznato da ljubitelji dobre zabave na poznatom festivalu poslednjih godina uživaju čak tri vikenda, međutim to nije oduvek bilo tako,

Naime, Coachella je ranije predstavlja festival koji se održavao dva uzastopna vikenda, međutim 2007. godine je prvi put trajanje festivala prošireno na 3 nedelje.

6. Nisu hteli reklame, a danas su najveća modna reklama sveta

U prvim godinama festivala organizatori su odbijali svako sponzorstvo i nisu želeli da ističu reklame na pozornicama, tvrdeći da se to protivi njihovim načelima te da bina služi samo za bend.

U međuvremenu, kako je Coachella rasla, organizatori su popustili i pristali su na saradnju s nekim brendovima, ali i dalje odbijaju velike reklame na scenama.

7. Cena ulaznica za omiljeni muzički festival gostiju „A-liste“

Ulazinice poznatog festivala dosežu iz godine u godinu sve veće sume, i na primer, posetioci festivala 2019. godine plaćali su 429 dolara za ulaznicu za jednu osobu za sva tri dana festivala.

Kako nažalost nisu svi u mogućnosti da dožive uživo čari ovog festivala poslednjih godina Coachella je je obezbedila direktan prenos prvog vikenda festivala gledaocima na Jutjubu.

8. Nastup koji je srušio rekorde gledanosti

Nastup Bijonse 2018. srušio je rekorde i u velikoj meri doprineo da subotnji strim postane najveći ukupan broj za muzički festival uživo. Njen nastup je prikupio preko 41 miliona pregleda i najgledaniji je događaj koji se prenosi uživo svih vremena.

Osim odlične zabave na poznatom festivalu vam je zagarntovano da ćete videti veliki broj poznatih ličnosti koje se „takmiče“ ko će poneti originalniju odevnu kombinaciju, a među „pobednicima“ tokom prvog vikedna ovogodišnjeg festivala istakle su se Megan Foks, Čarli Damelio, Ema Roberts, Hejli Bejli, Džejms Čarls, Landon Barker, Kloi Bejli i mnogi drugi.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz