Pretraži

Završena BAFTA dodela nagrada: „Openhajmer“ osvojio 7 nagrada, „Barbi“ opet odlazi praznih ruku, a fanovi Metju Perija besno skandiraju protiv organizatora

Showbiz
2
Fotro: Youtube printscreeen/BBC

Sinoć je odražana BAFTA dodela nagrada, e evo koji glumci odnose nagrade kući, a koji se vraćaju praznih ruku.

Britanska akademija za filmu i televizijsku umetnost, skraćeno BAFTA, uručila je sinoć prestižna priznanja 77. put. Ovom događaju prisustvovale su mnogobrojne poznate ličnosti, i uručen je veliki broj zasluženih nagrada, a dodeli je prisusvovao i princ Vilijam kao predsednik dobrotvorne organizacije.

U kategoriji najboljeg film pobedio je „Openhajmer, koji je pored ove osvojio još šest nagrada. Što se tiče glavnog glumca ovog filma Kilijana Marfija on je dobio priznanje za najboljeg glumca za ulogu Roberta Openhajmera, poznatog kao „oca atomske bombe“, dok je Robertu Dauniju Džunioru pripala nagrada za najbolju mušku sporednu rolu, u istom filmu. Inače, Marfiju je po prvi put u karijeri dobio Bafta nagradu.

Film „Poor Things“ pokupio je pet nagrada, među kojima i za najbolju žensku ulogu koja je pripala glumici Emi Stoun. Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu otišla je Davin Džoj Rendolf za ulogu u filmu „The Holdovers“, gde je glumila Meri, šeficu školske kuhinje i ožalošćenu majku. Pored ove, film „The Holdovers“ je dobio nagradu i za najbolju postavku.

Film „Zona interesa“, o komandantu koncentracionog logora i njegovoj porodici koji su živeli pored Aušvica tokom Drugog svetskog rata, poneo je tri nagrade: Za najbolji britanski film, za najbolji film na „neengleskom“ jeziku, budući da u filmu preovladava nemački, kao i nagradu za najbolji zvuk.

„Dečak i Čaplja“ prva je japanska produkcija koja je osvojila nagradu za najbolji animirani film, a dve nagrade za najbolji scenario pripale su napetoj francuskoj drami Anatomija pada, američkoj satiri o romanopiscu.

Pored onih koje su osvojili nagrade veliku pažnju su privukli i oni koji nisu nagrađeni, a među njima su se našli film „Barbi„, kao filmovi „Maestro“, „Saltburn“, „Svi mi stranci“ i „Ubistva pod cvetnim mesecom“ .

Osim samih ngrada ono što je privuklo veliku pažnju jeste činjenica da je zvezda filma „Povratak u budućnost“, Majkl Džej Foks koji više od 30 godina boluje od Parkinsonove bolesti, izašao na binu u invalidskim kolicima, ali je insistirao da stoji kako bi uručio nagradu za najbolji film Kristoferu Nolanu, reditelju Openmhajmera. Ovo je rasplakalo mnoge njegove fanove koji su odmah ostavili komentare na društvenim mrežama.

Veliku pažnju je privukla i činjenica da se princ Vilijam pojavio bez supruge, koja je zbog nedavne operacije bila sprečena da dođe.

Osim fanova koji su navijali za svoje idole, bilo je i onih koji su ostali razočarani, kao što su fanovi Metju Perija koji tvrde da je glumac zaboravljen, na šta je „BAFTA“ odmah oštro odgovorila.

Komentari (2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz