Pretraži

Najzanimljiviji detalji o dodeli Oskara: Po kome je popularna ceremonija dobila ime i kome ZAISTA pripada osvojena statua?

Izvor:  IDJTV
|
Popcorn
1
Foto: Robyn BECK / AFP / Profimedia

Pred nama je 96. po redu dodela Oskara, a ono što malo ko zna jeste kako je trofej dobio ime, kao i u čije ruke on na kraju zaista odlazi.

Dodela Oskara je najisprećenija i najpopularnija godišnja ceremonija za dodelu filmskih nagrada na kojoj se okupljaju najveće zvezde iz sveta filmske umetnosti. Pred nama je 96. dodela u kojoj ćemo saznati koji su glumci i filmovi bili najbolji u prethodnoj godini, a koje zvezde ipak kući odlaze praznih ruku. I dok s nestrpljenjem iščekujete ovogodišnju dodelu evo nekih tajni koje niste znali vezane za ovu ceremoniju.

1.Naziv trofeja je zapravo „Oskar za zasluge“, ali je poznat kao „Oskar“. Niko ne zna pouzdano zašto, ali postoji teorija da je bibiliotekarka i kasnije i izvršna direktorka Akademije primetila da je trofej jako podseća na njenog ujaka Oskara. Naziv nije zvanično povezivan sa stuom sve do 1939. godine.

2.Prva dodela se desila 1929. godine na privatnoj večeri kojoj je prisustvovalo oko 270 ljudi. Prvi put je dodela emitovana na televiziji 1953. godine i ceremonija se dosada emitovala u više od 200 zemalja.

3.Piter Finč i Hit Ledžer su jedini glumci koji su posthumno dobili Oskara. Ledžerov Oskar je dodeljen njegovoj mlađoj ćerki Matildi.

4.Merli Strip je čak 21 put nominovana za Oskara, 17 puta za „Najbolju glavnu glumicu“, a 4 puta za „Najbolju sporednu glumicu“. Osvojila je tri Oskara i to: za „Najbolju žensku ulogu za filmove ‘Sofijin izbor’ i ‘The Iron Lady’ “ , kao i za „Najbolju sporednu ulogu za ‘Kramer vs. Kramer’ “ .

5.Najmlađi dobitnik Oskara je glumica Tejtum O’Nil, koja je dobila nagradu za „Najbolju sporednu žensku ulogu za film ‘Paper Moon’ „, kada je imala samo 10 godina.

6.Najstariji dobitnik Oskara je Entoni Hopkins koji je osvojio „Nagradu za najboljeg glumca za film ‘Otac’ “ i to u 83. godini.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

7.“Ben Hur“, „Titanik“ i „Gospodar prstenova: Povratak kralja“ su najuspešniji filmovi u istoriji Oskara. Svaki je osvojio 11 Oskara pri čemu je poslednji osvojio svaku nagradu za koju je bio nominovan.

8.Bob Houp je bio domaćin Oskara čak 19 puta, što ga čini najčešćim domaćinom u istoriji dodele.

9.Volt Dizni ima najviše Oskara svih vremena. Ukupno je osvojio 22 takmičarska i 4 počasna Oskara. Bio je nominovan za jednog Oskara svake godine od 1942. do 1963. godine.

10.Rekorderi u najkraćim govorima su Alfred Hičkok i Vilijam Holden. Obojica su jednostavno rekli „Hvala“.

11.Dobitnici Oskara zapravo ne posedujuju zaista trofej. Po uručenju trofeja pobednici moraju da potpišu sporazum u kome navode da ukoliko žele da prodaju trofej, onda prvo moraju da ga ponude Akademiji za 1 dolar. Ukoliko odbiju, ne mogu da ga zadrže.

12.Dženifer Lorens je nosila najskuplju haljinu na dodeli u istoriji i to 2013. godine kada je nosila svoju plavo-roze Dior balsku haljinu čija je cena iznosila 4 miliona dolara.

oskar

13.Crveni tepih je dug 152 metra, a širok 10 metara.

14.Trofej koji se dodeljuje težak je čak 3,85 kilograma.

15.Posle ceremonije 2002. godine koja je trajala neverovatnih 4 sata i dvadeset tri minuta Akademija je uvela pravilo od 45 sekundi gde govor koji pređe dozvoljeno vreme biva sasečen orkestrom.

 

 

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Popcorn