Pretraži

15 najboljih Netflixovih ostvarenja: Najpopularnije mini-serije koje ćete odgledati u jednom dahu

Popcorn
0
netflix netfliks mini-serije
Foto: Mehmet Yaman / Alamy / Alamy / Profimedia

Netflix je poznat po ogromnom broju TV serija, ali neki od najboljih naslova koje je ovaj striming servis objavio su takozvane mini-serije, odnosno „serije ograničenog trajanja“.

Ove mini-serije se emituju samo jednu sezonu, sa namerom da u samo nekoliko epizoda ispričaju dramatičnu radnju koja okupira pažnju gledalaca.

„Serije ograničenog trajanja“ ili „mini-serije“ nisu nov koncept, ali su definitivno procvetale sa širenjem popularnog striming servisa, naročito otkada se proširila kultura „bindžovanja“. Tradicionalno, mreže su morale da imaju serije koje traju što više sezona kako bi se isplatile.

Pripovedanje dolazi u različitim oblicima i formama, a neki od najboljih izdanja koje Netflix ima da ponudi dolaze u oštrim i konciznim jednosezonskim serijama sa jasnim početkom, sredinom i krajem.

Najpopularnije mini-serije na Netflixu

Netflix je nedavno napravio listu omiljenih mini serija. Oni su listu ograničili samo na naslove na engleskom jeziku i serije koje su rađene po scenariju. Dakle, izbacili su kratke dokumentarne serije, koje svakako vredi pogledati. Takođe lista obuhvata samo serije koje su izvorno potekle od Netflixa, dakle one koje su rađene u njihovoj režiji.

15. The Stranger

Žanr: Krimi, misterija
IMDb ocena: 7.3
Netflix polako prolazi kroz kolekciju romana Harlana Kobejna, a „The Stranger“ je jedno od najboljih ostvarenja do sada. Ova misteriozna serija prati Adama Prajsa na njegovom putovanju da sazna ko su tačno njegovi prijatelji i porodica nakon što se u njegovom životu pojavi stranac.

14. Stateless

Žanr: Politički, drama
IMDb osecna: 7.5
Jedna od izvanrednih Netflixovih originalnih serije je „Stateless“, u kojoj glavnu ulogu igra Ivon Strahovski, najpoznatija po svojoj ulozi u serijama „Dexter“ i „Chuck“.

Serija je zasnovana na istinitoj priči o Korneliji Rau, koja je nezakonito uhapšena, ali priču pratimo iz perspektive četiri osobe smeštene u imigracijskom zatvoru u nehumanim uslovima.

13. Alias Grace

Žanr: Drama, vremenska drama
IMDb ocena: 7.8
Zasnovana na istoimenoj knjizi Margaret Atvud, serija se fokusira na mladu devojku koja prolazi kroz lečenje i suđenje nakon brutalnih ubistava svog poslodavca.

Serija je izvrsnu produkciju i sadrži izvanredan dijalog (što nije iznenađenje, s obzirom na izvor materijala). Još uvek je jedna od najboljih adaptacija romana na Netflixu u ovom trenutku.

12. Unorthodox

Žanr: Drama
IMDb ocena: 8.0
Radi se o devojci koja beži od dogovorenog braka, nadajući se da će započeti novi život u inostranstvu.

„Sertifikovano sveže“ na RottenTomatoes-u pohvalio je ovu seriju organičenog trajanja zbog obrade emotivne i teške teme, a posebne pohvale upućene su mladoj izraelskoj glumici Širi Has.

11. The Fall of the House of Usher

Žanr: Gotik horor
Zasnovana na klasičnoj priči Edgara Alana Poa, serija prikazuje porodicu u haosu dok se obećanje dato demonu mnogo godina ranije vraća da progoni vlasnika ogromnog poslovnog carstva.

Ima sve što biste očekivali od Flanaganove serije: mnogo misterije i napetosti i sjajnu glumačku postavu koja nadmašuje već snažno pisanje.

10. Painkiller

Žanr: Drama, biografski
IMDb ocena: 7.4
Ispričana kroz prizmu ljudi povezanih s ekspanzijom lekova protiv bolova iz različitih uglova, serija će nesumnjivo biti uspoređivana sa Huluovom verzijom. Dok će neki više voleti jednu ili drugu, mnogi smatraju da su obe serije vredne priznanja. Huluova interpretacije je mnogo više ušla u ljudski faktor i svakodnevno iskustvo korisnika lekova, dok se Netflixova serija mnogo bolje pozabavila korupcijom i skandalom.

9. Maniac

Žanr: Komedija, drama, sci-fi
IMDb ocena: 7.8
„Maniac“ nije za one sa slabim srcem. Ovo delo je još uvek jedna od najlepših serija na Netflixu, sa pričom koja izvrće um u poznatom, ali neprepoznatljivom alternativnom svetu. Ne bi trebalo da ni pohvale koje su dobili glavni glumci, Džon Hil i Ema Stoun, koji glume u ovoj estetski privlačnoj seriji koja istražuje zrele tonove i neke koncepte slične „Black Mirror“-u.

Iako je serija ograničenog trajanja, „Maniac“ zahteva više gledanja da bi se u potpunosti cenila njena složenost, odlično pisanje i skrivene detalje priče.

8. Bodies

Žanr: Sci-fi
IMDb ocena: 7.3
Ova zamršena detektivska misterija s putovanjem kroz vreme prati četiri detektiva koji istražuju isto ubistvo kroz više vremenskih perioda, uključujući dva u prošlosti, jednog u sadašnjosti i jednog u budućnosti.

To je uzbudljiva serija od 8 epizoda koja se ističe zahvaljujući pre svega sjajnoj glumačkoj postavi isporučenoj u modernom pakovanju sa prijatnim novim obrtom u previše poznatom žanru istrage zločina.

7. Maya and the Three

Žanr: Animirani, dečiji
IMDb ocena: 8.2
Ova mini-serija, koju je kreirao Horhe R. Gutjerez, verovatno je jedan od najlepših animiranih naslova koje je Netflix ikada objavio.

Vizuali su uzvišeni i jedinstveni, a priča vam drži pažnju uz fantastične glumačke izvedbe.

6. Godless

Žanr: Vestern, drama
IMDb ocena: 8.3
Serija je dobila više nominacija za nagrade i tri Primetime Emmy nagrade. Smeštena je na sam kraj 19. veka i prati vođu bande koji se nađe u rudarskom gradu koji vodi žena.

5. Lost Ollie

Žanr: Porodični, drama
IMDb ocena: 7.7
Dobro osmišljena mini-serija koja će vas naterati da se smejete kao dete tokom celog svog kratkog četvorodelnog emitovanja, a na kraju će vam izmamiti i suze.

Napravljena u saradnji sa „Industrial Light and Magic“, ova prelepa serija prati izgubljenog plišanog zeca sa spuštenim ušima koji se gubi i prelazi veliki put kako bi se vratio svom pravom vlasniku.

4. Maid

Žanr: Drama
IMDb ocena: 8.3
Zasnovana na bestseler romanu, u glavnoj ulozi se našla Margaret Kveli, koja igra mladu majku koja je pobegla iz veze pune zlostavljanja i prihvatila prvi posao koji joj je ponuđen kako bi joj pomogla njoj i njenoj ćerki da imaju bolju budućnost.

To je priča koja je lako razumljiva i jedinstveno ljudska, a Margaret Kveli je majstorski odradila porter napaćene žene.

3. Midnight Mass

Žanr: Fantazija, Horor
IMDb ocena: 7.7
Smeštena na udaljenom ostrvu, gledaoci vide povratak mladog i harizmatičnog sveštenika na ostrvo gde se dešavaju čudni događaji. Iako nije čisti horor kao neka od Flanaganovih drugih dela, atmosfera i izgradnja sveta su neuporedivi. Spajajući ih sa odličnim izvedbama ekipe sa mnogo poznatih lica iz Flanaganovih prethodnih radova, serija će odmah osvojiti vašu pažnju.

2. The Queen’s Gambit

Žanr: Drama, sport
IMDb ocena: 8.6
Od svih serija na ovom spisku, teško je zamisliti seriju ograničenog trajanja koja je imala toliko kulturnog uticaja kao što je to bio „The Queen’s Gambit“.

Serija detaljno prikazuje život Bet Harmon, koja je još od malih nogu prepoznata kao genije šaha, a ova serija dokumentuje njen uspon do vrha igre i koliko je teško ostati tamo kad se bori sa zavisnošću.

1. When They See Us

Žanr: Drama
IMDb ocena: 8.8
Recenzije za ovu ograničenu seriju od Ane Duvernej trebalo bi da govore same za sebe. Nazvana je „emotivnom vožnjom“, a Slate ju je nazvao TV serijom koju „morate pogledati“ jer je „strastvena, vredna, i ponekad veoma dirljiva. Takođe je mučna.“

Ova četvorodelna serija pokušava da ponovo ispriča priču o Central Park Petorici, koja je bila nepravedno osuđena za zločine. Cilj joj bio da dokumentuje 25 godina koje su prošle nakon incidenta koji je doveo do njihovog konačnog oslobađanja. To je uzbudljiva priča od početka do kraja i pokazuje koliko moćne mogu biti Netflixove ograničene serije.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Popcorn