Pretraži

IMDb otkrio listu 10 najplaćenijih filmova svih vremena: Zaradili su MILIJARDE dolara i ušli u istoriju filmske industrije

Popcorn
0
Foto:Printscreen/Youtube:avatar

Filmovi neretko postaju prava ostvarenja, a o tome odlučuju niko drugi no gledaoci. Ipak ovih 10 filmova su jedni od najplaćenijih na svetu i to prema Box Office by IMDbPro podacima.

Mnogim filmovima je ovih godina predviđen planetarni uspeh, ali to se baš i nije dogodilo. Međutim, ovih deset filmova obeležilo je slobodno možemo reći, filmsku industriju i zaradili su vrtoglavu svotu novca.

1. Avatar

„Avatar“ je američki naučno-fantastični film iz 2009. godine, koji je režirao Džejms Kameron. Radnja filma se odvija na fiktivnom svetu Pandori, gde ljudi pokušavaju da iskoriste resurse planeta dok se sukobljavaju sa domorodačkim stanovništvom, Na’vijima. Film je poznat po svojoj inovativnoj upotrebi 3D tehnologije i vizuelnih efekata.

Zarada: 2.9 milijardi dolara širom sveta, uključujući ponovna izdanja i specijalne projekcije. Film je takođe osvojio tri Oskara i pohvaljen je za svoja tehnička dostignuća i ekološke poruke.

2. Avengers: Endgame

„Avengers: Endgame“ (Osvetnici: Kraj igre) je američki superherojski film iz 2019. godine, koji su režirali Entoni i Džo Ruso. Film je deo Marvelovog filmskog univerzuma (MCU) i direktan nastavak filma „Avengers: Infinity War“ iz 2018. godine.

Radnja prati preostale Osvetnike i njihove saveznike dok pokušavaju da preokrenu posledice katastrofalnih događaja koje je izazvao zlikovac Tanos, koji je pomoću Kamenja beskonačnosti izbrisao polovinu svih živih bića u svemiru.

Zarada: 2.7 milijardi dolara. Film je dobio pozitivne kritike za režiju, glumu, specijalne efekte i emotivni završetak sage koja je trajala više od decenije.

Pročitajte i: 8 filmova koji su naterali gledaoce da POBEGNU iz bioskopske sale – da li biste se usudili da ih pogledate na velikom platnu?

3. Avatar: The Way of Water

„Avatar: The Way of Water“ (Avatar: Put vode) je nastavak filma „Avatar“ iz 2009. godine, koji je režirao Džejms Kameron. Film je premijerno prikazan u decembru 2022. godine. Radnja se odvija nekoliko godina nakon događaja iz prvog filma i fokusira se na porodicu Sully, koju čine Džejk, Nejtri i njihova deca. Glavni likovi se suočavaju sa novim izazovima i pretnjama dok istražuju podvodne predele Pandore.

Zarada: preko 2.32 milijarde dolara širom sveta. Film je pohvaljen za svoje vizuelne efekte, inovativnu upotrebu tehnologije i proširenje sveta Pandore.

4. Titanik

„Titanik“ je epski romantični film iz 1997. godine, koji je režirao Džejms Kameron. Radnja filma prati ljubavnu priču između Džeka Dosona (Leonardo Dikaprio) i Rouz Devit Bukater (Kejt Vinslet), koji se susreću i zaljubljuju tokom kobnog putovanja luksuznog broda Titanik. Film prikazuje događaje pre, za vreme i nakon potonuća broda 1912. godine.

Zarada: preko 2.2 milijarde dolara širom sveta. Film je dobio 11 Oskara, uključujući nagrade za najbolji film i najbolju režiju. Hvaljen je za svoju režiju, glumu, muziku, i specijalne efekte, kao i za emotivnu priču koja je osvojila publiku širom sveta.

5. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

„Star Wars: Episode VII – The Force Awakens“ (Ratovi zvezda: Epizoda VII – Buđenje sile) je američki naučno-fantastični film iz 2015. godine, koji je režirao Džej Džej Abrams. Film je sedmi deo u franšizi Ratovi zvezda i prvi film u trećoj trilogiji. Radnja se odvija trideset godina nakon događaja iz „Povratka Džedaja“ i prati nove likove, kao što su Rej, Fin i Po, dok se bore protiv Prvog reda, nasuprot starih junaka kao što su Han Solo, Leia Organa i Luk Skajvoker.

Zarada: preko 2.068 milijardi dolara širom sveta. Film je hvaljen za režiju, specijalne efekte, muziku i performanse glumaca, kao i za nostalgične elemente koji su povezali staru i novu generaciju likova i fanova.

6. Avengers: Infinity War

„Avengers: Infinity War“ (Osvetnici: Rat beskonačnosti) je američki superherojski film iz 2018. godine, koji su režirali Entoni i Džo Ruso. Film je deo Marvelovog filmskog univerzuma (MCU) i predstavlja treći deo u serijalu Osvetnici. Radnja prati Osvetnike i njihove saveznike dok pokušavaju da spreče moćnog zlikovca Tanosa u njegovoj misiji da sakupi svih šest Kamenja beskonačnosti, koje mu omogućavaju da izbriše polovinu svih živih bića u svemiru.

„Avengers: Infinity War“ postigao je ogroman komercijalni uspeh, zaradivši preko 2.04 milijardi dolara širom sveta. Film je pohvaljen za svoju režiju, akcionu sekvencu, glumu, specijalne efekte i emotivni uticaj, posebno zbog šokantnog završetka koji je ostavio veliki utisak na publiku.

Pročitajte i: 15 najboljih Netflixovih ostvarenja: Najpopularnije mini-serije koje ćete odgledati u jednom dahu

7. Spider-Man: No Way Home

„Spider-Man: No Way Home“ (Spider-Man: Put bez povratka) je američki superherojski film iz 2021. godine, koji je režirao Džon Vots. Film je deo Marvelovog filmskog univerzuma (MCU) i nastavak je filmova „Spider-Man: Homecoming“ (2017) i „Spider-Man: Far From Home“ (2019). Radnja prati Pitera Parkera (Tom Holand) nakon što je njegov identitet kao Spider-Mana otkriven javnosti. U pokušaju da vrati svoj stari život, Piter traži pomoć od Doktora Strejndža (Benedikt Kamberbač), što dovodi do poremećaja u multiverzumu i suočavanja sa zlikovcima iz drugih dimenzija.

Zarada: 1.9 milijardi dolara širom sveta. Film je pohvaljen za svoju režiju, glumu, emotivne trenutke, akcione sekvence i integraciju likova iz prethodnih Spider-Man filmova, što je oduševilo fanove i kritičare.

8. Jurassic world

„Jurassic World“ je američki naučno-fantastični film iz 2015. godine, koji je režirao Kolin Trevorou. Film je četvrti nastavak u franšizi „Jurassic Park“ i predstavlja soft reboot serijala. Radnja se odvija dvadeset i dve godine nakon događaja iz originalnog „Jurassic Parka“, na fiktivnom ostrvu Isla Nublar, gde je otvoren tematski park „Jurassic World“ sa živim dinosaurima. Međutim, stvari krenu po zlu kada novokreirani genetski modifikovani dinosaur, Indominus Rex, pobegne i započne haos na ostrvu.

Zarada: 1.67 milijardi dolara širom sveta. Film je hvaljen zbog akcionih scena, specijalnih efekata i vraćanja obožavaocima u svet dinosaurusa stvorenih od strane Majkla Krajtona.

9. The Lion King

„Kralj lavova“ je američki animirani film iz 1994. godine, koji je producirao Walt Disney Animation Studios. Film je režirao Rob Minkoff, a priča prati mladog lavljeg princa po imenu Simba, koji se suočava sa izazovima odrastanja i suočava se sa teškoćama da preuzme svoje mesto kao kralj savane nakon smrti svog oca, Mufase.

Zarada: Preko 968 miliona dolara širom sveta i osvojio je brojne nagrade, uključujući Oskara za najbolju originalnu pesmu („Can You Feel the Love Tonight“) i Zlatni globus za najbolji film – komedija ili mjuzikl. Film je hvaljen zbog svoje emotivne priče, spektakularne animacije i nezaboravnih pesama.

10. The Avengers

„Avengers“ (Osvetnici) je američki superherojski film iz 2012. godine, koji je režiraoDžos Vedon. To je prvi film u Marvelovom filmskom univerzumu (MCU) koji okuplja poznate Marvelove superheroje – Iron Mana, Thora, Kapetana Ameriku, Hulka, Crnu udovicu i Hawkeyea – kako bi se suprotstavili pretnji koju predstavlja Loki i njegova vojska Chitaurija.

Zarada: preko 1.5 milijardi dolara širom sveta, što ga je učinilo jednim od najuspešnijih filmova u istoriji. Film je dobio pohvale za svoju akciju, humor, efekte i dinamičnu interakciju između različitih superheroja. Smatra se prekretnicom u superherojskom žanru i kritičarima i publici je pružio nezaboravno iskustvo gledanja.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Popcorn