Pretraži

Filmovi koji će vam pomoći da razvijete jednu od najvažnijih životnih veština

Popcorn
1
Foto: Youtube printscreen/Miramax

Portal “Exploring your mind” navodi da je najvažnije da bude u stanju da 'pomeri' nešto u gledaocu, na primer, da mu ponudi priliku da se identifikuje sa glavnim likom ili priču zbog koje će otkriti da saoseća sa njim. 


7 filmova koji podstiču emocionalnu inteligenciju 

“Exploring your mind” je napravio izbor sedam filmova koji pokrivaju sve ukuse, a podstiču duboko razmišljanje o sopstvenim emocijama, identifikaciju ili empatiju.


Kako da dresirate svog zmaja (How to Train Your Dragon, 2010)


Ovo je animirani film koji govori o prijateljstvu mladog Vikinga po imenu Hikap i zmaja koji je do tog trenutka važio za neprijatelja stanovnika sela. U ovom filmu možete raditi na svojoj emocionalnoj inteligenciji kroz vrednosti kao što su empatija, prijateljstvo i tolerancija. To se ogleda u posebnom odnosu uspostavljenom između dečaka i ranjenog zmaja, koji uspostavljaju prijateljstvo sposobno da prevaziđe sve teškoće.

 

Potraga za srećom (The Pursuit of Happiness, 2007)


Zasnovan na istinitoj priči, ovaj film priča priču o Krisu Gardneru, čoveku koji ulaže sve što ima da kupi prenosive skenere za gustinu kostiju koje će prodati lekarima. Međutim ne uspeva mu – Kris i njegov petogodišnji sin ostaju bez krova nad glavom, prinuđeni da spavaju po skloništima, stanicama… Ipak, uprkos svim nedaćama, Kris ostaje posvećen i brižan otac, a u odnosu sa sinom nalazi snagu da se bori. Uz ovaj film možete poraditi na svojim emocijama kao što su hrabrost u suočavanju sa prazninom i usamljenošću, volja za prevazilaženjem svih vrsta prepreka, potreba za društvom i odlučnost da se borite za sebe i za one koje volite.

 

Dobro da bolje ne može biti (As Good as it Gets, 1997)


Po mnogima, ovo je jedan od najsmešnijih i najdirljivijih filmova u poslednjih nekoliko decenija. U njemu upoznajemo Melvina, sarkastičnog pisca koji pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Nakon što nesrećnim slučajem jedan psić uđe u njegov život, Melvin, kojeg maestralno igra Džek Nikolson, naći se na svom putu transformacije, ali i ljubavi. Tokom radnje obrađuju se teme kao što su osetljivost, empatija prema drugima, ljubav i ishod rada na međuljudskim odnosima.


Dobri Vil Hanting (Good Vill Hunting, 1998)


Scenario za ovaj film napisala su dva protagonista, Met Dejmon i Ben Aflek. U filmu upoznajemo dečaka sa ozbiljnim društvenim i obrazovnim problemima koji je, uprkos njima, matematički genije. Tokom celog filma posmatramo promenu buntovnog stava glavnog junaka, koji dobija pomoć terapeuta. U stvari, ispostavlja se da je terapeut taj koji ga vodi kroz upravljanje svojim emocijama i osećanjima.

 


Čudesna sudbina Amelije Pulen (Amelie, 2001)


Sa primesama magičnog realizma, ova francuska romantična komedija pripoveda o avanturama devojke “drugačije od drugih” s tim što u ovom slučaju, umesto da različitost predstavlja problem integracije, ona je prikazana kao njena „čarolija“. Glavna junakinja Amelija želi da svi oko nje pronađu sreću. Da bi to uradila, ona kroz svoju maštu gradi prostor u kome preovlađuju pozitivne emocije i entuzijazam. Ovakav stav će pomoći i njoj i onima oko nje da se bore protiv svojih strahova i nesigurnosti.


Džek i srce sata-kukavice (Jack and the Cuckoo Clock Heart, 2014)


Zasnovan na knjizi samog reditelja, koji je takođe muzičar i pevač, ovaj film nam prikazuje fantastičnu priču o dečaku koji preživi zahvaljujući satu sa kukavicom koji zamenjuje njegovo srce. Kroz priču nalazimo motive za rad na kontroli besa, ljubavi i potiskivanja osećanja.

 


Kraljevski Tenenbaums (The Royal Tenenbaums, 2002)


Jedan od najinspirativnijih filmova reditelja Vesa Andersona. U njemu srećemo netipičnu porodicu koja se, pored svoje razjedinjenosti, mora boriti u svetu koji im je neshvatljiv. U ovom filmu možemo da radimo na pitanjima kao što su emocionalnost u razvodu, ljubav, zavist i apatija u porodici. Tokom filma upoznajemo odsutnog oca, nemoguće ljubavi i neke sentimentalne rane koje nikada ne zarastaju.

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn