Keto dijeta je i dalje jedna od napopularnijij režima ishrane. Iako ima i nuspojava, ovaj način ishrane pokazao se delotvornim kod gubitka kilograma ali i kontrole šećera u krvi.
Generalno, dijeta se bazira na limitiranju ugljenih hidrata na od 20 do 50 grama po danu. Dok neki ljudi u potpunosti izbace ugljene hidrate, drugi broje neto količinu, koja se odnosi na unos ugljenih hidrata minus količina vlakana. Iako dijeta deluje izazovno i komplikovano, zapravo to i nije slučaj.
Šta jesti tokom keto dijete?
1. Životinjski proteini
Riba i morski plodovi su „keto- friendly“. Pored toga što riba ne sadrži ugljene hidrate, bogata je omega 3 masnim kiselinama, vitaminima iz grupe B, kalijumom i selenom. Kada su morski plodovi u pitanju, količina ugljenih hidrata varira. Škampi na primer ne sadrže ugljene hidrate, ali ostrige i hobotnica da.
2. Meso
Sveže meso ne sadrži ugljene hidrate, a bogato je vitaminima grupe B, kao i mineralima. Savet je da biramo meso životinja koje se hrane biljem, jer ovo meso sadrži najviše omega 3 masnih kiselina.
3. Jaja
Jaja su bogata proteinima, a jedno jaje sadrži nešto manje od grama ugljenih hidrata. Uz to, jaja utiču na lučenje hormona koji izazivaju sitost. Ipak, savet je da ne preterujete jer žumanca mogu da povećaju nivo holesterola.
4. Mlečni proizvodi
Kada su u pitanju sirevi, oni sadrže veoma malo ugljenih hidrata, a mnogo proteina, zdravih masti i kalcijuma.
Najbolji keto sirevi su: plavi sir, čedar, bri, sirni namaz, kozji sir, feta, maskarone, mocarela, parmezan, švajcarski i mladi sir.
Uz sir, u keto dijeti dozvoljen je i jogurt, kefir, kao i životinjsko i biljno (nezaslađeno) mleko.
5. Salata
Zeleno lisnato povrće sadrži veoma malo ugljenih hidrata, a mnogo antioksidanata, minerala i viramina. U ovom slučaju, najviše se savetje da jedete kelj, španat, blitvu i zelenu salatu.
6. Začini
Najbolji keto začini su limun trava, nana, origano, korijander, bosiljak, ruzmarin, peršun, žalfija i timijan.
7. Povrće
Sve vrste paprika su dozvoljene u keto dijeti, bilo sveže ili tehnički obrađene (skuvane, pečene). Uz paprike, možete jesti tikvice, budneve, masline, asparagus, brokoli, kupus, karfiol, pečurke, krastavac, patlidžan, paradajz, rotkvice, celer, prokelj i repu.
Izbegavajte povrće bogato ugljenim hidratima, kao što su krompir, luk i kukuruz.
8. Orašasto voće
Orašasti plodovi kao i semenke su prebogate dobrim mastima, a imaju male količine ugljenih hidrata. Keto- friendly su: bademi, orasi, čija semenke i semenke lana.
9. Bobičasto voće
Generalno, voće sadrži velike količine ugljenih hidrata, ali bobice ne spadaju u ovu vrstu. Dakle slobodno jedite maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode…
10. Čokolada
Tamna čokolada i organski kakao su ukusni izvori antioksidanata i začudo, čokolada je dozvoljena u keto dijeti. Ali ona od 70% kakaoa.
11. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje ima brojne benefite po naše zdravlje i preporučuje se u pripremi hrane tokom keto dijete. Uz maslinovo, možete koristiti i ulje avokada ali i puter.
12. Keto pića
Kada je konzumacija pića u pitanju, keto dijeta dopušta nezaslađeni čaj i kafu, kao i mnogo vode.
Comments (0)
There are no comments. Be the first and leave a comment.