Pretraži

REŠENA MISTERIJA: Evo da li je dobro piti kafu pre treninga

Life
0
Photo: Pixabay/Averyanovphoto

Redovni vežbači ponekad uzimaju suplemente kako bi imali više energije, a ti dodaci, između ostalog, sadrže i puno kofeina.

Neki od suplemenata mogu imati čak do 500 mg kofeina, što je jednako ispijanju tri dvostruka espressa, a često sadrže i šećere i slične dodatke, piše Lepotaizdravlje.rs.Manje intenzivna alternativa svakako je kafa. Jedna studija iz 2016. pokazala je da su oni koji su unosili kofeinske dodatke pre treninga videli “značajna poboljšanja” u brzini i srednjoj vrednosti snage. S obzirom na to, važno je naglasiti kako je dnevni preporučeni unos kofeina između 3 mg/kg i ne smije prelaziti 6 mg/kg/dan. To znači da bi žena od 60 kg trebalo da unosi između 180-360 mg dnevno.

Ako želite da isprobate učinak kafe pre treninga, optimalno vreme za ispijanje ovog napitka je 30 do 60 minuta pre početka vežbanja, kako bi kofein počeo da deluje, kažu stručnjaci. Međutim, ukoliko trenirate uveče, tada kofein može biti preterano stimulirajući i negativno utiče naš san i oporavak. Stoga uveče preskočite ovu naviku i držite se vode.

Kafa pre treninga

Ovaj napitak se preporučuje iz nekoliko razloga. Pristupačna je, lako se konzumira, dostupna je i, ako ne preterate, postoji nekoliko prednosti.

Smanjuje umor

Photo: Pixabay

Photo: Pixabay

Ovo je više za ekipu koja ustaje rano pre posla ili traži dodatnu snagu nakon napornog radnog dana. Kofein je učinkovit prirodni stimulans. Čini nas budnijima – blokirajući spoj adenozina koji izaziva pospanost i dopuštajući hipofizi da otpusti adrenalin, zbog čega se osećate budno.

Povećava snagu

Ispijanje kafe stimuliše centralni nervni sistem. Kafa povećava broj otkucaja srca i, kako sugerišu neke studije, takođe povećava protok krvi u mišiće – što je bitno da bi mišići, usred treninga, dobili energiju koja im je potrebna.

Poboljšava vreme reakcije i koncentraciju

Adrenalin je naš hormon “bori se ili beži”. Kafa pre treninga ostavlja nas spremnima za pokret, munjevitima u trčanju za loptom i sličnim sportom.

Povećava oksidaciju masti

I konačno, brojne studije pokazale su da kafa povećava oksidaciju masti. Podizanjem osnovne telesne temperature (termogeneza), utvrđeno je da kofein pomaže sagoreti više kalorija dok vežbate. Naravno, nemojte preterivati jer ćete u protivnom dobiti drhtavicu, a pojedinci i glavobolju.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life