Pretraži

SVE ČEŠĆA POJAVA: Šta je Instagram ,,Shadowban“ i kako utiče na nas?

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Svaki post koji objavite videće samo vaši trenutni pratioci dok će ostatak potencijalne publike ostati uskraćen za to što ste podelili. Shadowban onemogućava pristup novoj publici pošto ćete, šta god objavili, ostati nevidljivi bez obzira na pretragu koju neko zadaje.

Ako ste doživeli dramatično smanjenje lajkova i komentara, a ljudi koji su u interakciji sa vašim nalogom su isključivo oni koji vas već prate onda vam je možda nametnuta ova zabrana.Iako niko nije ponudio zvanično obrazloženje kako dolazi do zabrane sigurno je da je možete „zaraditi“ nepoštovanjem "Instargram Terms and Rules". 

Korišćenje botova, automatizacija postova i kupovina pratilaca su aktivnosti koje nisu u skladu sa uslovima korišćenja.

Bilo kakva vrsta automatizacije, uključujući i bot programe za komentare kontrolišu se vrlo revnosno od strane postavljenih algoritama. Postoje programi koji vas podsećaju da treba da objavite novi post, ali to ne rade umesto vas. Upotreba ovakvih programa ne nosi nikakav rizik.

Ako iste hashtagove koristite u dužem vremenskom periodu, Instagram alogitmi mogu da pomisle da je reč o spamu. Zato se preporučuje da se oni osvežavaju i kombinacije menjaju sa vremena na vreme.

Ponekad delovi sadržaja unutar hashtaga mogu biti problematični. Instagram je počeo da prepoznaje materijal koji je označen kao sadržaj za odrasle tako da ako koristite hashtag koji je masovno korišćen u ove svrhe ceo vaš post može završiti sa zabranom.

Klikom na hashtag možete proveriti da li koristite problematične reči. Ukoliko ne postoji odeljak „top posts“ i ne možete da pregledate više od jedne stranice slika značete da je sadržaj koji koristite ograničen. Ponekad postoji i poruka na dnu stranice koja navodi da je hashtag ograničen zbog zloupotrebe.

Oni koji istražuju ovu novu pojavu dali su i neke korisne smernice. Ukoliko se vratite na „uobičajen nivo aktivnosti“, u  roku od 24-48 sati sve se može vratiti u normalu.

Pošto Instagram redovno menja svoje algoritme s vremena na vreme, sasvim je normalno videti promene u angažmanu na naše postove. Takođe, treba imati na umu da reach postova ume da opadne i zbog poslovne strategije samog Instagrama koji zarađuje od sponzorisanih oglasa.

Bez obzira da li je Shadowban toliko rasprostranjen koliko neki o tome pričaju, u jedno možete da budete sigurni. Ukoliko poštujete pravila, redovno proveravate svoje hashtagove i trudite se da doprinese kvalitetu sadržaja koji se putem ove mreže deli, nemate o čemu da brinete.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech