Pretraži

NAJČEŠĆE ZABLUDE O PUNJENJU TELEFONA: Evo da li smete da punite bateriju preko noći

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Punjenje baterije telefona je jedna od obaveza koja je deo naše svakodnevice, a trajanje baterije je problem koji muči mnoge vlasnike pametnih telefona. Postoje brojni saveti o tome kako sačuvati bateriju i kako pravilno puniti uređaj, ali nije baš svaki od njih tačan. 

——————– Sponsored ——————–

Ovo su najčešći mitovi o punjenu telefona i odgovori da li su tačni ili ne:

Ne bi trebalo da punite telefon preko noći

Zahvaljujući modernim baterijama, telefon možete da punite preko noći. Takve baterije prestaju da se pune kad je baterija potpuno puna, stoga ne treba da se plašite da će se vaš uređaj zapaliti ili pokvariti. Jedina stvar o kojoj treba da povedete računa jeste pregrejavanje telefona. Budući da to može da našteti telefonu, možda nije najbolja ideja da punite telefon celu noć baš svake noći.

Telefon treba da se isprazni do kraja

Treba da znate da nova vrsta baterija ima ograničen broj ciklusa punjenja. Jedan ciklus punjenja podrazumeva punjenje uređaja od nula do 100 posto. Ako punite bateriju od 90 do 100 posto, koristite samo 1/10 ciklusa. Kako ne biste gubili jedan puni ciklus, bolje je da punite uređaj nekoliko puta dnevno ako možete. Prema mišljenju stručnjaka, baterija će raditi duže ako je održavate na 40 do 80 posto napunjenost.

Photo: pixabay.com

Photo: pixabay.com

Ne bi trebalo da punjač držite uključen u struju stalno

Iako nas većina ima naviku da drži punjač uključen u utičnici sve vreme kako ga ne bismo izgubili, savet je da ih isključujemo iz struje kako ne bi došlo do požara usled eventualnog strujnog udara. Istina je da se takve situacije retko događaju, posebno u gradovima, pa ove mere opreza ne morate slepo da se pridržavate.

Ipak, postoje četiri situacije u kojima je potrebno punjač isključivati iz struje nakon punjenja:

  1. Ako vaša kuća nema zaštitu od udara munje pa često dolazi do strujnih udara.

  2. Ako imate kućne ljubimce jer oni mogu da grizu kabl pa je bolje držati ga isključenog.

  3. Ako vašim komšijama curi voda.

  4. Ako vam se punjač pregrejava i zuji prilikom punjenja. U tom slučaju je najbolje da ga zamenite novim jer može da šteti i samoj bateriji.

Dakle, na vama je da odlučite da li želite da punjač držite uključen u struju ili ne.

Laptop neće raditi ispravno ako je stalno spojen na punjač

Isto pravilo koje važi za telefon važi i za laptop. Moderna baterija blokira punjenje kada dosegne maksimum, ali stručnjaci preporučuju da laptop u potpunosti praznite samo jednom mesečno. Pregrejavanje uređaja ili rad u lošim uslovima su češće uzroci oštećenja pa kvar nastaje kao posledica greške korisnika, a ne držanja laptopa na punjaču.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech