Pretraži

Netflix-ov hit „Baby Reindeer“ ipak nije nastao po istinitoj priči?! Isplivali novi detalji kontroverzne serije koja je zaludela svet

Popcorn
0
Foto: Youtube printscreen/Netflix

Tužba žene iz serije „Baby Reindeer“ protiv Netflixa se nastavlja, jer, kako je naveo američki sudija, serija nije nastala po „istinitoj priči“.

Serija prati život Donija Dana, barmena i komičara, koga proganja žena po imenu Marta Skot.

Gledaocima je od samog početka predočeno da je serija nastala po „istinitoj priči“, međutim, škotska advokatica Fiona Harvi kojom je inspirisan lik Marte Skot, tvrdi da ju je ova serija lažno optužila da je „osuđeni progonitelj“.

Američki sudija, međutim, sada je doneo presudu da Fiona Harvi, može da nastavi svoju tužbu za klevetu protiv Netflixa, napominjući da je serija pogrešno predstavljena kao „istinita priča“ dok Netflix „nije uložio nikakve napore“ da proveri činjenice u Gadovoj priči ili da prikrije Fionu kao inspiraciju za lik Marte.

Podsećamo, Fiona tvrdi da serija lažno sugeriše da je seksualno napala Gada, kao i da je bila poslata u zatvor zbog proganjanja. Nakon što su gledaoci uspeli da je identifikuju kao inspiraciju za Martu, Harvi je podnela tužbu u iznosu od 170 miliona dolara, tvrdeći da ju je serija oklevetala.

U svojoj presudi, koju je izdao u petak u Kaliforniji, američki okružni sudija Gari Klausner je istakao da, s obzirom na to da epizode serije počinju rečenicom „Ovo je istinita priča“, to poziva gledaoce da priču shvate kao činjenicu.

Iako su navodne radnje Fione Harvi „gnusne“, Klausner je ustanovio da su Martine radnje u seriji „gore“ od onoga za šta je Harvi optužena u stvarnosti.

„Postoji velika razlika između proganjanja i osude za proganjanje na sudu,“ napisao je.

„Takođe, postoje velike razlike između neprikladnog dodirivanja i seksualnog napada. Dok su navodne radnje tužiteljke gnusne, izjave tuženih su od težeg stepena i mogu proizvesti drugačiji efekat u umu gledaoca.“

U svojoj odbrani, Gad je naveo da ga je Harvi progonila godinama dok je radio u jednom londonskom pabu, da mu „neprikladno dodirivala“ i slala mu hiljade uznemirujućih e-mailova i glasovnih poruka. Dodao je da Fiona Harvi, iako ju je prijavio policiji nakon čega je dobila „upozorenje zbog uznemiravanja“, nije krivično gonjena niti zatvorena.

Gad je izjavio da su serija na Netflixu i pozorišna predstava na kojoj se zasniva, oboje fikcionalizovani i nisu zamišljeni kao „doslovno prepričavanje“ stvarnosti. U junu je „Sandej Tajms“ izvestio da je Gad nije bio siguran u vezi sa rečenicom „Ovo je istinita priča“, ali da je ona uključena na zahtev Netflixa.

Klausner je u svojoj presudi pomenuo članak „Sandej Tajmsa“, tvrdeći da bi to moglo pokazati „stvarnu zloupotrebu“ ako je Netflix odlučio da priču predstavi kao činjenicu, kada su znali da je fikcionalizovana.

Harvi nikada nije bila imenovana u seriji „Baby Reindeer“, ali ju je javnost brzo identifikovala putem njenih objava na društvenim mrežama. Harvi je izjavila da je primila pretnje smrću, pri čemu je Klausner priznao da je pretrpela „teške emocionalne traume“ i da se boji da izlazi napolje.

Klausner je rekao da je Netflix „trebalo da zna da su izjave i prikazivanje tužiteljke kroz Martu lažni, i da će gledaoci otkriti njen identitet i uznemiravati je na osnovu tih lažnih izjava i prikaza. Ipak, tuženi nisu uložili nikakve napore da istraže tačnost tih izjava i prikaza, niti da preduzmu dodatne mere kako bi sakrili njen identitet.“

Klausner je odbio zahtev Netflixa da odbaci tužbu i dozvolio Harvi da nastavi s tužbom za „namerno izazivanje emocionalne patnje“, koja se odnosi na „ekstremne i skandalozne“ lažne izjave.

„Serija tvrdi da je Fiona osuđeni kriminalac koji je seksualno i nasilno napao Gada. Ove izjave mogu dostići nivo ekstremnog i skandaloznog ponašanja.“

Ranije ovog meseca, glumica Džesika Ganing osvojila je Emi nagradu za ulogu Marte u seriji „Baby Reindeer“, koja je ukupno osvojila četiri Emija.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn