Pretraži

NOVI ŠOK ZA ESTRADU: Od sada pevači neće moći da nastupaju ako nemaju ugovor

Showbiz
0
Photo: Andrej Nihil

Drugim rečima zarada ne može biti manja od 32.300 dinara a ovaj dokument stupiće na snagu 13. februara i važiće u naredne tri godine. Njime je predviđeno i da honorar za jedan muzički dan ne može biti niži od pet posto od minimalca. Takav predlog su dali Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača i Unije poslodavaca Srbije, a Vlada ga usvojila što praktično znači da se pevačima sužava mogućnost rada na crno, koja je godinama prisutna u ovom delu šou biznisa.

Naime, “gazde” su nastupe plaćale na ruke, zbog čega je država bila oštećena za više miliona evra jer se nisu plaćali porezi i doprinosi. To više ne bi trebalo da se radi jer će honorari ili plate za njihove nastupe vlasnici ugostiteljskih objekata morati da uplate na žiro račune estradnih umetnika i to u roku od osam dana.

Pored honorara, čiji iznos mora da bude definisan ugovorom, poslodavci će morati da plate i poreze i doprinose, koji mogu biti od 17 do 60 odsto ako im uplaćuju i PIO osiguranje. Oni koji se ne budu pridržavali ustanovljenih pravila mogu da plate kaznu i do dva miliona dinara ali i da im se kafane, klubovi, hoteli, zatvore.

Razlog za izradu novog Kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača, kako je puni naziv ovog dokumenta, krije se u činjenici što prethodni nije dao željene efekte, odnosno da je u “sivoj zoni”, prema nekim procenama Ministarstva kulture, radilo oko 3.000 pevača. Pored toga, ni kontrola od nadležnih državnih organa nije bila adekvatna.

Ovaj Kolektivni ugovor, pored statusa domaćih izvođaća, definiše i onih stranih koji nastupaju kod srpskih poslodavaca.

  • Strani izvođač može biti angažovan u estradno-muzičkom programu kod domaćeg poslodavca u skladu sa odredbama ovog kolektivnog ugovora, pod uslovom da ima javnu ispravu o svom statusu izdatu od nadležne inostrane organizacije, koju je dužan da dostavi poslodavcu, odnosno posredniku i Sindikatu – stoji u ovom dokumentu.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz