Pretraži

Kako dovesti hormone u balans uz pomoć prirode?

Showbiz
0
Pixabay

Hormoni imaju ogroman uticaj na naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Oni su hemijski nosioci poruka i kontrolišu apetit, promene raspoloženja, telesnu težinu i mnogo toga. Baš iz tog razloga, veoma je važno da budu u ravnoteži. A kako da im pomognemo, na prirodan način? Kako dovesti hormone u balans

Proteini

Dovoljna količina proteina u svakom obroku omogući će našem telu neophodne masne kiseline koje održavaju zdravlje mišića, kostiju i kože. Uz to, proteini kontrolišu hormone apetita, a samim tim i unosa hrane.

Redovna fizička aktivnost

Redovno vežbanje snažno utiče na balans hormona, a reguliše i nivo insulina u krvi. Samim tim, imamo dovoljno energije u toku celog dana.

Šećeri i rafinisani ugljeni hidrati

Ove namirnice dovode do brojnih zdravstvenih problema. Uz sve to, utiču na gojaznost, rizik od dijabetesa i brojnih drugih oboljenja.

Stres

Stres i te kako može da utiče na disbalans hormona. Kada naučimo kako da ga umanjimo i kako da se nosimo s njim, manje ćemo i lučiti hormone stresa.

Zdrave masti

Zdrave masti koje se nalaze na primer u maslinovom ulju ili mlečnim proizvodima poboljšavaju insulinsku osetljivost. Samim tim umanjujemo rizik od dijabetesa, pojave masne jetre i povišenih triglicerida.

Količina hrane

Važno je da konzumirate dovoljno hrane u toku dana, ni previše ni premalo. Optimalno je da unosimo najmanje 1200 kalorija dnevno.

Zeleni čaj

Ovaj napitak utiče na balans hormona, a naročito insulina. Samim tim, umanjuje rizik od gojaznosti i dijabetesa.

Kvalitetan san

Kvalitetan san u toku noći utiče na ravnotežu brojih hormona u našem telu uključujući i kortizol, insulin, grelin i hormon rasta.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz