Pretraži

Evo kako sprečiti aplikacije da pristupaju podacima na vašem telefonu

Showbiz
0
Photo: Pixabay.com

Razmislite pre davanja dozvola aplikacijama

 1. Pazite na skrivene „Always on“ dozvole

Da li znate koliko aplikacija ima pristup vašoj kameri, mikrofonu, lokaciji i kontaktima? Malo aplikacija zaista treba te dozvole, a za još manje njih je potrebno da su omogućene. Evo primera: Vaš iPhone će vas obavestiti ako će padati kiša. To zvuči zgodno, pa ćete možda želeti da omogućite funkciju. Kao iznenađenje, funkcija zahteva od vas da imate „Always on“ praćenje lokacije.

Aplikacije trećih strana će takođe pokušati da se domognu svih informacija koje mogu putem ovih dozvola. Vremenom možete izgubiti pojam o određenim dozvolama koje ste dali za svaku aplikaciju. Vredi proveriti:

Android telefon

 • Idite na Settings > tap Apps;
 • Izaberite aplikaciju koju želite da prilagodite;
 • Tap Permissions;

iPhone 

 • Otvorite Settings > Tap Privacy;
 • Izaberite kategoriju, na primer  Photos, Microphone, ili Camera;
 • Za svaku kategoriju videćete listu aplikacija koje su zahtevale dozvolu za to. Pomerite prekidač ulevo pored svake aplikacije da biste uklonili pristup toj kategoriji.
 1. Nemojte da žurite sa povezivanjem sa Facebookom
  Uz većinu aplikacija i usluga, imate nekoliko opcija za podešavanje naloga. Najčešći su upotreba vaše prijave na društvene mreže ili kreiranje novog naloga sa email adresom ili telefonskim brojem. Iako je povezivanje sa Facebook-om brže, sigurnije je da umesto toga napravite novi nalog. Omogućavanje dozvola za aplikacije trećih strana širi vaše osetljive informacije na još više kompanija. Govoreći o društvenim medijima, hakeri i trolovi mogu lako da iskoriste sadržaj koji ste objavili protiv vas.
 2. Zaštitite svoju listu kontakata
 3. Kada dozvolite aplikaciji da pristupi vašim kontaktima, odajete lične podatke drugih ljudi. Ako povežete svoje kontakte sa aplikacijom, odajete njihov broj telefona, email, a možda čak i kućnu adresu, sve bez njihovog pristanka.
 4. Zaustavite preuzimanje duplikata
 5. Loša preuzimanja se prečesto ušunjaju u prodavnice aplikacija. Zlonamerni kod je često skriven u aplikacijama koje izgledaju bezopasno, kao što su PDF editori i softver za editovanje fotografija. Zatim postoje i stvari kao što su aplikacije za baterijske lampe ili skeneri QR kodova. Ništa od ovoga ne bi trebalo da dođe na vaš home screen, jer vaš telefon već ima ugrađene ove funkcije.
 6. Potražite određene fraze u recenzijama

Do ovog trenutka znamo da recenzije na mreži nisu najpouzdanije. Amazon je ozloglašen upravo po ovom problemu; teško je reći da li su te recenzije sa pet zvezdica od stvarnih ljudi koji su isprobali proizvod ili ne. U svakom slučaju, u recenzijama obratite pažnju na žalbe na čudne iskačuće oglase, usporavanje telefona, neočekivane naplate ili druga čudna ponašanja. Ako se bilo koji od ovih indikatora nalazi u pregledu, nemojte preuzimati aplikaciju.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz