Pretraži

Saveti za prvu pomoć: Zaštita od sunca je od ključe važnosti, ali kako tretirati kožu ako dođe do opekotina?

News
0
Foto:Printscreen/Instagram:sophiasasic

Iako svi volimo da tokom leta imamo preplanuli ten, adekvatna zaštita od sunca je od ključne važnosti za očuvanje zdravlja naše kože. Ipak, ponekad i ne primetimo da smo preterali sa izglaganjem suncu, što dovodi do opekotina koje treba adekvatno tretirati kako bi se koža što pre oporavila.

Opekotine od sunca su česta pojava tokom letnjih meseci, posebno kada provodimo duže vreme na otvorenom bez adekvatne zaštite. Iako su često bolne i neprijatne, postoje načini da se tretiraju i da se ubrza proces oporavka.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći kod opekotina od sunca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sandra (@mladenovicsandraaa)

Prepoznajte simptome

Opekotine od sunca obično se pojavljuju nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Simptomi uključuju crvenilo kože, bol, otok, a u težim slučajevima mogu se javiti plikovi, groznica i mučnina. Ako primetite ozbiljnije simptome, kao što su veliki plikovi ili vrtoglavica, obavezno se obratite lekaru.

Prva pomoć za opekotine

Hlađenje Kože: Odmah nakon što primetite opekotine, hladite kožu hladnim oblogama ili tuširanjem mlakom vodom. Izbegavajte led jer može dodatno oštetiti kožu.

Hidratacija: Pijte puno vode kako biste izbegli dehidrataciju. Opekotine od sunca mogu uzrokovati gubitak tečnosti iz kože, pa je važno nadoknaditi izgubljenu vodu.

Aloe vera: Aloe vera gel je poznat po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u smanjenju upale i bola. Nanesite tanak sloj gela na opekotine nekoliko puta dnevno.

Hidratantne kreme: Koristite kreme koje ne sadrže parfeme ili alkohol, jer ove supstance mogu iritirati kožu. Hidratantne kreme pomažu u obnavljanju vlažnosti kože.

Izbegavanje sunca: Dok se koža oporavlja, izbegavajte dalje izlaganje suncu. Nosite zaštitnu odeću, šešire i nanesite kremu sa visokim zaštitnim faktorom (SPF).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sophia Laura Sasic (@sophiasasic)

Dalja nega

Vlažni zavoj: Ako se jave plikovi, nanesite vlažni zavoj kako biste sprečili infekciju. Ne bušite plikove, jer to može dovesti do infekcije.

Pazite na znakove infekcije: Ako primetite simptome poput gnoja, povećane boli, crvenila ili otoka, obratite se lekaru jer to može biti znak infekcije.

Prevencija

Najbolji način da izbegnete opekotine od sunca je prevencija. Koristite kremu za sunčanje sa visokim SPF-om, nosite zaštitnu odeću, izbegavajte sunce tokom najjačeg UV zračenja (obično između 10h i 16h), i redovno obnavljajte nanošenje kreme za sunčanje, posebno nakon plivanja ili znojenja.

Opekotine od sunca mogu biti bolne i neprijatne, ali sa odgovarajućim tretmanom, simptomi se mogu ublažiti, a oporavak ubrzati. Pratite ove savete i budite oprezni tokom izlaganja suncu kako biste zaštitili svoju kožu i uživali u letu bez problema.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz News