Pretraži

SKLOPLJEN DOGOVOR: Završen višemesečni štrajk koji je potresao Holivud

Popcorn
0
Foto: Rasid Necati Aslim / AFP / Profimedia

Holivudsku industriju prethodnih meseci pogodio je veliki štrajk pisaca, kojima su se potom priključili i brojni glumci i zvezde, protiv velikih studija.

Pre pet meseci, članovi Udruženja američkih pisaca pozvali su na štrajk zbog nedovoljno velikih plata, kao i sve češćeg korišćenja veštačke inteligencije što je dovelo do gubitka posla pojedinih radnika.

Više od 15 hiljada članova udruženja priključilo se ovom štrajku, koji je bio najduži u Holivudu u poslednjih nekoliko decenija. Polugodišnji štrajk koštao je američku ekonomiju više od pet milijardi dolara, kako prenosi BBC, a stopirane su brojne emisije i serije.

Sada je potpisan novi, trogodišnji ugovor između Udruženja i studija koji podrazumeva povećanje plata piscima, ali i zaštitu njihovih autorskih dela kada je u pitanju upotreba veštačke inteligencije. Zvanična objava Udruženja navodi da je 99% članova koji su glasali podržalo ovaj novi ugovor.

Ova vest obradovala je verne fanove brojnih serija čije će nove sezone uskoro početi sa prikazivanjem ili čiji će se snimanje uskoro nastaviti.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn