Pretraži

SKANDINAVSKI MAJSTOR FILMA SLAVI ROĐENDAN: Kako je Mads od plesača postao najbolji evropski glumac

Popcorn
0
Screenshot: Youtube/CELEBRITY INTERVIEWS Parviz Khosrawi

Danac specifičnih crta lica, oštrog pogleda i zagonetnog držanja – Mads Mikelsen rođen je 22. novembra 1965. godine u Kopenhagenu, Danskoj.

Mikelsen je karijeru glumca započeo 1996. godine, a ono što je malo poznato je da se u mladosti bavio gimnastikom i da je studirao ples na baletnoj akademiji u Göteborgu.

Screenshot: Youtube/theofficialmads

Screenshot: Youtube/theofficialmads

 

Tokom svoje plesne karijere, Mikelsen je upoznao koreografkinju Heni Jakobsen, sa kojom se 2000. oženio. Bio je profesionalni plesač sve dok nije odlučio da promeni poziv i studira dramu u Školi za pozorište Århus.

Uloge u kojima se proslavio

U rodnoj zemlji postao je poznat nakon uloge Tonija, dilera droga u prva dva filma filmske trilogije "Pusher", dok je prvu američku ulogu izneo u filmu "Kralj Artur" 2004. godine, u kojem je igrao viteza Tristana. Ubrzo, njegova harizma i neobičan izgled postali su vrlo traženi u Holivudu.

Screenshot: Youtube/It's A Vase Productions

Screenshot: Youtube/It's A Vase Productions

 

Izveo je veliki broj vratolomnih scena u akcionim filmovima, u čemu mu je znatno pomogao interpretativni ples kojim se prethodno bavio.

Svetsko priznanje dobio je nakon role glavnog zlikovca Li Šifreja u dvadeset prvom filmu o agentu 007 – "James Bond: Casino Royale" iz 2006. godine. Dve godine kasnije na prestižnom festiivalu u Kanu osvojio je nagradu za najboljeg glumcau filmu "The Hunt".

Takođe, igrao je i u franšizi Marvelovih filmova, kao i u "Ratovima zvezda". U Marvelovom filmu "Doktor Strejndž" glumio je zlikovca suprotstavljenog liku Benedikta Kamberbeč, a u filmu "Rogue One: Priča iz Ratova zvezda" pripala mu je uloga herojskog inženjera.

Potom je imao priliku  da se oproba u seriji, pa je televizijska publika imala je priliku upoznati Mikelsena kao Hanibala Lektera u istoimenoj seriji. Danski glumac, prema mišljenju publike, izvanredno se snašao u ovoj ulozi, a pojedini tvrde da je prevazišao čuvenog Entonija Hopkinsa, koji je prethodno tumačio ovaj lik u filmu.

Najsvežiju ulogu imao je u filmu "Another Round" koji je ove godine odneo Oskara za najbolji strani film, a Mads, koji u ovom ostvarenju igra Martina, sredovečnog profesora u školi u Kopenhagenu, dobio je nagradu za najboljeg evropskog glumca.

Pomenuti film očarao je publiku, a prati priču četiri prijatelja, među njima i Madsa, koji odlučuju da ispitaju teoriju da održavanje određenog nivoa alkohola u krvi optimizuje sposobnosti pojedinca i uopšteno čini život podnošljivijim.

Spot sa Rijanom

Mikelsena, koji inače govori francuski, italijanski, nemački, danski i švedski jezik, publika je mogla da gleda i u spotu pevačice Rijane za pesmu "Bitch, better have my money", gde glumi njenog računovođu, iliti titularnu "Bitch" iz naslova.

Kako je tada priznao, pre snimanja spota nije znao ko je Rijana, ali su ga deca brzo naučila.

Duks Jugoslavije

U aprilu ove godine internetom je kružila fotografija oskarovca obučenog u košarkaški dres SR Jugoslavije. Kako je tada pisalo na stranici na kojoj je objavljena ova nesvakidašnja vest, fotografija je nastala tokom odmora glumca na ostrvu Majorka.

 

Ipak, ostala je misterija kako je Mikelsen završio u bojama naše reprezentacije, ali, prema pojedinim spekulacijama pretpostavlja se da je slavnom Dancu dres poklonio glumac Slavko Labović, koji je sa Madsom glumio u filmu "Pusher".

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn