Pretraži

34 MILIONA GLEDALACA ZA 7 DANA: „La Casa de Papel“ je jedna od najgledanijih serija i u Srbiji, ovo je sve što treba da znate o njoj

Popcorn
0
Screenshot: Youtube/Netflix

Najveći svetski hit

U samo dva dana serija je na svetskom nivou postala traženija od bilo koje druge serije, a s trona je skinula i magnete za gledaoce kao što su "Game of Thrones", "The Walking Dead", "Brooklyn Nine-Nine" i "Westworld". Tačnije, samo u prvoj nedelji ovaj španski hit je pogledalo 34 miliona gledalaca, a u ovom se trenutku radi o najgledanijoj stranoj seriji na ovoj platformi.

I ne, ne radi se o španskoj sapunici, već o seriji koja na IMDb-u ima prilično impresivnu ocenu (8,6) i 92% pozitivnih ocena na Rotten Tomatoes-u, što znači da publika i kritika dele oduševljenje.

Osam pljačkaša i posao života

Radi se o krimi-seriji o osam pljačkaša koji uzimaju taoce i zatvaraju se u Kraljevsku kovnicu novca, a um iza cele operacije manipuliše policijom kako bi izvršila njegov naum. Naravno, priča postaje puno kompleksnija, ali to je osnovni zaplet od kojeg sve počinje.

Prva sezona pojavila se još 2017, a pažnju je privukla kao prva pljačkaška serija na španskoj televiziji i delo je scenarista Alea Pine i reditelja Hesusa Kolmenara, a osmišljena je kao nekonvencionalan pristup žanru i prepuna je neočekivanih obrta, nadrealnih momenata i flešbekova. Prilično je jasno da autori žele da serija bude drugačija od svega ostalog u ponudi, a to se posebno odnosi na likove koji u svakom trenutku mogu u potpunosti da promene priču i u sekundi prevale put od junaka do negativaca i nazad.


Kostimi kriju poruku

Serija je od početka prikazivanja imala odličnu gledanost, a od pojave pandemije, brojke su osetno porasle, ali niko nije očekivao da će evropska serija postići takav uspeh.

Razlog popularnosti jednim delom verovatno leži i u antikapitalističkim temama koje su verovatno pronašle plodno tlo u ovim nesigurnim vremenima. Naime, prevod izvornog naziva serije je "Kuća od papira", a osim što se odnosi na novac i nestabilnost takve kuće, ujedno je i metafora koja se odnosi na lažnost sistema i kapitalističkog društva kojime upravljaju banke bez razumevanja za potrebe "malog čoveka".

Istu poruku kriju i maske i kostimi pljačkaša koji su simbol otpora, ogorčenja i skepticizma prema sistemu, što se objašnjava i u seriji. Naime, uz crvene kombinezone, pljačkaši nose i maske slavnog umetnika Salvadora Dalija koji je veliki deo svojih dela stvorio u periodu dadaizma, umetničkog pokreta čiji je cilj, između ostalog, bio i odbacivanje modernog kapitalističkog društva.

Crvena boja koja u seriji prevladava je simbol ljubavi, smrti, ali i otpora.

A što se same serije tiče, autori su dali do znanja da ova sezona neće biti poslednja i da nas čekaju još barem dva dela, piše Index.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn