Pretraži

ISTORIJA MUZIKE: Evo koje pesme su se slušale kod nas posle Drugog svetskog rata i o čemu su izvođači pevali (VIDEO)

Muzika
0
Screenshot: Youtube/kliklakloklap

Istorija jugoslovenskog muzičkog stvaralaštva seže od 40-ih godina prošlog veka tokom kojih su bili popularni pop, rok, džez i šlageri. Izvođači sa naših prostora koji su obeležili ratni i posleratni period su Nada KneževićVojin Popović.

——————– Sponsored ——————–


U posleratnoj Srbiji prvi šlager pevač bio je Vojin Popović. On se oprobao u zabavnoj muzici, i tako stekao veliku popularnost. Njegovo ime prvi put se čulo za vreme Drugog svetskog rata, kada se proslavio pesmom "Ne brini majčice mila". Numera je bila namenjena zarobljenicima i oficirima tadašnje vojske zatočenim u nemačkim logorima.

Krajem 50-ih godina prošlog veka emigrirao je u Ameriku, jer su mu zamerali na tome što je pevao u vreme okupacije države.

Nakon njega, 1956. godine, srpska pevačica džeza i zabavne muzike Nada Knežević debitovala je na koncertu "Mlade snage na polju džeza".


Od samog početka karijere dobijala je prve nagrade, i to na inostranim džez festivalima. Na prvom i jedinom takmičenju pevača zabavne muzike 1961. godine osvojila je Zlatni mikrofon.

Pesme po kojima je publika pamti su: "Kad dođu svinje", "Seti se naše ljubavi", "O kakva noć", "Renato" i mnoge druge. "Kad dođu svinje" je numera kojom je Nada opisala početak rata i iznela svoj stav o nacionalizmu koji je razorio mnoge zemlje.

 – Bolje grob nego rob, bolje rat nego pakt! – reči su koje najbolje oslikvaju njen stav o tom teškom periodu.


Kada je bila na vrhuncu slave, otišla je u Zapadnu Nemačku i nastupala u džez klubovima. Pevala je i u elitnim skandinavskim klubovima "Down town" i "Key club". Imala je veliku podršku inostranih medija koji su prepoznali njen talenat. Magazin Down BiT bio je oduševljen njenim moćnim glasom, zbog čega je pisao u superlativu o njenim vokalnim sposobnostima.

Kao veliko priznanje za rad i stvaralaštvo dobila je pregršt festivalskih nagrada. Poslednji koncert održala je u Beogradu 1995. godine. Nezvanično su je prozvali prvom damom jugoslovenskog džeza.

 

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Muzika