Pretraži

ISTORIJA MUZIKE: Corona i Rimski su doneli trep u Srbiju! Evo zbog čega je ovaj žanr zaludeo mlade kod nas i u svetu

Muzika
0
Photo:Printscreen/Instagram

Trep je stil hip-hop muzike koji se razvijao od kraja devedestih do početka 2000-ih na jugu Sjedinjenih Američkih Država, a njegovom nastanku doprineli su bitovi di-džejeva i čuveni MC-jevi poput Gucci Mane-a.

——————– Sponsored ——————–

 

Termin "trep" opisuje mesto gde se nabavlja i preprodaje droga, ali i to koliko je teško pobeći od tih stvari. Izraz je nastao u Atlanti, gde su reperi Cool Breeze, Dungeon Family, Outkast, Goodie Mob i Ghetto Mafia bili među prvima koji su pominjali taj termin u svojim numerama. Oni su pevali o dilovanju droge, opasnim situacijama u kakvim su se našli, kao i o begu od takvog načina života.

Trep je hibridni nastavak rep muzike. Repuje se preko matrica, ali mnogo sporije.

Repovanje prati zvuk karakterističan po hi-hetovima, basovima, sintisajzeru i udaranju po bubnjevima.

Hi-hetovi su deo standarne opreme za bubnjeve koju muzičari koriste u mnogim žanrovima poput roka, popa i bluza.



Bas muzika je bila veoma značajna za zvuk trepa. Ona je nastala u auto-mehaničarskim radnjama, gde se testirao zvučnik za reprodukciju niskih frekvencija na kolima. Bas je bio jak, a kompozicija minimalna.

Zvuk trep muzike potpisuje producent Shavti Redd. Njen tempo iznosi od 100 do 176 BPM, a prosečan je 140 BPM.

Muziku prati zlokobni i sumorni tekst o teškom životu, koji se razlikuje od izvođača do izvođača. Tipične lirske pesme opisuju teškoće, ulični život, siromaštvo, nasilje i mučna iskustva kakva su imali izvođači u urbanom okruženju. U trepu se čuje više glasova koji su u harmoniji, a prate ih sintisajzeri, bubnjevi, dvostruki i trostruki hi-hetovi.

Jedna od prvih trep pesama bila je "Cocaine In The Back of the Ride" koju je objavio UGK 1992. godine u sklopu debi albuma "The Southern Way".


Kasnije, iste godine osvanuo je hit "Pocket Full of Stones" sa njihovog albuma "Too Hard to Swallow". On je predstavljen 1993. godine u filmu "Menace II Society".

https://youtube.com/watch?v=MnP1XmxyqxA%3Fstart%3D137


Zatim, 1996. godine Master P izdao je singl "Mr. Ice Cream Man" sa petog studijskog albuma "Ice Cream Man". 

https://youtube.com/watch?v=P7kcecQZsaU%3Fstart%3D137


David Drake iz Kompleksa napisao je da "trep iz ranih 2000-ih nije bio žanr, već pravo mesto". Termin je usvojen kako bi opisao muziku napravljenu na tom mestu.

U ranim 2000-im i kasnije ovaj zvuk smatran je prepoznatljivim žanrom nakon velikog uspeha koji su postigli singlovi i albumi. Tekstovi numera govorili su o trgovini drogom i borbi za uspeh. 

Nekoliko repera sa juga udružili su snage sa dilerima drogeproizveli crossover hitove i tako pomogli da se proširi popularnost novog žanra. Izvođači su se razlikovali po stilovima i zvuku, baziranom na sintisajzeru i bubnjevima. U sve to umešali su žanr koji je razvijen u Atlanti.

U ugledne producente tokom 2000-ih ubrajaju se: DJ Toomp, Fatboi, Drumma Boi, Shavti Redd, D. Rich i Zaitoven.

Na prvi talas zvuka uticali su raniji južnjački producenti kao što su Lil Jon, Mannie Fresh i DJ Paul.

https://youtube.com/watch?v=1jyk4YkvCJ8%3Fstart%3D137


Do kraja decenije, drugi talas umetnika bio je u zamahu i često se nalazio na vrhu Bilbordovih hip-hop top lista. Producent Lex Luger probio se na sceni i producirao više od 200 pesama između 2010. i 2011. godine, uključujući i singlove za popularne mejnstrim rep izvođače, kao što je Rik Ros. Otkako se Luger probio njegov prepoznatljiv trep zvuk se intezivno koristio.

Taj zvuk usvojili su drugi hip-hop producenti pokušavajući da ponove njegov uspeh, pošto se Lugeru pripisuje njegova popularizacija.

Od 2010. godine moderni producenti trepa stekli su veliku popularnost u industriji, a među njima su: 808 Mafia's Southside and TM88, Sonny Digital, Young Chop, DJ Spinz, Tay Keith i Metro Boomin. 

Tokom 2011. i 2012, trep muzika je bila prisutna na mejnstrim Bilbordovim muzičkim top listama sa brojnim izdanjima repera, kao što su: Young Jeezy, Chief Keef i Future.

Numera "Ballin" koju izvodi Jeezy zauzela je 57. mesto na Bilbordovim top listama i smatrana je za jednu od njegovih najboljih pesama.


Singl "Turn On the Lights", izvođača Future, dobio je zlatnu titulu i ušao u top 50 na Bilbord Hot 100.


Keef-ovi singlovi  "I Don't Like" i "Love Sosa" sakupili su više od 30 miliona pregleda na Youtube-u i stvorili novi podžanr zvani "drill".


Trep zvuk producenta Leksa Lugera je najviše uticao na "drill". Young Chop je prepoznao Shawty Redd-a, Drumma Boy-a i Zaytoven-a kao prethodnike "drill" pravca, a kritičari su Young Chop-a okarakterisali kao glavnog producenta ovog žanra.


Na našim prostorima prvi trep izvođači su bili Corona i Rimski koji su postigli veliki uspeh sa albumom "Gethoven" iz 2015. godine.


Reper Fox je 2013. godine prešao na trep muziku i stekao veliku popularnost numerom "Ceo dan". Krajem iste godine objavio je prvi singl sa albuma "Trap Guru Trap Boss", koji se zove "Sujetu zaboravi".


Coby se pored repa oprobao i u trepu. Muzikom je počeo da se bavi 2006. godine, kada je postao deo Basivitija i uplovio u producentske vode. Javnosti je postao poznat kada se našao u ulozi pevača u pesmi "Ideš za Kanadu" koju je 2015. godine snimio zajedno sa THCF-om.


Relja i Nikolija su pobornici modernog trep zvuka. "Nije lako biti ja" je trep pesma koja je izašla u sklopu Nikolijinog drugog studijskog albuma "Yin & Yang".


Surreal se proslavio 2018. godine kada je objavio pesmu "Ja sam u gasu" koju je izveo u duetu sa Foxom, što je jedan od najvećih trep hitova.

https://youtube.com/watch?v=ITbMSHjj6cI


Reper Mili je zajedno sa Sureal-om snimio EP "Malo jači gas". Na albumu se nalazi pet pesama i objavljen za kuću Basiviti.


Trep muzika je imala veliki uticaj na ne-hip hop izvođače. 

Beyonce-ine R&B pesme "Drunk in Love", "Flawless", "7/11 i ostale iz njenog albuma 2013. godine nastale su pod uticajem trepa.


Američka pop pevačica Lady Gaga snimila je pesmu inspirisanu trepom pod nazivom "Jewels 'n Drugs" za svoj album Artpop iz 2013. sa reperima T.I, Too Short-om i Twist-om.


U septembru 2013. godine, američka pop pevačica Katy Perry objavila je pesmu pod nazivom "Dark Horse" sa reperom Jusy J u sklopu albuma "Prism", koji je sadržao elemente trepa.


U maju 2015, trep muzika je ponovo isplivala na vrh mejinstrim muzičkih lista, pošto singl "Trap Queen" repera Feety Wap-a zauzeo drugo mesto na američkoj listi Bilbord Hot 100. Njegove numere "My Way" i "679", takođe su se pozicionirale u prvih 10 na ovoj listi.

Nakon brojnih uspeha izvođača, 2015. godine pojavio se novi pravac zvani "latino trep".

On je sličan mejnstrim trepu u kojem se peva o ulici, drogi i seksu. Eminentni izvođači latino trepa su: Fuego, Anuel AA, La Zowi i Bad Bunni.

Kako je odmicalo vreme reperi su samo nizali uspehe. Desiigner je dobio veliko priznanje 2016. godine nakon objavljivanja "Pande" kao debitantskog singla koji je bio na vrhu američke Bilboard Hot 100 liste.


Komercijalni uspeh trep pesama je počivao na internet memovima, što je bio slučaj sa Raeom Sremmurd-om i Gucci Mane-om i njihovim hitom "Black Beatles" koji je bio na prvom mestu Bilbordove Hot 100 liste.


U 2017. godini saradnja između Migosa i Lil Uzi Verta bila je veoma plodna. Oni su objavili singl "Bad and Boujee" i postigli veliki uspeh.


Reperka Cardi B je postala izuzetno popularna, pošto je snimila singl "Bodak Yellow", koji je zauzeo prvo mesto na Bilbord Hot 100 listi za 2017. godinu.


Trep je u svetu i kod nas počeo da se "upliće" u druge muzičke žanrove i da se meša sa njima, jer se mnogim izvođačima svideo taj moderan zvuk. Mnoge muzičke zvezde ubacuju primese ovog žanra u svoje pesme i tako kreiraju nešto potpuno novo.

Da li vi slušate trep, kako vam se dopada i koji su vaši omiljeni izvođači?

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Muzika