Pretraži

ZAČEPLJUJU PORE: Ove sastojke u kozmetici izbegavajte ako imate osetljivu kožu

Life
0
Photo: Pixabay.com

Pore: Svi imamo ove male otvore na našoj koži koji služe za oslobađanje znoja i masnoće, ali za neke ljude, pore mogu biti osetljivije. Ili, bolje rečeno, začepljene pore se dešavaju nekima od nas češće. Začepljene pore se dešavaju kada masnoća ne prodire ili ne može da prodre kroz njih kako bi trebalo.Uobičajeno, ovo je uzrokovano prekomernom proizvodnjom ulja koje zatim postaje zarobljeno zbog mrtvih ćelija koje se nisu pravilno odvojile od obloge pora. Šminka, prljavština i/ili komedogeni sastojci takođe mogu blokirati pore i sprečiti taj protok ulja.

Komedogen je u suštini reč za začepljenje pora, i iako ove vrste sastojaka nisu jedini uzrok akni i izbijanja – postoji nekoliko faktora – oni sigurno neće pomoći situaciji. Sastojci koji začepljuju pore utiču i na formiranje bubuljica. Kod nekoga ko ima prirodno masnu kožu ili ko ima bakterije koje izazivaju akne, korišćenje ovih sastojaka je kao dodavanje gasa u vatru. To je opasna kombinacija koja može da pogorša stanje kože i izazove stalne akne.

Sastojci koji začepljuju pore:

Dakle, šta tačno čini da neki sastojak verovatno zapuši pore? Pravi odgovor je: Ne znamo sigurno. Komedogenost nije u potpunosti shvaćena. U nekim slučajevima, sastojci mogu loše da komuniciraju sa sebumom, čineći ga gušćim, dok su drugi sastojci previše gusti da bi sebum mogao da prodre. Do tog trenutka, sastojci koji začepljuju pore su obično okluzivni. Oni se nalaze na površinskom sloju kože, formirajući pečat koji na kraju zadržava ulje, posebno kada neko ima masnu kožu. Takođe, neki sastojci koji začepljuju pore dodaju više ulja u samu kožu, uzrokujući da se ćelije lepe zajedno i da čvršće prijanjaju umesto da se odvajaju kao što bi obično trebalo sa obloge pora.

Sada kada razumete zašto komedogeni sastojci mogu povećati  izbijanje bubuljica, vreme je da naučite koje od njih treba izbegavati.

Kokosovo ulje
Dermatolozi su saglasni da je kokosovo ulje uobičajeni prestupnik. Iako ima niz zdravstvenih prednosti, veoma je komedogen, posebno kada se nanese na lice. Pošto se ne upija lako u kožu, može da uhvati bakterije i mrtve ćelije kože, što ga čini štetnim za one koji su skloni aknama.

Photo: Pixabay

Photo: Pixabay

 

Petrolej gel
Uobičajeno poznat kao vazelin i koji se koristi u viralnom TikTok slugging trendu, ovo je jedan sastojak koji ćete definitivno želeti da preskočite ako se borite sa izbijanjem akni i bubuljica. Veoma je gust, leži na površini kože i može da izazove „saobraćajnu gužvu“ u porama, što dovodi do nakupljanja ulja i mrtvih ćelija koje se na kraju mogu pretvoriti u bubuljicu.

Kakao puter
Kao opšte pravilo, sastojci sa visokim koncentracijama oleinske kiseline, masne kiseline, imaju tendenciju da budu komedogeniji. Zbog toga kakao puter može da izazove probleme, jer je veoma bogat oleinskom kiselinom. Najbolji savet: Ako tražite alternativu koja je podjednako hidratantna, ali neće začepiti pore, preporučuje se ši (shea) puter, koji nije komedogen.

Silikon
Silikon se češće nalazi u preparatima za šminkanje nego u onima za negu kože – posebno u prajmerima – kao i u preparatima za negu kose poput balzama i maski. Ovaj sastojak je veoma komedogen. Proveravajući ga na etiketi sastojka, uverite se da tražite i izbegavate njegove derivate, uključujući ciklometikon i dimetikon, piše Lepotaizdravlje.rs.

Sastojci koji začepljuju pore- Lanolin
Ovo je još jedan okluzivni sastojak koji stvara film preko dermalnog sloja, zadržavajući mrtve ćelije kože, bakterije i ulje unutar pora, što može pogoršati akne i izbijanje. Nazarian ga takođe navodi kao jedan od najčešćih sastojaka koji začepljuju pore.

Laneno ulje
Za komedogenost ovog ulja kriva je i visoka koncentracija oleinske kiseline. Ulje semenki grožđa dobra alternativa, podjednako hranljiva za kožu, ali bez potencijalne zamke začepljenja pora.

Marula ulje
Ovo se rangira na mestu tri ili četiri na skali komedogenosti, što znači da nije pogodno za one sa kožom sklonom aknama. Zamenite ga za skvalan. Uobičajeno dobijen od maslina, intenzivno neguje kožu i biomimetički je, što znači da se ponaša slično prirodnim uljima vaše kože i da neće zagušiti pore.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life