Pretraži

ZA ZDRAV I LEP IZGLED: Otkrivamo 8 jednostavnih trikova kako da ojačate nokte za kratko vreme

Life
0
Foto: TikTok printscreen/parfumdreams

Dobra vest je da se nokti mogu ojačati i to za kratko vreme. A ovo su samo neki od saveta koji će vam pomoći da ojačate nokte.Kako da ojačate nokte?

1. Biotin

Biotin, takođe poznat kao vitamin H i vitamin B7, jedan je od vitamina B grupe. Pošto je rastvorljiv u vodi, telo ga ne skladišti, tako da morate da budete sigurni da ga unosite svakodnevno. Biotin može pomoći u jačanju kose i noktiju. Takođe pomaže nervnom sistemu da pravilno funkcioniše. Može se naći u hrani kao što su sardine, kuvana jaja i mahunarke, ili možete uzeti dodatak B vitamina.

2. Ishrana

Hranite se što raznovrsnije. Ishrana kojoj nedostaju ključni vitamini i minerali može uticati na celo telo – uključujući i nokte. Ako se ne hranite dobro (i zdravo) uzimajte povremeno multivitamine i minerale.

Pazite na proizvode koje koristite

3. Lak za nokte i aceton

Mnogi lakovi za nokte ili tretmani sadrže jake hemikalije koje zapravo mogu oslabiti nokte. Odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton treba izbegavati jer može oštetiti nokte. Potražite netoksične lakove za nokte, kao i sredstvo za uklanjanje laka bez acetona.

Sredstva za dezinfekciju ruku i sredstva za čišćenje

Šampon

Ako koristite šampon koji isušuje ili ima za cilj uklanjanje masnoća (odnosno, namenjen masnoj kosi), može isušiti nokte i uzrokovati slabe ili lomljive nokte. Pokušajte da promenite šampon na nekoliko nedelja i vidite da li ćete primetiti razliku.

Photo: Pixabay/jackmac34

Photo: Pixabay/jackmac34

 

4. Izbegavajte korišćenje gela ili akrila

žIako se ovo reklamira kao laka alternativa za one koji imaju problema s rastom noktiju, česta upotreba može dovesti do ljuštenja noktiju, što ih slabi. Ali ako i dalje želite da ih nosite, obavezno dajte noktima pauzu između nanošenja. Izlaganje ultraljubičastom (UV) svetlu potrebnom za gel lak je identifikovano kao faktor rizika za rak, iako je potrebno više istraživanja. Izlaganje UV svetlu takođe stari kožu koja podržava zdrav nokat. Fondacija za borbu protiv raka kože preporučuje nanošenje kreme za sunčanje na ruke najmanje 20 minuta pre nego što ruke budu izložene UV svetlu.

5. Odmorite nokte od lakiranja

Iako lak za nokte izgleda lepo, vaši nokti moraju da dišu. Stalna upotreba laka, čak i netoksičnog, može oslabiti nokat. Nakon što ste nosili lak za nokte nedelju dana ili više, uklonite lak za nokte sredstvom za uklanjanje laka bez acetona, a zatim ostavite da vam nokti budu bez laka nedelju dana, piše Lepotaizdravlje.rs.

6. Ne koristite nokte kao alat

Umesto toga, koristite jastučiće prstiju da otvorite limenku i ne koristite nokte za uklanjanje nalepnica, otvaranje pakovanja i slično. Korišćenje noktiju kao alata može dovesti do njihovog krzanja i lomljenja.

7. Kreme za jačanje noktiju

Svaki put kada nanosite kremu na ruke, obavezno je utrljajte i u nokte (prethodno skinite lak).

8. Promenite način turpijanja noktiju

Turpijanje noktiju pokretima napred-nazad poput testere zapravo može oslabiti nokte. Umesto toga, turpijajte ih u jednom pravcu. Takođe, lagano idite sa strane noktiju jer previše turpijanja može oslabiti nokat.

 

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life