Pretraži

Uz pomoć ovih 10 koraka jutro ćete započeti na najbolji način

Life
0
Photo: Pixabay/Pexels

Svaki novi dan nudi nam i nove prilike da uzmemo stvari u svoje ruke i da nešto promenimo. Ipak, većina nas ujutro, u žurbi, zaboravi na svoje blagostanje. A samim tim, ceo dan nam bude užurban, osećamo pad energije i nismo produktivni niti motivisani. Sve to ipak može da se promeni.Deset koraka za zdravu jutarnju rutinu:

1. Navijte alarm

Istraživanja su pokazala da nam buđenje uz melodičan alarm (pop muzika, ritmični instrumental ili zvukovi iz prirode) pomaže da se lakše razbudimo. Stoga, prvi korak je ujedno i najlakši: promenite melodiju alarma.

2. Pustite svetlost

Prirodna svetlost igra ogromnu ulogu u jutarnjoj rutini. Sunčeva svetlost utiče na naš cirkadijalni ritam. Kada se ujutro izložimo svetlosti, pomažemo čitavom organizmu (i umu!) da se razbudi. Uz to, ovaj ritual nam pomaže i da uveče lakše zaspimo. Pre nego što započnete dan, skuvate kafu, operete zube… Izađite na terasu, dvorište ili stanite ispred prozora i uživajte u dnevnoj svetlosti.

3. Umijte se 

Nakon izlaganja dnevnoj svetlosti, umijte se mlakom vodom. Na taj način osvežićete umorne oči i kožu lica i osetićete instant razbuđivanje.

Photo: Pixabay/slavoljubovski

Photo: Pixabay/slavoljubovski

 

4. Doručak

Dan nemojte započeti kafom već hranljivim doručkom. Prvi jutarnji obrok bi trebalo da sadrži proteine, koji nas duže čine sitima i daju nam energiju tokom čitavog dana. Birajte žitarice od celog zrna, jaja, jogurt, sir, povrće i voće. I ne zaboravite da se hidrirate te da popijete i čašu mlake vode s limunovim sokom.

5. Pokrenite se

Protezanje ujutro ublažava napetost u mišićima i razbuđuje telo. Jutarnja fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, poboljšava pamćenje i fokus. Ukoliko vam nije do vežbanja, čak i lagana šetnja od petnaest minuta biće dovoljna da se razbudite.

6. Kućni poslovi

Ukoliko ujutro obavite nekoliko kućnih poslova (pranje sudova, nameštanje kreveta, bacanje smeća) dobićete osećaj svrhe i produktivnosti. Samim tim, bićete i motivisaniji u toku dana.

7. Meditirajte ili vodite dnevnik

Meditacija ima benefita ma kada da se praktikuje, a kada započnemo jutro meditacijom, oslobađamo svoj um i usredsređujemo, što nam može pomoći da jasnije postavimo ciljeve za taj dan. Meditacija umanjuje i stres i anksioznost.

Ukoliko vam pak meditacija „ne leži“, probajte da pišete dnevnik. Svako jutro zapisujte svoje misli, ciljeve ili ono na čemu ste zahvalni.

8. Napravite "to do" listu

Svako od nas ima mnogo obaveza u toku dana, pa nam se lako desi da nešto zaboravimo ili previdimo. Stoga, organizacija je ključna. Napišite ujutro spisak svih obaveza koje imate za taj dan. Pored toga što ćete biti bolje organizovani, postavićete prioritete i dobićete jasniju sliku o tome šta je važno, a šta nije.

9. Uradite nešto u čemu uživate

Ne limitirajte jutarnju rutinu na pripremu i organizaciju. Ostavite malo vremena i da uradite nešto što volite, bilo da je u pitanju meditacija, joga, čitanje nekoliko stranica omiljene knjige, slušanje muzike…

10. Povežite se sa ljudima koje volite

Uvek imamo najbolje namere kada su naši prijatelji i porodica u pitanju. Ali posle napornog dana nam nije uvek do druženja i razgovora. Stoga iskoristite jutarnji boost i pošaljite poruku voljenim osobama.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life