Pretraži

SPREČITE ISPIRANJE FARBE: Evo kako da vam što duže traje boja kose

Life
0
Photo: pixabay.com

Ako budete vodili računa o svojoj kosi i pravilno je negovali, boja na kosi će se zadržati duže. To znači ne samo da će kosa izgledati lepo, već i da ćete uštedeti znatnu količinu novca.Kako sprečiti ispiranje boje za kosu?

Izaberite pravi šampon

Suprotno popularnom verovanju, sadržaj sulfata u šamponu ne utiče na izgled kose. Kriva je sama farba za kosu. Farbanje oštećuje strukturu kose, otvara kutikulu i zato se svakim pranjem boja iznova i iznova ispira, bez obzira na to koliko je šampon prirodan.

Da biste to izbegli, potrebno je da izaberete šampon koji dizajniran za farbanu kosu, jer proizvodi ove linije zatvaraju kutikulu i stvaraju barijeru između kose i vode. Tretman treba završiti balzamom za kosu, koji dodatno zatvara kutikulu i vlaži kosu oštećenu nakon farbanja.

Ređe perite kosu

Ovo pravilo je posebno važno za one žene koji farbaju kosu u svetle boje, ili su je ofarbale  prvi put. Činjenica je da je u takvim slučajevima kosa posebno osetljiva na vodu, a svetle boje rizikuju da brzo postanu dosadne. A da biste smanjili neželjeni efekat “isprane kose”, perite kosu maksimum dva puta nedeljno. Da, trebaće vam vremena da naviknete kosu da je perete ređe, ali efekat je vredan truda. Srećnice koje imaju kovrdžavu (prirodno suvu) kosu mogu je prati i jednom nedeljno.

Photo: Pixabay/SocialButterflyMMG

Photo: Pixabay/SocialButterflyMMG

 

Izbegavajte pretoplu vodu

Prevruća voda je štetna za obojenu kosu jer otvara kutikulu. Međutim, to se ne dešava za nekoliko sekundi – potrebno je malo duže vreme, kao što je pranje kose pod tušem. Uvek perite kosu mlakom ili čak prohladnom vodom. Tako će se farba zadržati duže.

Razmotrite prirodne karakteristike kose

Ako ste ofarbali kosu u plavo, koristite posebnu liniju ljubičastih šampona i balzama za kosu – oni štite obojenu kosu, sprečavaju ispiranje boje i izbijanje žutih tonova. A ovo je posebno važno za one od nas koji imaju prirodno tamnu ili čak crnu kosu, piše Lepotaizdravlje.rs.

Zaštitite kosu od sunca

Farbana kosa, kada je izložena sunčevoj svetlosti, može poprimiti potpuno nepoželjnu nijansu. Zato koristite preparate za zaštitu kose od sunca.

 

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life