Pretraži

Snus nije droga, ali izaziva zavisnost: Opasna supstanca koju tinejdžeri sve češće koriste 

Life
0
snus
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Snus, duvanske vrećice za oralnu upotrebu, ne smatraju se drogom, ali jesu opasne po zdravlje jer sadrže visok nivo nikotina. Ipak, čini se da ga sve veći broj mladih koristi, nesvesni rizika kojim se izlažu.

Snus liči na kesice čaja, ali zapravo je reč o nikotinskom i duvanskom proizvodu koji je u Srbiji zabranjen zakonom. Uprkos činjenici da je ilegalan, sve je prisutniji među tinejdžerima i decom školskog uzrasta, a čemu svedoče i upozorenja roditelja koja se šire u roditeljskim Vajber grupama.

Zašto je snus opasan?

Iako se reklamira kao zamena za cigarete, snus to nije. Ovaj proizvod sadrži velike količine nikotina što ga čini opasnim. Snus može izazvati zavisnost, kao i čitav niz zdravstvenih problema. Kod mlađih korisnika u početku izaziva glavobolje i mučnine, dok kod višegodišnjih korisnika primećene su velike promene na desnima. To nije jedini zdravstveni problem koji ova supstanca izaziva.

Stručnjaci su upozoravali da kontinuirana upotreba povećava rizik od raka grla, ždrela, želuca, pankreasa i drugih organa. Na osnovu dve studije urađene u Švedskoj primećeno je da korišćenje snusa može dovesti i do većeg rizika srčane slabosti ili čak i srčanog zastoja kod sredovečnih muškaraca.

Od zavisnosti do srčanih problema

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, američka federalna agencija u okviru Ministarstva zdravlja, navodi da je snus povezan sa mnogim zdravstvenim problemima, među kojima su:

Može dovesti do zavisnosti od nikotina

Može izazvati rak usta, jednjaka (prolaz koji povezuje grlo sa želucem) i pankreasa (žlezda koja pomaže u varenju i održavanju odgovarajućeg nivoa šećera u krvi)

Povezan je sa bolestima usta

Može povećati rizik od ranog porođaja i mrtvorođenosti kada se koristi tokom trudnoće

Može izazvati trovanje nikotinom kod dece

Može povećati rizik od smrti od srčanih bolesti i moždanog udara

Snus nije legalan u Srbiji

Zakon u Srbiji snus prepoznaje od kraja 2023. godine kada ga definiše kao „svaki duvanski proizvod koji se upotrebljava za oralnu upotrebu osim onih namenjenih za udisanje ili žvakanje, koji je izrađen u celosti ili delimično od duvana, u obliku praha ili čestica ili bilo kakavoj kombinaciji tih oblika, pakovan u vrećice ili porozne vrećice“.

U istom Zakonu o duvanu opisano je u Članu 71 da su prodaja i uvoz duvana za oralnu upotrebu (snusa) – zabranjeni. Dakle, snus je u Srbiji ilegalan uprkos tome što se može kupiti u brojnim internet prodavnicama, kao i na društvenim mrežama gde pojedini profili uz malu novčanu nadoknadu dostavljaju snus i na kućnu adresu.

Sa druge strane, prodaja snusa je ilegalna u Australiji, Novom Zelandu i gotovo svim zemljama Evropske unije, osim Švedske, gde je široko rasprostranjen. Identična je situacija u Norveškoj, koja nije članica Evropske unije, a takođe se može kupiti i u Švajcarskoj. U Ujedninjenom Kraljevstvu i pojedinim državama poput Estonije postoji jedna vrsta snusa koja sadrži nikotin, ali ne i duvan. Takođe, može se kupiti u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je Kanada uvela visoke takse kako bi demotivisala stanovništvo da ga koristi.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life