Pretraži

Šest načina kako da ukrotite naelektrisanu kosu

Life
0
Pixabay

Tokom hladnog perioda godine, pramenovi kose kao da učestvuju u nekoj vrsti naučnog eksperimenta. No, kad govorimo o nauci, nemoguće je ne zapitati se šta je uopšte razlog za pojavu elektriciteta.

Naime, kad dolazi do trenja dva različita materijala, ispostavlja se da se i elektroni prenose s jedne površine na drugu. Međutim, na površini koja ne provodi dobro električnu energiju (poput kose), stvara se naelektrisanje, te elektroni ostaju tamo jer nemaju kuda da odu. Kao epilog toga, kosa štrči, odnosno dobija onaj neuredan, naelektrisan izgled.

Photo: pixabay.com

Photo: pixabay.com

 

Eksperti vam otkrivaju kako da naelektrisana kosa postane stvar prošlosti, piše Lepotaizdravlje.rs.

POSEGNITE ZA ULJEM AVOKADA

Suva kosa glavni je krivac za pojavu elektriciteta. Upravo zbog toga, izuzetno je važno da ne dozvolite da se vaše vlasi previše isuše. Eksperti kažu da je ključ za održavanje hidratacije upotreba proizvoda koji uključuju ulje avokada. Dok deluje kao hidratantna krema za suvu kosu, ulje avokada može doprineti i zatvaranju kutikule, štiteći vlasi od budućeg lomljenja. Osim toga, ono obiluje esencijalnim masnim kiselinama, mineralima i antioksidansima, koji su sjajni za vlasi.

ZAGLADITE KOSU ULJEM MAKADAMIJE

I to od korena do krajeva – tako ćete ukrotili vlasi koje štrče. Ovo ulje ne samo da pomaže u eliminisanju elektriciteta već kosu i vlaži i čini je sjajnom. Zadržavajući vlagu, ono takođe doprinosi i zaštiti suve, lomljive kose od daljih oštećenja.

KORISTITE BALZAM KOJI SE NE ISPIRA

Slično dodavanju hidratantnih ulja vašoj kosi, i duboko kondicioniranje vlasi može smanjiti statički elektricitet.Kada je vaša kosa intenzivno hidrirana i nahranjena, veća je verovatnoća da se nećete boriti protiv naelektrisanih vlasi.

ZAŠTITE VLASI OD TOPLOTE

Preparati za zaštitu od toplote doprinose očuvanju vlage i sprečavanju oštećenja od toplote, koja ima tendenciju da isušuje kosu uzrokujući – pogađate! – naelektrisanost vlasi. Ideja da zaštitite kosu od toplote uvek je dobra, posebno ukoliko redovno koristite električne aparate za stilizovanje.

RECITE NE PLASTIČNOJ ČETKI!

I vaša četka može biti glavni razlog statičkog naelektrisanja! Zapravo, češljanje izaziva trenje između kose i čekinja četke, što generiše statički elektricitet. Plastična četka ima tendenciju da stvara više statičkog elektriciteta, zbog čega bi bilo dobro da je zamenite drvenom ili onom s prirodnim vlaknima.

KORISTITE JONSKI FEN

Eksperti takođe preporučuju jonski fen za kosu, jer joni neutrališu statički elektricitet (i takođe doprinose bržem sušenju kose!). Ova vrsta fena funkcioniše tako što šalje pozitivno naelektrisane jone, koji neutrališu negativno naelektrisane elektrone u kosi. Kad se suprotno naelektrisani joni sretnu, pozitivni joni neutrališu elektrone, eliminišući elektricitet

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life