Pretraži

POVEZANOST TELA I DUHA: Evo šta je „body awareness“ i koje su njegove benefiti

Life
0
Photo: Pixabay/StockSnap

"Body awareness" predstavlja nivo naše svesnosti i povezanosti sa sopstvenim telom. Poznat i pod terminom kinestezija, u pitanju je svesnost o položaju i pokretima delova tela, uključujući i mišiće i zglobove. U prevodu, u pitanju je način na koji prepoznajemo svoje telo u prostoru. Isto tako, svesnost tela odnosi se i na potrebe organizma (glad, žeđ, umor…), piše Lepotaizdravlje.rs.A kako nam svesnost o telu može biti korisna u svakodnevnom životu? Ukratko, kada smo u potpunosti svesni svoga tela, pozitivno delujemo i na fizičko i na mentalno zdravlje. A evo i kako.

BENEFITI:

Bolji balans i stabilnost

Jedan od glavnih benefita svesnosti tela jeste jaka veza tela i uma. Kada znamo kako se naše telo ponaša i oseća u prostoru, bolje ćemo određivati šta i kada da radi.

Održavanje težine

Postoje naučni dokazi da body awarenessom možemo da održavamo zdravu telesnu težinu. Naime, studije su pokazale da osobe koje nisu svesne svoga tela (kao što je da jedu isključivo kada su gladne) imaju veći rizik od gojaznosti.

Podnošenje bola

Svesnost tela umanjuje i bol, ukoliko telu pristupamo fokusiranog uma (mindfullness).

Prema studijama, ljudi koji imaju potisnute telesne senzacije imaju i niži nivo samopouzdanja.

Osobe koje bolje koriste „telo-um“ vezu imaju viši nivo svesnosti i konekcije sa svojim telom. To dalje rezultira manjom količinom bola, boljim samoprihvatanjem i s vitalnošću.

Identifikovanje potreba

Kada smo svesni svoga tela, znamo i šta mu u datom trenutku treba (hrana, voda, odmor, pauza, san…). Kada razumemo kako naše telo komunicira, lakše ćemo identifikovati i zadovoljiti sve njegove potrebe.

Poboljšanje blagostanja

Svesnost tela dolazi od balansiranja tela i uma. Ukoliko nam organizam i misli nisu u skladu, to dovodi do teskobe, depresije, nezadovoljstva…

Zaključak je jednostavan: Potrebno je slušati svoje telo i pratiti signale koje nam šalje. A zadovoljavanjem tih potreba, svesno, jačamo vezu tela i uma. Rezultat je celokupno zadovoljstvo, nas kao pojedinca.

 

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life