Šteta ih je baciti, a odličan su materijal za pripremu raznih smutija, sladoleda, keksa, pudinga,
kolača i drugih divnih poslastica! Ako nađete banane u svojoj korpi sa voćem u ne baš dobrom
stanju, a nemate vremena ili vam se ne da ništa da spremate, možete ih i zamrznuti.
U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata u kojima možete iskoristiti
prezrele banane.
Zdrav puding sa bananom
Pripremite zdrav i ukusan puding od zrelih banana.
Za pripremu pudinga od banane biće vam potreban 1 avokado, 2 zrele banane, 2,5 kašike
kakaoa, 1 kašika meda i 3 kašike mleka. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne
dobijete finu kremu. Poslužite u malim činijama ukrašenim seckanim bademima ili komadićima
banane. Na sličan način možete pripremiti i zdrav namaz od banane i avokada.
Pečene čokoladne banane
BBC Good Food ima odličan recept za pečene banane koje možete poslužiti kao instant desert.
Isecite neoljuštenu bananu po dužini, ali ne do kraja. U dobijeni džep stavite malo čokolade,
umotajte bananu u aluminijumsku foliju i pecite u rerni oko 25 minuta, dok banane ne pocrne.
Pečene banane poslužite tople sa sladoledom od vanile ili čokoladnim prelivom.
Brzi sladoled od banane
Ogulite zrele banane, isecite ih na kolutove i stavite u zamrzivač na dva sata. Smrznute banane
stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Krem od banane vratite na kratko u
zamrzivač, ali ga mešajte svakih 15-20 minuta da sprečite stvaranje kristala leda. Sladoled
možete poslužiti kada postane dovoljno čvrst, ali ga je i dalje lako izvaditi kašikom.
Ovoj smesi možete dodati i jagode, maline, borovnice, kupine, kakao, puter od kikirikija…šta god
želite. Sve dobro izmešajte i stavite u zamrzivač. Poslužite sladoled sa omiljenim prelivom ili
seckanim, prženim orašastim plodovima i uživajte!
Smuti sa bananom
Još jedna odlična ideja za prezrele banane je smuti. Osnova je uvek ista, ali možete napraviti
mnogo različitih varijanti, u zavisnosti od ukusa.
Bananu treba izblendati u blenderu sa 200-250 ml hladnog mleka i dodati ostale sastojke po
želji: med, sladoled, drugo voće…
Mafini ili krofne iz rerne
Banane uvek možete izgnječiti i dodati u mešavinu za mafine, pa će kolačići biti sočniji i mekši.
Ako imate odgovarajuće kalupe, možete pripremiti i ukusne krofne iz rerne, koje su zbog
manjeg sadržaja masti mnogo zdravije od onih prženih na ulju.
Comments (0)
There are no comments. Be the first and leave a comment.