Pesticidi su, kao što znamo, proizvodi hemijskog ili biološkog porekla kojima se tretira voće, povrće ali i žitarice te mnoge namirnice životinjskog porekla. Nastali su usled potrebe da se hrana zaštiti od štetočina, ali masovna proizvodnja hrane dovela je i do sve masovnije upotrebe pesticida, kao i do njihovih sve većih neželjenih posledica na ljudsko zdravlje i opstanak planete.
Dakle, nalazimo se u paradoksalnoj situaciji – namirnice možda jesu zaštićene, ali upotreba pesticida ima brojne negativne posledice po zdravlje ljudi, piše Lepotaizdravlje.rs.
Kako pesticidi utiču na zdarvlje?
Studije su pokazale da čak i najmanje količine ovih supstaci mogu da imaju posledice po nervni sistem, što uključuje lošu memoriju, poteškoće u koordinaciji pokreta, oslabljen vid, kao i smanjen kvalitet motoričkih sposobnosti. Toksini iz ovih hemikalija mogu da izazovu i astmu, alergije, hiperosetljivost, hormonski disbalans i bolesti reproduktivnog i digestivnog sistema. Uz to, pesticidi su povezani i s različitim vrstama kancera.
Simptomi su veoma suptilni i razvijaju se postepeno, tokom godina, odnosno kroz redovnu konzumaciju namirnica koje su tretirane pesticidima.
S druge strane, voće i povrće je neophodno za zdrav rast i razvoj, kao i za optimalno funkcionisanje organizma. Ali, šta onda jesti?
Koje voće ima najmanje pesticida?
Svake godine, američka ekološka organizacija The Environmental Working Group objavljuje listu namirnica koje imaju najviše pesticida – Dirty Dozen, ali u isto vreme daju i spisak voća i povrća koje sadrže najmanje štetnih materija – Clean 15. Ispod pogledajte kako izgledaju liste za 2022. godinu.
Clean 15 lista
Dirty dozen lista
Comments (0)
There are no comments. Be the first and leave a comment.