Pretraži

Ovo voće i povrće ima najmanje pesticida

Life
0
Pixabay

Pesticidi su, kao što znamo, proizvodi hemijskog ili biološkog porekla kojima se tretira voće, povrće ali i žitarice te mnoge namirnice životinjskog porekla. Nastali su usled potrebe da se hrana zaštiti od štetočina, ali masovna proizvodnja hrane dovela je i do sve masovnije upotrebe pesticida, kao i do njihovih sve većih neželjenih posledica na ljudsko zdravlje i opstanak planete.Dakle, nalazimo se u paradoksalnoj situaciji – namirnice možda jesu zaštićene, ali upotreba pesticida ima brojne negativne posledice po zdravlje ljudi, piše Lepotaizdravlje.rs.

Kako pesticidi utiču na zdarvlje?

Studije su pokazale da čak i najmanje količine ovih supstaci mogu da imaju posledice po nervni sistem, što uključuje lošu memoriju, poteškoće u koordinaciji pokreta, oslabljen vid, kao i smanjen kvalitet motoričkih sposobnosti. Toksini iz ovih hemikalija mogu da izazovu i astmu, alergije, hiperosetljivost, hormonski disbalans i bolesti reproduktivnog i digestivnog sistema. Uz to, pesticidi su povezani i s različitim vrstama kancera.

Simptomi su veoma suptilni i razvijaju se postepeno, tokom godina, odnosno kroz redovnu konzumaciju namirnica koje su tretirane pesticidima.

S druge strane, voće i povrće je neophodno za zdrav rast i razvoj, kao i za optimalno funkcionisanje organizma. Ali, šta onda jesti?

Koje voće ima najmanje pesticida?

Svake godine, američka ekološka organizacija The Environmental Working Group objavljuje listu namirnica koje imaju najviše pesticida – Dirty Dozen, ali u isto vreme daju i spisak voća i povrća koje sadrže najmanje štetnih materija – Clean 15. Ispod pogledajte kako izgledaju liste za 2022. godinu.

Clean 15 lista

 1. Avokado
 2. Slatki kukuruz
 3. Ananas
 4. Crni luk
 5. Papaja
 6. Grašak (svež i smrznut)
 7. Patlidžan
 8. Asparagus
 9. Brokoli
 10. Kupus
 11. Kivi
 12. Karfiol
 13. Dinja
 14. Lubenica
 15. Pečurke

Dirty dozen lista

 1. Jagode
 2. Spanać
 3. Kelj
 4. Nektarine
 5. Jabuke
 6. Grožđe
 7. Breskve
 8. Kruške
 9. Ljuta papirka i paprika babura
 10. Celer
 11. Paradajz
 12. Višnje

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life