Pretraži

Ove navike treba da usvojite ako imate suvu kožu sklonu aknama

Life
0
Photo: Pixabay/Kjerstin_Michaela

Dok se s izbijanjem akni na suvoj koži sigurno može upravljati, malo je teže nositi se s njima jer je toliko standardnih tretmana akni ciljano isključivo na masan tip kože. Ali ponekad se akne mogu pojaviti na određenim delovima lica, dok su drugi delovi neobično suvi (ono što se naziva kombinovana koža ili T-zona masne kože).Suvoća kože javlja se kada nema dovoljno keramida, lipida i holesterola koji drže ćelije kože na okupu. Vlaga održava kožu gipkom i gipkom, dok njen nedostatak uzrokuje pucanje, ljuštenje i suvoću. Ispucala koža je podložnija infekcijama mikroorganizmima – kao što su bakterije i gljivice – jer barijera kože nije dovoljno jaka da se zaštiti, što može dovesti do povećanog izbijanja akni.

Suva koža i akne

Akne, bez obzira na to koji tip kože imate, rezultat su relativno jednostavne pojave: koža proizvodi sebum ili ulje, a ako je supstanca previše gusta i lepljiva, u dodiru sa mrtvim ćelijama kože u porama stvara čep. Miteseri ili bele tačke u kombinaciji s bakterijama izazivaju pojavu akni i bubuljica.

Kako starimo, naša koža gubi sposobnost hidratacije i lučenja masnoća. Nažalost, akne mogu početi da se povećavaju kako starimo zbog hormonske neravnoteže, stresa, ishrane, faktora životne sredine, genetike. Dakle, pojačano izbijanje akni može početi kada koža postane suva, piše Lepotaizdravlje.rs.

Ovi izbijanja se mogu lečiti – potrebna je samo određena količina znanja da biste bili sigurni da ne pogoršate suvoću kože u pokušaju da izlečite akne! Izazov je lečiti akne ako imate suvu kožu, jer tretmani za akne zapravo mogu da dodatno isuše kožu. Zato je važno koristiti odgovarajuća sredstva za čišćenje i hidratantne kreme kako biste se pozabavili suvom kožom i smanjili rizik od iritacije izazvane preparatima.

Photo: Pixabay/boaphotostudio

Photo: Pixabay/boaphotostudio

 

Kako sprečiti izbijanje kada imate suvu kožu
Držite se redovne rutine nege kože

Pronađite ono što radi i što prija vašoj koži — i držite se toga. Održavajte redovnu rutinu kože. Uvođenje novog proizvoda može odbaciti dobru rutinu i izazvati neuspeh u ciklusu izbijanja bubuljica, a može i dodatno da isuši kožu.

Čistite lice dva puta dnevno

Operite lice dva puta dnevno, ali bez agresivnih preparata. Preporučuje se da koristite . sredstvo za čišćenje mlečne teksture, jer neće skinuti prirodna ulj sa kože.

Probajte retinol (umereno)

Retinol (poznat i kao omiljeni sastojak svakog dermatologa) radi na otčepljivanju pora uklanjanjem mrtvih ćelija kože, pomažući da pore ostanu čiste.  Naravno, retinol je podjednako poznat po tome što je potencijalno iritantan i izaziva suvoću  i perutanje kod nekih korisnika. Dakle, za suvu kožu,  preporučuje se da preparate s retinolom koristite štedljivo – možda jednom ili dva puta nedeljno umesto svake noći. Ako otkrijete da ste i dalje osetljivi na retinol, ne koristite ga više.

Zamenite aktivne sastojke

Pazite da ne preplavite kožu jačim, aktivnim sastojcima. Važno je početi sa jednim tretmanom u isto vreme. Prestanite da koristite proizvode sa alfa-hidroksi kiselinama (kao što su glikolna ili mlečna kiselina) ili beta-hidroksi kiselinama (salicilna kiselina) dok počinjete da uzimate retinoide, i dodajte ih jednom nedeljno samo kada vaša koža već toleriše retinoide .

Hidratacija

Uobičajeno je da se ljudi sa kožom sklonom aknama plaše vlage, ali činjenica je da je svim tipovima kože potrebna vlaga. Oni sa aknama imaju tendenciju da se plaše ulja, iako su u stvari odličan način da se vrati vlaga u kožu. Naime, za kožu sa aknama, ulja za lice pomažu u smanjenju upale. Ovaj efekat pomaže u smanjenju izbijanja i minimiziranju post-inflamatorne hiperpigmentacije koja se može pojaviti nakon izbijanja akni.

Čuvajte se preteranog pilinga kože

Nežno tretirajte kožu. Izbegavajte perače za lice tipa lufe i ručne mehaničke perače za licejer oni mogu povećati suvoću i iritaciju. Još jedan savet: držite se dalje od isušujućih, adstringentnih proizvoda. Izbegavajte tonike na bazi alkohola jer oni često ne pomažu u lečenju akni, a mnogo otežavaju tolerisanje efikasnijih tretmana kao što su retinoidi

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life