Pretraži

Otkrivamo da li kafa i čaj mogu da zamene vodu i kako utiču na hidrataciju organizma

Life
0
Photo: Pixabay/Averyanovphoto

Ostati hidriran jedna je od krucijalnih stvari za celokupno zdravlje organizma, a ispijanje vode je najbolji način da to činimo.Pa ako se kafa i čaj prave s vodom, možemo li i to računati pod dnevnu hidrataciju? Odgovor je – može. Naime, Telo će apsorbovati i tečnosti u obliku kafe ili čaja, ali, bez obzira na to,  vodu ne smete isključivati, posebno kada trenirate ili ste bolesni pa gubite dosta tečnosti, piše Lepotaizdravlje.rs.

Da li kafa i čaj utiču na hidrataciju organizma?

Šoljica kafe ne pruža jednaku hidrataciju kao ista količina vode, ali bez obzira na to, može se računati kao dnevni unos tečnosti. Budući da je kafa prirodni diuretik i stimulans bešike, te sadrži kofein, puno ljudi smatra da je samim tim i dehidrator organizma. Međutim, ukoliko ne pijemo na litre kafe ili čaja dnevno, to se neće desiti.  Stručnjaci savetuju jeste da pijemo do dve šoljice kafe dnevno, uz vodu. Hidratacija kafom će svakako biti manja nego čistom vodom, ali unos tečnosti se i te kako broji.

Čaj takođe sadrži kofein, ali u znatno manjoj meri od kafe. Ako popijete šoljicu čaja to se računa kao da ste popili ¾ šoljice vode, dok je s biljnim čajevima drugi slučaj. Budući da ne sadrže kofein – jednak su ekvivalent vodi.

Kad pričamo o različitim tipovima kafe i čajeva s ukusima, crna kafa ili čaj neće biti jednako hidratizirajući kao što su to latte ( jedna šaoljica je ekvivalentna sa pola šoljice vode ili bilo kakve alternativne izvedenice kafa i čajeva.

Iako se mleko inače ne računa kao dobar izvor hidratacije, dokazano je da rehidrira telo nakon treninga, pa čak i bolje od nekih sportskih napitaka. Naravno, bitno je da latte napici ostanu bez šećera budući da napici sa šećerima mogu dovesti do dehidracije pre negoli napici bez šećera.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life