Pretraži

OBIČAJI KOJE MORATE ISPOŠTOVATI NA BOŽIĆ: Evo šta obavezno treba da uradite kako biste zagarntovali sreću u narednoj godini!

Life
0
Foto: Dejan Ilic / Alamy / Alamy / Profimedia

Stigao nam je Božić, najradosniji hrišćanski praznik, a mi vam predstavljamo stare običaje koji se vekovima čuvaju kao deo tradicije i kulturnog nasleđa.

Božić je dan porodice, ljubavi i veslelja. Na ovaj praznik, po tradiciji, žena ustaje prva i pravi božićnu česnicu. Ako želite dosledno da pratite običaje česnicu ćete mesiti ujutru, nikako noć pre. Tradicija je da je mesi majka, domaćica, ili evntualno neka druga žena iz kuće.

Ono što se nikako ne sme zaboraviti, a što je najmlađima najdrži deo, jeste da se u česnicu stavi dukat, koji će ukućaninu koji ga izvuče doneti sreću i novac u narednoj godini.

Pored dukata, nekada su se u česnicu ubacivali i drugi predmeti koji su imali različitu simboliku poput pasulja, suvog grožđa, zrna pšenice, grančice badnjaka, a ponekad i pileća kost. Ovi običaji su se danas izgubili u mnogim, pogotovo u gradskim sredinama, međutim u nekim, naročito pograničnim krajevima u kojima se običaji generalno duže zadržavaju, i dalje žive.

U mnogim knjigama se ističe kako je Božić porodični praznik, pa se na ovaj dan izbegavaju posete drugim kućama. Jedini gost koji dolazi taj dan u kuću jeste položajnik, koji ima zadatak da zapali grančicu badnjaka.

Foto: Dejan Ilic / Alamy / Alamy / Profimedia

Po narodnoj tradiciji, položajnik bi u kuću trebalo da dođe bez prethodne najave, ali u modernom vremenu i ovaj običaj je modifikovan, pa se položajnik uglavnom dogovori sa ukućanima da dođe, i najčesće to bude prvi komšija. Prilikom paljenja badnjaka položajnik izgovara reći: „Koliko iskrica, toliko srećica. Koliko varnica, toliko zdravlja i parica“.

Nakon ovoga, na scenu stupa deo koji je omlijeni najmlađim ukućanima. Deca idu od vrata do vrata i pevaju božićne pesmice, a domaćin kuće u koju su svratili je dužan da im da neke slatkiše. Ono što se u narodu veruje jeste da ako domaćin odbije da deci da slatkiše, cela godina će mu biti „naopaka“.

Na kraju svega, ono što je najbitnije jeste da je Božić praznik pun ljubavi, pa tako i treba da ga dočekamo otvorenog srca, spremni da oprostimo sve što nismo, pomirimo se sa svima sa kojima smo u svađi i da ga dočekamo sa ljudima koje volimo i koji su nam bliski.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Life