Pretraži

NOVI TIKTOK TREND: Kosa se sama čisti?

Life
0
Pixabay

Ako ste među 60 posto ljudi koji svaki dan peru kosu, verujemo kako ste bar jednom pomislili da je to puno veća  nego što je briga o sebi.

Ne samo da vam oduzima vjeme, kad pogledate koliko proizvoda koristimo i konstantno trošimo, to može biti jako skupo.Alio, šta je alternativa ako nam je kosa takva da je jednostavno moramo oprati svaki dan? Jedna od opcija svakako može biti korišćenje suvog šampona barem dan do dva kako bi prolongirali pranje, ali nije ni to ultimativno rešenje.

Naravno, TikTok se opet pojavio s idejom da možemo da istreniramo svoju kosu da se sama čisti kako bismo smanjili učestalost pranja kose. Ali koliko zapravo deluje i je li uopšte zdravo za kožu glave?

Što je zapravo treniranje kose da se sama čisti?

U principu je proces u kojem postupno prolongiramo vreme između pranja kose, koje može doći sve do pranja kose jednom mesečno. Bazira se na teoriji da će se naše teme adaptirati sve ređim pranjima i da će lučiti manje sebuma, što znači da nam se kosa neće tako brzo mastiti.

Ovaj je trik postao viralan na TikToku nakon što ga je influencerka Hejli Džej predstavila na ovom društvenoj mreži. Ona je priznala da 25 dana nije oprala kosu, a još uvek joj je izgledala kao iz salona.

– Trebalo mi je godinu dana da dođem do ovog gde sam sad – da perem kosu samo jednom mesečno. Teme mi se napokon naviklo na to, objasnila je.

Naravno, mišljenja su podvojena – prema nekim stručnjacima, ima istine u ovoj teoriji da će vlasište lučiti manje ulja, ako je ređe perete, ali i koristite manje agresivne šampone pri svakom pranju. Ali, s druge strane, nije prirodno ulje s vlasišta jedino što peremo kad peremo kosu. Šamponiranjem uklanjamo i prljavštinu na kosi koja se skuplja u toku dana, a koja se vrlo lako može preneti i na lice. Naša koža na glavi ista je kao i na ostatku tela, znoji se, čisti se… A na njoj se nakupljaju i mrtve ćelije kože koje treb odstraniti. Uz sve to, teme može da počne neprijatno da se oseti jer se na njemu nakupljaju bakterije.

Ideja o prolongiranju pranja kose može svakako biti pozitivna, ali zadržite se na razmaku od maksimalno tri ili pet dana jer sve duže od toga može  uzrokovati iritaciju, crvenilo, nakupljanje bakterija i slično. Naravno, sve zavisi od tipa kose, uslovima u kojima živimo i aktivnostima kojima se bavimo. Stvar je balansa.

@_theredhead

Reply to @kerrymcgirr1 im working on a guidebook for hair training RIGHT NOW for u guys 🖤 #hairtok #hairtraining #CloseYourRings
♬ original sound – Haylee J

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life