Pretraži

NEGA FARBANE KOSE: Evo kako da boja duže traje

Life
0
Photo: Pixabay/fotografierende

Bojenje je hemijski proces tokom kojeg se prirodni pigment u strukturi kose zamenjuje veštačkim. Boja ne može ostati na kosi beskonačno: ovi pigmenti su stalno izloženi prejakom mehaničkom naprezanju, zbog čega veštačke čestice postepeno „padaju“, ostavljajući vlasi bez pigmenta.Podloga na koju se farba nanosi i stanje kose su najvažnije stvari na koje morate obratiti pažnju pre farbanja.

Na poroznoj i / ili oštećenoj kosi, boja ostaje najkraće, jer su njihove kutikule otvorene, a pigment jednostavno nema gde da se zadrži. Na zdravoj  kosi će trajati duže, ali ipak ne beskonačno dugo.

Zadržavanje boje zavisi i od komplementarnosti prirodne nijanse i nijanse boje. Ako je vaša kosa tamnoplava, a farbali ste je u čokoladu, onda uz odgovarajuću negu možete zadržati boju do sledećeg zakazanog farbanja (3-4 nedelje). Sa kardinalnim promenama ─ prelazak sa tamne baze na svetlu i obrnuto ─ mnogo je teže održati rezultat.

Da li vek trajanja boje zavisi od cene farbe?

Da, ali možda ne na način na koji ste mislili. Boje za kosu za kućnu upotrebu su zapravo otpornije od profesionalnih. Salonske boje, čak i one veoma postojane, sadrže manje pigmenta od običnih „kućnih“: podrazumeva se da frizer-stilista sakuplja boju iz nekoliko nijansi boje, a ne da farba kosu po celoj dužini i dubini jednom bojom. Uopšteno govoreći, zlatne, smeđe nijanse najbolje se drže na kosi, dok crvena, crvena i hladna plava imaju niži nivo postojanosti.

Photo: Pixabay/darksouls1

Photo: Pixabay/darksouls1

 

Definitivno ne! Proizvodi za kosu namenjeni očuvanje boje zaista rade posao: sadrže silikone rastvorljive u vodi koji obavijaju kosu i sprečavaju da pigment brzo nestane. Dobro je koristiti šampone bez sulfata koji nežno čiste kosu, a minimalno ispiraju veštački pigment, piše Lepotaizdravlje.rs.

Prilikom izbora ovih proizvoda najvažnije je pravilo da koristite onog proizvođača čiju farbu ste vi ili vaš frizer izabrali. Zašto? Proizvođači, kreirajući proizvode, prate recepturu i kombinaciju komponenti u boji i dodatnoj liniji.

Evo koji od ovih proizvoda vam zaista trebaju:

Šampon za farbanu kosu – koristite pri svakom pranju;
Maska – 1-2 puta nedeljno;
Regenerator  – svaki put kada perete kosu (ali ne na dan kada koristite masku);
Termička zaštita – pre feniranja i upotrebe stajlera

Kako sačuvati boju?

Nega nakon farbanja je od velike važnosti za očuvanje boje.

Prvih 48 sati: ne perite kosu, jer u slučaju nekih boja, proces stabilizacije traje i nakon izlaska iz salona;
1. nedelja: koristite sredstva koja se ispiraju i šampon za farbanu kosu, obavezno uključite termičku zaštitu u negu;
2. nedelja: povezujemo masku za farbanu kosu sa fiksatorima boje, nastavljamo da koristimo termičku zaštitu;
3. nedelja: počinjemo da koristimo pigmentirane proizvode za farbanu kosu, koristimo  termičku zaštitu;
4. nedelja: alternativni proizvodi za farbanu kosu sa hranljivim i hidratantnim linijama; koristimo sprejeve za pojačavanje efekta sjaja farbane kose, kao i, po potrebi, sprejeve za maskiranje sedih i izraslih korena.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life