Pretraži

Najneobičniji kućni ljubimac: Šta sve treba da znate ako želite da držite gekona u kući?

Life
0
Foto: Emma Kim / ImageSource / Profimedia

Psi i mačke svakako su prva asocijacija na kućne ljubimce, ali se tu ne završava spisak umiljatih životinjica koje mogu da dele životni prostor sa ljudima. Mnoge porodice za ljubimce biraju ptice, ribice, kornjače, zečeve ili mnogo egzotičnije životinje.

Jedan od popularnih ljubimaca koji bi se mogao svrstati u kategoriju neobičnih je gekon.

Najpopularnije vrste gekona za kućne ljubimce 

Ove životinjice zapravo su vrsta guštera i ima ih mnogo – čak 1.600 vrsta. Ipak, ne mogu se svi držati kao kućni ljubimci. Gekoni koji se drže kao kućni ljubimci obično su dugački ispod 30 cm i imaju životni vek između 10 i 20 godina.

Nekoliko vrsta gekona postalo je popularno kao kućni ljubimci:

Leopard gekoni

Tokai gekoni

Dnevni gekoni

Afrički debelorepi gekoni

Obični kućni gekoni

Kako da izaberete gekona?

Ako želite gekona za kućnog ljubimca, najbolje je da nabavite ljubimca uzgojenog u zatočeništvu od renomiranog odgajivača. Ako uzmete divljeg gekona, nećete znati koje bolesti ili tegobe možda da nosi. Potražite gekona koji ima bistre oči, kožu bez suvih mrlja, sve prste na rukama, nogama i rep, kao i zdrav apetit.

U kakvim uslovima se drže gekoni?

Što se tiče nege i uslova držanja ovih životinja, to se može razlikovati od vrste do vrste.

Uglavnom gekone treba držati u ograđenim prostorima ili terarijumima koji imaju grane dostupne za penjanje, činiju za vodu, skrovište i sigurne poklopce. Gekoni mogu da pobegnu kroz male rupe, tako da se za smeštaj gekona preporučuje akvarijum sa čvrstim poklopcem. Većini gekona je potreban samo akvarijum od 10 ili 20 galona jer su mali gmizavci, ali će većim vrstama trebati više prostora.

Idealan temperaturni opseg za većinu gekona je između 21 i 32 stepeni, s tim što neke vrste zahtevaju i mnogo topline – do 37. Ove visoke temperature se postižu upotrebom toplotnih lampi i grejnih jastučića.

Da biste obložili kavez ili terarijum za svog gekona, koristite supstrat kao što je kokosova ljuska ili kora orhideje, koji zadržavaju vlagu i neće biti štetni za vašeg gekona ako ih proguta u malim količinama. Papirni peškiri i novine se takođe mogu koristiti, ali brojni vlasnici ih izbegavaju zbog načina na koji se boje.

Šta jedu gekoni? 

Većina gekona ne jede biljke ili povrće, tako da su živi insekti nešto im morate obezbediti. Postoji nekoliko opcija za insekte. Neke preferiraju različite vrste gekona u odnosu na druge.

Najčešće vrste insekata za hranu su:

brašnasti crvi

cvrčci

fobasi – Super Crvi

voštani crvi

Cvrčci i crvi od brašna obično su glavna hrana gekona, a supercrvi i voštani crvi su više poslastica. Neke vrste gekona jedu voće i često im se daje formulisana ishrana kako bi zadovoljila njihove specifične nutritivne potrebe. Režimi hranjenja će se razlikovati u zavisnosti od starosti i vrste gekona i mogu biti dnevni ili nedeljni.

Kakav karakter ima gekon?

Iako postoji mnogo vrsta gekona, neki od njih imaju sličan temperament i pokazuju slično ponašanje. Uglavnom, gekoni su prijatni, poslušni kućni ljubimci, ali većina njih ne voli da ih vlasnici previše dodiruju rukama jer to može biti stresno za njih.

Aktivnost: Većina gekona, uključujući popularne leopard gekone, gekone s kukom, tokaj gekone i afričke debelorepe gekone, su noćne životinje, tako da će biti najaktivniji noću. Postoje i neke vrste gekona koje su aktivne tokom dana, uključujući prikladno nazvan dnevni gekon.

Vokalizacije: Nisu strašno glasni, ali neki gekoni ispuštaju zvukove poput cvrkuta, lajanja i kliktanja kada brane svoju teritoriju ili privlače partnera. Većinu vremena gekoni su potpuno tihi.

Temperament: Gekoni obično nisu agresivni gmizavci osim ako su dva mužjaka smeštena zajedno. Zbog toga je najbolje odvojiti mužjake gekona jer mogu napasti jedni druge uz malo upozorenja. Retko je da gekon ugrize osobu, ali postoje neke vrste za koje je veća verovatnoća da će to učiniti, kao što je tokaj gekon.

Zašto gekon ponekad odbaci svoj rep?

Nikada nemojte hvatati gekona za rep jer će često odbaciti rep (prirodna odbrana od predatora).

Međutim, ako se to dogodi, nema potrebe za panikom. Ponovo će izrasti iako može imati drugačiji oblik i/ili boju.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life