Pretraži

Najgora hrana za visok holesterol

Life
0
Photo: Pixabay/RitaE

On pomaže vašem telu da gradi ćelije, štiti vaše nervne ćelije, proizvodi vitamine i proizvodi hormone. Vaše telo takođe može dobiti holesterol iz hrane životinjskog porekla kao što su mlečni proizvodi, meso i jaja.

Postoje dve glavne vrste holesterola – lipoprotein visoke gustine (HDL) i holesterol lipoproteina niske gustine (LDL).

LDL holesterol se takođe naziva loš holesterol. Visok nivo LDL holesterola može negativno uticati na vaše zdravlje povećavajući rizik od srčanih problema ili moždanog udara.
HDL holesterol je poznat kao dobar holesterol. Prenosi loš holesterol iz krvi u jetru i oslobađa ga. HDL holesterol štiti vaše telo od zdravstvenih problema.

Decenijama su ljudi izbegavali zdravu hranu bogatu holesterolom, kao što su jaja, misleći da ova hrana povećava rizik od srčanih oboljenja.

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da za većinu ljudi zdrava hrana sa visokim holesterolom nije štetna po zdravlje. Štaviše, neke namirnice bogate holesterolom pune su važnih hranljivih materija koje nedostaju u ishrani mnogih ljudi.

Koje hrana je loše za holesterol?

Pržena hrana

Pržena hrana, kao što su prženo meso, bogata je holesterolom i vredi izbegavati kad god je to moguće. To je zato što je bogata kalorijama i može  sadržati trans masti, što povećava rizik od srčanih bolesti i štetno je po vaše zdravlje na mnoge druge načine. Osim toga, visok unos pržene hrane povezan je sa povećanim rizikom od  gojaznosti i dijabetesa.

Brza hrana

Unos brze hrane je glavni faktor rizika za brojna hronična stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes i gojaznost. Oni koji često jedu brzu hranu imaju viši holesterol, više masti na stomaku, viši nivo upale i smanjenu regulaciju šećera u krvi.

Jedenje manje obrađene hrane i kuvanje više obroka kod kuće povezano je sa nižom telesnom težinom, manje telesne masti i smanjenjem faktora rizika od srčanih oboljenja kao što je visok LDL (loš) holesterol.

Prerađeno meso

Prerađeno meso, kao što su kobasice, slanina i viršle, su namirnice sa visokim holesterolom koje bi trebalo da ograničite u svojoj ishrani. Visok unos ove hrane povezan je sa povećanom stopom srčanih bolesti i određenih karcinoma, kao što je rak debelog creva.

Veliki pregled koji je uključivao više od 614.000 učesnika povezao je svaku dodatnu porciju prerađenog mesa 50 grama dnevno sa 42% većim rizikom od srčanih oboljenja.

Slatkiši

Kolačići, kolači, sladoled, peciva i drugi slatkiši imaju tendenciju da imaju visok nivo holesterola, kao i dodatog šećera, nezdravih masti i kalorija.
Često konzumiranje ove hrane može negativno uticati na zdravlje i dovesti do povećanja telesne težine tokom vremena.

Istraživanja su povezala dodatni unos šećera sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim oboljenjima, mentalnim problemima i određenim vrstama raka. Osim toga, ova hrana je često lišena hranljivih materija koje su vašem telu potrebne za napredovanje, kao što su vitamini, minerali, proteini i zdrave masti.

Maslac

Maslac je životinjski proizvod što, znači da verovatno ima visok holesterol. Takođe sadrži visok nivo zasićenih masti i to je ono što podiže holesterol. U umerenim količinama nije toliko loš. Ali ako imate visok holesterol, bolja alternativa je biljno ulje koje nema zasićene masti sadržane u maslacu.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life