Pretraži

MUČI VAS NESANICA? Ovih 5 navika će vam pomoći da lakše zaspite

Life
0
Photo: Pixabay/Claudio_Scott

Nepotrebno je reći koliko je san važan za naše telo. Ali to ne znači da zaista i spavamo dovoljno. A ono što najviše nervira je što čak i ako legnemo na vreme i spavamo 8 sati, takođe ne možemo da se naspavamo.To je zato što imamo naizgled bezopasne, ali potpuno nezdrave dnevne i večernje navike pre spavanja. Evo šta to možda radite pogrešno.

Konzumiranje kofeina ili alkohola

Kofein i alkohol mogu doprineti poremećaju sna u zavisnosti od toga kada ih koristite. Što se tiče kofeina, imajte na umu da ga različiti ljudi apsorbuju različitim brzinama., tako da neki mogu dobro da spavaju posle šoljice espresa. Međutim, drugi će možda morati da već u podne zaborave na kofein do kraja dana, Obratite pažnju na signale vašeg tela (ako imate problema da zaspite) i prilagodite se tome.

Alkohol takođe može da sabotira našu sposobnost da odemo u krevet, zaspimo i ostanemo u dubokom snu jer može da poremeti vaš cirkadijalni ritam, što znači da čak i ako vam pomogne da zaspite, neće vam doneti ništa dobro u smislu dugog, kvalitetnog sna. Dakle, možete samo da popijete čašu ili dve vina, ali u ranim večernjim satima da biste imali vremena da se otreznite pre spavanja. Pijte alkohol sa dosta vode.

Photo: Pixabay/Averyanovphoto

Photo: Pixabay/Averyanovphoto

 

Naporan rad

Čak i najpažljivije planiran san neće biti efikasan ako nemate osećaj slobode tokom dana. Ako vam posao oduzme veći deo dana, to neće doneti ništa dobro. Zapitajte se da li je moguće da napravite pauzu ili da ga završite u razumnom roku. Da li je zaista potrebno uvek biti u kontaktu sa kolegama, proveravati mejlove po ceo dan? Naravno, svačiji posao je drugačiji. Ali trebalo bi da jasno odredite granice za sebe, a ne da se bavite isključivo radom bez pauze.

Rešenja:

Opuštanje

San će postati bolji i jači ako naučite da se opustite ne samo noću, već i tokom dana. Počnite namerno da odvajate vreme iz kalendara da biste radili stvari koje opuštaju i podmlađuju—čitate, šetate, meditirate, kuvate, slušate muziku ili radite nešto što vam daje energiju.

Ne razmišljajte o vremenu

Uveče je tako lako izgubiti pojam o vremenu – pročitajte knjigu, surfujte društvenom mrežom, pogledajte film ili seriju. Čini vam se da je prošlo još pet minuta, a onda je, ispostavilo se, prošlo pola sata, pa dva. A onda treba da ustanete za nekoliko sati. Ako zaista želite nešto da uradite, postavite tajmer, a kada se oglasi, idite u krevet.

Problemi

Jedan od razloga zašto ne možemo dugo da zaspimo je taj što ležimo i čekamo da se opustimo. A opuštanje možda neće doći odmah – misli se mogu gomilati u glavi, mišići mogu dugo da se stežu od umora… Generalno, što duže čekamo, manje će vremena za spavanje ostati.

Pokušajte da se opustite kada legnete – odvratite pažnju od svega, slušajte muziku ili meditirajte, možete samo da dišete i kontrolišete svoje disanje. Spavanje će doći mnogo brže. Zapamtite, vi kontrolišete svoje vreme, a ne ono vama.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life