Pretraži

KONAČNO: Povratak masovnih okupljanja i koncerata

Life
0
Photo: pixabay

Kako prenosi većina ostrvskih medija premijer Boris Džonson predstavio je plan ukidanja restrikcija koje će se sprovoditi kroz četiri faze u sledeća četiri meseca. Već treća faza će 17. maja dozvoliti okupljanja do 10.000 ljudi na stadionskim događajima, ali pravi preporod manifestacione industrije sledi od 21. juna kada će svi muzički događaji, koncertni prostori i klubovi moći da rade bez mera fizičke distance, odnosno u njihovim punim kapacitetima.

Fantastična vest za milione muzičkih fanova je da nas samo nekoliko meseci deli od velikog povratka žive muzike. Muzička industrija može igrati ključnu ulogu u post-pandemijskom ekonomskom i socijalnom oporavku, a živi muzički događaji mogu biti vakcina koja je Britaniji potrebna kako bi se povratila iz pandemije – izjavio je glavni izvršni direktor britanske muzičke scene Džejmi Njoku-Gudvin, dodavši:

Naša, svetski vodeća muzička scena podići će ljudski duh i dati veliki vetar u leđa kulturi i ekonomiji dok se izvlačimo iz pandemije. Ipak, od vitalnog je značaja da naša industrija i dalje dobija potrebnu ekonomsku podršku sve dok se ne pokrenemo

Uz potpuno otvaranje muzičkih događaja četvrta faza će omogućiti i međunarodna putovanja, što je posebno važno za celu evropsku, pa tako i srpsku festivalsku scenu.

  • Ova izuzetno ohrabrujuća vest naslanja se na inicijativu niza velikih evropskih država koje, osiguranjem garantnih fondova teških više milijardi evra, podstiču svoje organizatore da krenu sa planiranjem događaja u 2021. godini, pri čemu su najaktivnije Holandija, Nemačka, Austrija i Švajcarska – navode iz organizacije Spasimo muziku.


Optimizam je sve prisutniji i u regionu. te podjednako dobre prognoze stižu i iz Hrvatske. Član Saveta Vlade Hrvatske za borbu protiv korona virusa, molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc izneo je podatke kako je u Hrvatskoj 40 odsto stanovništva preležalo Covid-19, te da bi uz vakcinaciju još 20 odsto stanovnika stali epidemiji na kraj. Upravo iz tog razloga, uveren je da Hrvatsku čeka izvrsna turistička sezona, kao i da nema razloga da se uskoro ne dopuste koncerti na otvorenom ili klupske zabave poput onih na Zrću.

  • Nakon što se Srbija smestila među vodeće zemlje sveta kada je masovna vakcinacija u pitanju, smatramo da više ne postoje nikakve prepreke da i Vlada Srbije donese sličan plan otvaranja po uzoru na Veliku Britaniju koji bi predvideo potpuno otvaranje zemlje pre kraja proleća ove godine. Takođe, imajući u vidu da je manifestaciona privreda jedina delatnost koja je zabranjena već skoro godinu dana, neophodno je doneti usmerene pakete finansijske pomoći ovoj najugroženijoj privrednoj grani – navode iz organizacije Spasimo muziku.

Ovaj proglas je deo akcije “Inicijative za život domaće muzičke scene”, pokrenute od grupe pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju su do sada podržali većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life