Pretraži

KAKO OBELEŽITI BADNJI DAN: Ovo su tradicionalni običaji koje treba ispoštovati na ovaj praznik – jedan je posebno VAŽAN!

Life
0
Foto: Dejan Ilic / Alamy / Alamy / Profimedia

Badnji dan je porodićni praznik, koji je u našoj tradiciji i koji se proslavlja od davnina, a prati ga mnoštvo običaja koji se uz određena prilagođavanja vremenu poštuju vekovima.

Badnji dan je praznik sreće i naročito je zanimljiv deci, ali u njemu užiavju i stariji. Ono što nalažu običaji, jeste da na ovaj praznik najstariji i najmlađi muškarac iz kuće odlaze ranom zorom u šumu po badnjak – hrastovo ili cerovo drvo, koje će se uveče uneti u kuću. Sam badnjak je simbol Isusa Hrista i on se seče po posebnom obredu.

Po tradicionalnim običajima, na mestu gde se poseče badnjak treba ostaviti nešto – da li je to parče pogače ili malo žita, nije bitno. On se seče iz tri udraca, što ima korene u hrišćanskoj simbolici broja tri koja se kasnije  prenela i na narodnu tradiciju. Za slučaj da se Badnjak ne poseče tada, on se onda lomi uvrtanjem.

Foto: Dejan Ilic / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovi običaji su izvorni i tradicionali, iako se i danas čuvaju njiihovi koreni, ipak je sve ovo u mnogim sredinama, naročito gradskim, prilagođeno vremenu. Danas neretko neko od ukućana ode na pijacu po granu badnjaka, ili u crkvu, i unese ga u kuću neposredno pre večere. Badnjaku se dodaje i po jedna drenova grančica koja simbolizuje zdravlje i snagu.

Uz ovaj običaj ide još jedan, a to je kada dođu muškarci sa badnjacima, ukućani ih pozdravljaju i međusobno jedni drugima čestitaju praznik.

Ipak, možda najvažniji običaj koji morate ispoštovati u toku ovog dana jeste da budete u ljubavi sa drugima. Posvetite ga porodici, provedite ga sa svojim najbiližima, oprostite kome niste i krenute od nule godinu, čisti i sa puno ljubavi!

Ovaj praznik možda najviše vole deca, jer njima je naročito zanimljivo izvršavnaje običaja, ali i toplina koja se tih dana oseća u porodicama.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Life